kadoi_pantepistimio_1

Η έρευνα του ΔΠΘ έφερε στο προσκήνιο την ανακύκλωση.

19 Μαΐου 201122:07

kadoi_pantepistimio_1Η Έρευνα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική ψυχολογία των ξανθιωτών όσον αφορά στα χρώματα των κάδων ανακύκλωσης, αποτέλεσε ενδιαφέρουσα γνωριμία με τις δραστηριότητες του Tμήματος και της ομάδας του Επ. Καθηγητή Κώστα Τσαγκαράκη.

Παράλληλα υπήρξε αφορμή για να γίνουν γνωστά στο κοινό μια σειρά από έρευνες και πειράματα που έγιναν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην πόλη, τους ανθρώπους αλλά και την Αυτοδιοίκηση, καθώς η ανάγκη παραμένει πάντα για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και την αξιοποίηση του ερευνητικού έργου.

Προτιμούν το πράσινο τελικά οι πολίτες

Τα αποτελέσματα των ερευνών για την προτίμηση του χρώματος που ο πολίτης συνδέει με την ανακύκλωση χαρτιού, στον πρώτο χρόνο της διεξαγωγής τους, δείχνουν ότι το πράσινο χρώμα είναι η συνηθέστερη επιλογή [σε σχέση με τα άλλα χρώματα που εξετάστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή έχουν εγκατασταθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδος μπλε κάδοι ανακύκλωσης, σκοπίμως παραλήφθηκε αυτό το χρώμα από τη συγκεκριμένη έρευνα].
Μάλιστα στους πράσινους κάδους συμπίπτει οι πολίτες να πετούν και τα λιγότερα κοινά –μη ανακυκλώσιμα- απορρίμματα. Πρόκειται για τους συνηθισμένο πράσινο σκουρο χρώμα των κάδων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τα κοινά σκουπίδια και αυτό μάλλον είναι λανθασμένη επιλογή.

Στη συνέχεια της έρευνας θα προστίθενται κάδοι κοινών σκουπιδιών για να διαπιστωθεί αν επηρεάζουν αρνητικά την ανακύκλωση, ενώ θα διερευνηθεί και η σειρά προτίμησης των κάδων καθώς ο κόσμος επιλέγει κυρίως τους ακριανούς.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αναφορές της εν λόγω μελέτης, κανένα χρώμα δεν είναι καθιερωμένο παγκοσμίως ενώ παρατηρούνται αποκλίσεις ανάμεσα στην ίδια χώρα, ακόμη και την ίδια πόλη ως προς το χρώμα που επιλέγουν οι αρχές. Άλλωστε για κάθε ξεχωριστό λαό τα χρώματα συνδέονται με διαφορετικά συναισθήματα ή λειτουργίες.

Κ. Τσαγκαράκης: Οι ξανθιώτες χρειάζονται διέξοδο για να δείξουν την κουλτούρα τους.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Κ. Τσαγαράκης, που επιχειρεί να λύσεις τις απορίες που εξέφρασαν οι χρήστες του XanthiPress.gr μετά το πρώτο δημοσίευμα, παρότι η Ξάνθη δεν διαθέτει καμία δομή και οργάνωση για την ανακύκλωση, αποδεικνύεται ότι η κουλτούρα και η περιβαλλοντική συνείδηση δεν λείπουν από τους ξανθιώτες αλλά χρειάζεται να τους δοθεί η διέξοδος για να εκφραστούν.Πιστεύει ότι εφόσον υπάρξει ένα οργανωμένο και αξιόπιστο σύστημα ανακύκλωσης οι ξανθιώτες θα ανταποκριθούν θετικά, διαχωρίζοντας και ανακυκλώνοντας τα οικιακά απορρίμματα

Θεωρεί την ανακύκλωση σημαντική οικονομία για την πόλη αφού αυξάνει το χρόνο ζωής των ΧΥΤΑ, εξοικονομεί έξοδα σε σε διαδρομές απορριμματοφόρων και προσωπικό καθαριότητας και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε μόνο για το αλουμίνιο η ανακύκλωση περίπου 65 κουτιών από αναψυκτικά, αποφέρει έσοδα περίπου 1 ευρώ με τρέχουσες τιμές.

Σε σχέση με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ο Καθηγητής του Δημοκριτείου αναφέρει ότι «λαμβάνοντας πάντα υπόψην τη γνώμη και τις προτιμήσεις των πολιτών, μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό περιβαλλοντικό μάρκετινγκ». Κάτι τέτοιο το συναντάμε άλλωστε καθημερινά στα εμπορεύσιμα αγαθά.

Συνεργασία με το Δήμο;

Η δημοσιοποίηση του θέματος, όμως έγινε αφορά να υπάρξει η πρώτη συνεργασία μεταξύ της ομάδας και του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Παναγιώτη Ταρενίδη. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει συνεργασία για να τοποθετηθούν όλοι οι κάδοι στο κέντρο της πόλης, ενώ διερευνάται η δυνατότητα συνεργασίας με τη δημοτική αρχή και σε διάφορους άλλους τομείς, που θα γίνουν γνωστοί το επόμενο διάστημα.

Ταυτότητα της Έρευνας.

Η Έρευνα για την περιβαλλοντική ψυχολογία ξεκίνησε ήδη από ο Μάιο του 2010, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής εργασίας της φοιτήτριας Ευθυμίας Μυλωνοπούλου σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Συνεχίζεται στην Ξάνθη, πάντα υπό την επίβλεψη του επ. καθηγητή Κ. Τσαγκαράκη από τους φοιτητές Τσικαμπάκα Δημήτρη, Καλατζή Ιωάννη, Βενιώτη Στέλλα (Μεταπτυχιακή) που ασχολούνται με τις προτιμήσεις σε ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικού.

Η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη και καλύπτεται από το ΤΣΜΕΔΕ και από την εταιρία ΗΕLESI που παρέχει δωρεάν τους κάδους. Εκτός από τη πρώην Νομαρχία Ξάνθης κάδοι έχουν τοποθετηθεί για το αλουμίνιο και το πλαστικό στην Πανεπιστημιούπολη.

tsagarakis_duth

tsagarakis_k_-_foititeskadoi_panepistimio_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr