omega_3

Ω3 με γεύση τσιχλόφουσκα

28 Νοεμβρίου 201119:39

omega_3ή ακόμα και σε σχήμα μικρού ψαριού με γεύση φρούτων? Οι παλιότεροι σίγουρα θυμούνται τις τραυματικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας, όταν τους έδιναν κάθε μέρα μουρουνέλαιο για να είναι γεροί! Ευτυχώς αυτή την αποκρουστική γεύση, ήρθαν να αντικαταστήσουν τα μικρά μασώμενα καψάκια με την πλούσια περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, για ενήλικες και παιδιά.


Γιατί χρειαζόμαστε συμπλήρωμα διατροφής με ω-3;

Έρευνες δείχνουν ότι, η ιδανική αναλογία ω-3 με ω-6 είναι 1:4. Στον Δυτικό Κόσμο υπολογίζεται ότι  η αναλογία αυτή είναι 1:20 ( ! ) Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες  ωμέγα 3 μέσω της διατροφής τους και γι’αυτό χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά συμπληρωμάτων ω-3;

Την αναλογία ω-3 και ω-6, διότι η υπερβολική πρόσληψη ω-6 έχει συνδυαστεί αρκετές φορές με  την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, άσθματος, αλλεργιών  αλλά και ορισμένους τύπους καρκίνου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ωμέγα 6 είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας, αλλά αυτό που είναι επικίνδυνο είναι οι υπερκατανάλωση τους. Τα ω-3 θεωρούνται αντιφλεγμονώδη και τα ωμέγα 6 προ φλεγμονώδη. Η βάση λοιπόν της παραπάνω διαπίστωσης, έγκειται στο γεγονός ότι η πληθώρα των ω-6 τείνει να αυξήσει τις φλεγμονές με πιθανή ενίσχυση της εμφάνισης των διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών

 

Τι δείχνουν οι έρευνες για την δράση των ω-3 λιπαρών οξέων;

Προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι έχουν αντιυπερτασική δράση, συντελούν στην μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 50% αν καταναλώνονται σε ποσότητα 1500mg εβδομαδιαίος

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου,  ενισχύουν τη διανοητική λειτουργία και προφυλάσσουν από την κατάθλιψη

Βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών ειδικά αυτών που συνδέονται με τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τέλος υπό διερεύνηση είναι η προστατευτική τους δράση για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους και του λεπτού εντέρου.

Από ποιες τροφές μπορεί ο οργανισμός να προσλάβει ω-3 λιπαρά οξέα;

Τα σημαντικότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς γνωστά σαν άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), εντοπίζονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ή σαρδέλα ή το σκουμπρί, ο σολομός η ρέγκα και ο φρέσκος τόνος. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση ψαριού, συστήνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από τους ειδικούς ανά τον κόσμο. Καλή πηγή ω-3 αποτελούν επίσης οι ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια, το σησάμι και ορισμένα φυτικά έλαια όπως το έλαιο από λιναρόσπορο. Μην ξεχνάτε ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολή. Συνεπώς μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα, τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3, όπως μαργαρίνη, ψωμί ακόμα και γάλα, αντισταθμίζοντας έτσι την αυξημένη πρόσληψη ω-6 της Δυτικής διατροφικής κουλτούρας.

Συντάκτης: Μαρία Τουμπή Msc (ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ Msc in Human Nutrition with Clinical Specialisation Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr