1419BDE160C89B9DAEC0B5C607DD201A

Αγοράζουν μαζικά αλεύρι, σιτάρι και δημητριακά

31 Ιανουαρίου 201113:34

1419BDE160C89B9DAEC0B5C607DD201AΟι κλιμακούμενες ταραχές στην Αίγυπτο και οι φόβοι για επέκταση του ντόμινο των λαϊκών εξεγέρσεων στις χώρες του αραβικού κόσμου κυριαρχούν στη διεθνή επικαιρότητα.

Το πλέον αξιοσημείωτο όμως είναι πως ήδη αρκετές κυβερνήσεις αραβικών χωρών προχωρούν σε κινήσεις «τακτικής», αναγνωρίζοντας πως η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ένα σημαντικό μερίδιο των πληθυσμών τους ζει σε καθεστώς απόλυτης πενίας, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη.

Εξάλλου στην Τυνησία η αφορμή ήταν η ανατίμηση στο ψωμί …

Συνεπώς δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως από το πρωί σήμερα αρκετές αραβικές χώρες έχουν βγει στη διεθνή αγορά και κυριολεκτικά «σαρώνουν» τα συμβόλαια αγοράς αλεύρων, σιτηρών και δημητριακών. Στόχος τους να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους ώστε να κρατήσουν – εφόσον χρειαστεί – υπό έλεγχο τις τιμές βασικών αγαθών και να αποτρέψουν μια κορύφωση των κοινωνικών αντιδράσεων τύπου Τυνησίας!

Ήδη οι επιβεβαιωμένες αγορές κάνουν λόγο για προμήθεια 800.000 τόνων αλεύρων από την Αλγερία, ανάλογης ποσότητας σιτηρών και δημητριακών από τη Σαουδική Αραβία (!), ενώ και η Ινδονησία πράττει αναλόγως μόνο που προμηθεύεται ρύζι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) ανακοίνωσε νωρίτερα πως μέσα σε ελάχιστες ώρες η μέση τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 2,5%, σε υψηλά από τα τέλη του 2008.

Την ίδια ώρα ο διάσημος οικονομολόγος – και γνωστή Κασσάνδρα των αγορών – Νουριέλ Ρουμπινί, δηλώνει ότι οι ταραχές στην Αίγυπτο και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του πλανήτη έχουν αρνητική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ σίγουρα θα οδηγήσουν και σε υψηλότερες τιμές. Αναφέρθηκε δε στην πιθανότητα οι κοινωνικές αντιδράσεις να εξαπλωθούν στην Ινδία, το Πακιστάν, την Κίνα ακόμη και στη Λατινική Αμερική!

Σε κάθε περίπτωση η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με δέος τις επιπτώσεις των ταραχών και της αβεβαιότητας και στην τιμή του μαύρου χρυσού, που πλέον άγγιξε τα 100 δολάρια ανά βαρέλι στο brent.

 Ο ΟΠΕΚ βέβαια δηλώνει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρέμβει για να διατηρήσει σταθερές τις τιμές, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης θα καταστήσει κάθε παρέμβαση ατελέσφορη.

Πηγή: www.protothema.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr