Μια εικόνα από τις ελάχιστες της ελληνικής υπαίθρου που διασώζεται στην Ξάνθη, είναι αυτή των καπνοχώραφων.
Μπορεί η ολική αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση και οι πολιτικές εξελίξεις να απαξίωσαν την καλλιέργια του καπνού, όμως ένα κομμάτι του πληθυσμού συνεχίζει να καλλιεργεί τον μπασμά στην Ξάνθη, παρότι οι ποσότητες τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν μικρή μείωση.
Πρόκειται για μουσουλμάνους -κυρίως- της Ξάνθης που δεν προσανατολίζονται στις «εύκολες» καλλιέργειες, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων αγροτών αλλά επενδύουν στο προϊόν και στον δικό τους κόπο. Τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα, οι καλλιεργητές του μπασμά, ολοκλήρωσαν τη φυτεία του καπνού στην Ξάνθη.
Η εικόνα που αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός παραπεμπει σε παλαιότερες εποχές. Όλη η οικογένεια, ακόμη και τα παιδιά, βρίσκονται στα χωράφια από το πρωί και μέχρι το απόγευμα, για τη δύσκολη διαδικασία κάτω από τον καλοκαιρινό – πλέον- ήλιο.
Οι εικόνες αυτές, όπως και το «σπάσιμο», τα ξημερώματα του καλοκαιριού είναι τα απομεινάρια μιας αγροτικής οικονομίας και των στοιχεών του παραδοσιακού πολιτισμού που συνόδεψαν για έναν αιώνα την καλλιέργεια του καπνού και διασώζονται με δυσκολία. Ο μπασμάς στην Ξάνθη, διατηρεί αυτές τις εικόνες αφού τα περισσότερα στοιχεία της καλλιέργειας, όπως τα “παστάλιασμα” συνεχίζουν και γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο που διαφορροποιεί τον μπασμά της Ξάνθης σε όλο τον κόσμο.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;