DSC09226

Με το σεμινάριο στο Νοσοκομείο ολοκληρώθηκε το τριήμερο Κοινωνικής Παιδιατρικής στην Ξάνθη

16 Δεκεμβρίου 201220:37

DSC09226Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εκδηλώσεις της Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής στη Ξάνθη.

Οι κάτοικοι του νομού μας (οι εκδηλώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην πόλη της Ξάνθης) συμμετείχαν μαζικά τόσο στις παραστάσεις παραμυθιών, όσο και στην τελική επιστημονική ημερίδα «Ο Ρόλος των Αισθήσεων στην Πρόληψη και τη Θεραπεία». Οργανώθηκε επίσης μουσική βραδιά στο Γηροκομείο Ξάνθης. Συνολικά 2000 παιδιά και ενήλικες παρακολούθησαν το 3μερο (13-15/12/2012) Κοινωνικής Παιδιατρικής που συνδιοργανώθηκε με την Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου μας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ΕΛΜΕ Ξάνθης, το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης και το Σύλλογο Δασκάλων Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά του πνεύματος των εκδηλώσεων τα αποσπάσματα από τα 2 παραμύθια που παρουσίασε ο γνωστός καρδιολόγος-μουσικοθεραπευτής, μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας παραμυθιών Θανάσης Δρίτσας «ο μεταλλαγμένος κακός λύκος» και «η επανάσταση των χιονανθρώπων»:

«Μόνο μ’ ειδήσεις τηλεοπτικές, Θα φοβάστε τους ληστές, Στρατηγούς, κουκουλοφόρους, Ιατρούς και σερβιτόρους. Τραπεζίτες και πολυεθνικές, Στρατοκράτες, διαφημιστές, Έχουν ύπουλη κακία, Μα τους λείπει η φαντασία. Όσα ευρώ αν αποκτήσεις, Βίλες, κότερα, επενδύσεις, Στου καθρέφτη την ματιά, Να η αδικία! Να η κλεψιά! Έχει ματιά αληθινή, Όχι τηλεοπτική, Δείχνει άσκημη την βλακεία, Και φριχτή όλη την βία.»

«Δυστυχώς οι πράξεις των ανθρώπων αποδεικνύουν ότι είναι έξυπνοι αλλά όχι σοφοί. Το πάθος που έχουν για να πλουτίσουν και να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη, τους οδηγεί στο να καταστρέφουν τους πάγους και έτσι και τη δική μας ζωή. Δεν καταλαβαίνουν ότι, αργά η γρήγορα και η δική τους ζωή στον πλανήτη θα αρχίσει να λιώνει όσο λιώνουν οι πάγοι. Πιστεύω ότι και σεις θα συμφωνήσετε, φέτος τα Χριστούγεννα, να αναλάβουμε δράση για να δείξουμε στους ανθρώπους ότι  θα πρέπει να μας σεβαστούν και να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη με τις ανόητες πράξεις τους…»

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση αναδείχθηκε η σημασία της μουσικής στην ανάπτυξη του εμβρύου, του βρέφους και του παιδιού. Παρουσιάστηκαν θεραπευτικές εφαρμογές της μουσικοθεραπείας για διάφορα νοσήματα από τον κ. Δρίτσα. Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Δρ. Αδαμίδης ανέδειξε τη σημασία της όσφρησης, της αγκαλιάς και της βλεμματικής επαφής για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του βρέφους και του παιδιού.  Ο μοριακός βιολόγος κ. Ουμίτ Μεστά Οσμάν παρουσίασε τον τρόπο που λειτουργούσαν τα παραδοσιακά θεραπευτήρια των βαλκανίων με νερό και μουσική.

Οι εισηγήσεις και των 3 εισηγητών θα αναρτηθούν στη ιστοσελίδα της Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής  (www.socped.gr). Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παρουσίαση 4 παραδοσιακών πομάκικων τραγουδιών από τον Βαγγέλη Δωρόπουλο (εκπαιδευτικό, δάσκαλο παραδοσιακών χορών και ερευνητή του λαϊκού πολιτισμού),  την Εμινέ Μπουρουτζή και τον Μιχάλη Κασάπογλου.

DSC09228

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr