Αυστηρότερα μέτρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα εξετάζει η κυβέρνηση

13 Απριλίου 202012:19

Ιδιαίτερα κρίσιμη στη «μάχη» κατά του κορονοϊού θεωρείται από η Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκινά αλλά και η Κυριακή του Πάσχα, με το κυβερνητικό επιτελείο να κάνει σκέψεις και για περαιτέρω περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών για να αποκλείσει το ενδεχόμενο της διασποράς του ιού.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα, εξετάζει ειδικά για αυτή την εβδομάδα το ενδεχόμενο να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, ώστε να αποτραπεί η μετακίνηση των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην περιφέρεια.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως το μέτρο αποστολής SMS δεν προκρίνεται ως αποτελεσματικό για αυτή τη χρονική περίοδο και η κυβέρνηση εξετάζει πιο δραστικά μέτρα για να μείνουν σπίτι οι Έλληνες.

«Μπλόκο» στις μετακινήσεις ανήμερα το Πάσχα

Μάλιστα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και ο περιορισμός μετακινήσεων με ΙΧ ανήμερα το Πάσχα, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί πως ορισμένοι πολίτες ενδέχεται να μετακινηθούν για να επισκεφθούν φίλους, συγγενείς ή κοντινούς γείτονες για να γιορτάσουν όλοι μαζί.

Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές πως κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό γιατί ανοίγει την «πόρτα» για τη διασπορά της νόσου.

Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων θα εξεταστεί εκ νέου 27 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Σε περίπτωση που οι ειδικοί κρίνουν ότι τα έχουμε πάει καλά και η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας έχει περιοριστεί αισθητά, τότε θα κρίνουν εάν θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, εάν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε ασφαλώς τα υφιστάμενα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον δύο επιπλέον εβδομάδες –δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κυβέρνηση επιμένει πως αν όλοι οι Έλληνες τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα σήμερα, αύριο θα είναι δυνατό να χαλαρώσουν οι περιορισμοί μετακινήσεων.

Ποινική δίωξη για παράβαση νόμου

Δείγμα, ωστόσο, των προθέσεων της κυβέρνησης έτσι ώστε να καταλάβουν ακόμη και οι πιο «άπιστοι» ότι η κυβέρνηση δεν παίζει με την δημόσια υγεία των πολιτών, ήταν η απόφαση να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε δύο ενορίες, όπου εμφανίστηκαν ιερείς να κοινωνούν ανήμερα της Κυριακής των Βαϊων τους πιστούς.

Μετά τα φαινόμενα αυτά, από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακοινώθηκε ότι:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού».

Νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ύστερα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν ανέφερε τα εξής:

«Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Έτσι, ο Κώστας Τσιάρας επικοινώνησε με τη σειρά του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά.

 

 

cnn.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr