Οι 4 λύσεις στο ρωσικό εμπάργκο: Στόχος ο περιορισμός των επιπτώσεων

11 Αυγούστου 201409:52

Τέσσερις «εξόδους κινδύνου» αναζητά η ελληνική κυβέρνηση για να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή για χιλιάδες αγρότες εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.
Πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής και ρωσικής πλευράς διεξάγονται τα τελευταία 24ωρα για την εξεύρεση σχεδίου προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές στον πρωτογενή τομέα από το ρωσικό εμπάργκο.


Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα να είναι η μικρότερη δυνατή και ουσιαστικά να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.
Συγκεκριμένα, η πρώτη διέξοδος που εξετάζεται είναι η διοχέτευση των νωπών προϊόντων (κυρίως των ροδάκινων αλλά και των ακτινίδιων κλπ.) σε άλλες αγορές, όπως η Ουκρανία.
Το δεύτερο σενάριο για την εξεύρεση λύσης αφορά την αναζήτηση χωρών που θα χρησιμοποιηθούν ως παρακαμπτήριες οδοί για να καταλήξουν τα ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά, με την Τουρκία να αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Με τη Ρωσία να έχει δηλώσει πως θα στραφεί σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία και δεδομένου ότι η τουρκική παραγωγή υπολείπεται των ρωσικών αναγκών, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ελληνικά προϊόντα να οδεύσουν προς Ρωσία μέσω της γείτονος χώρας.
Η τρίτη εναλλακτική διέξοδος είναι να διοχετευτούν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα που δεν θα καταφέρουν να φτάσουν στα ρωσικά ράφια, ενώ ως έσχατη λύση εξετάζεται το σενάριο της βιολογικής καταστροφής των προϊόντων και να ζητηθούν αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες.
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται πάντως οι ροδακινοπαραγωγοί της βόρειας Ελλάδας, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να οδηγείται σε ολοκληρωτική καταστροφή. Μερίδα μάλιστα παραγωγών, ύστερα από σύσκεψη που είχαν το Σάββατο στη Βέροια, πρότειναν τη βιολογική καταστροφή της παραγωγής τους και την άμεση αποζημίωσή τους από την Πολιτεία, ενώ άλλοι αναζητούν τρόπους για να διοχετευτεί αυτή στην εγχώρια αγορά ή αλλού.
«Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να απορροφήσει την παραγωγή μας», λέει στο «Εθνος» ο Τάσος Κυραλίδης, παραγωγός από την Πέλλα, ενώ ο Τάσος Χαλκίδης από την Κουλούρα Ημαθίας επισημαίνει ότι τα ψυγεία είναι σήμερα γεμάτα ροδάκινα που αν δεν διατεθούν σε 10-15 μέρες, θα σαπίσουν και οι αγρότες θα οδηγηθούν στην καταστροφή.
Ομάδες παραγωγών από την Ημαθία και την Κοζάνη που συναντήθηκαν στη Βέροια αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα δύο χωματερών σε Πέλλα και Ημαθία, για να καταστραφούν βιολογικά τα φρούτα και παράλληλα να αποζημιωθούν οι αγρότες. Η πρότασή τους ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους παραγωγούς, που επιδιώκουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε καλές τιμές.
Σήμερα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη παραγωγών και εξαγωγέων στο Επιμελητήριο Ημαθίας και αύριο το μεσημέρι εκπρόσωποι φορέων θα πάρουν μέρος σε ευρεία σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα δεκάδες νταλίκες με ροδάκινα και άλλα ευπαθή προϊόντα βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Ρωσία και οι εξαγωγείς αναζητούν τρόπους να διοχετεύσουν τα φρούτα και λαχανικά σε άλλες αγορές – πιθανόν στην Ουκρανία.
«Μόνο σε ψυγεία συνεταιρισμών και οργανώσεων της Ημαθίας βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που είχαν προορισμό τη ρωσική αγορά, ενώ έπονται τους επόμενους μήνες ακτινίδια και φράουλα, που επίσης θα πληγούν ανεπανόρθωτα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Πηγή: Έθνος

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr