Με αρκετές αναβολές σημαντικών θεμάτων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, η αναβληθείσα από τις 15/6 συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με 32 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του περιφερειακού συμβουλίου ήταν το μεταλλευτικό όπως επίσης και οι εκκαθαρίσεις αμιγών επιχειρήσεων των καταργηθέντων νομαρχιακών διαμερισμάτων στην περιφέρεια και αφορούσαν στην καταπολέμηση των κουνουπιών και την τουριστική προβολή. Ο χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας θα συζητηθεί ως αποκλειστικό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου, στις 29 Ιουνίου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μικρή καθυστέρηση λόγω της κηδείας της «κυράς των Μαρασίων» του Έβρου, στην οποία και παρεβρέθηκαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακαίδης καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου.
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης Γιώργος Παυλίδης έθεσε το θέμα της ώρας της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου και της ανάγκης διαφύλαξης του κύρους του αλλά και της ουσιαστικής λήψης αποφάσεων, το οποίο σχετίζεται, όπως ανέφερε «με τον όγκο των θεμάτων που εισάγονται, τα οποία είναι πλέον των 30 και είναι σοβαρά με αποτέλεσμα στην προσπάθεια να βγουν όλα σε μια μέρα, μετά από πολλές ώρες κόπωσης που υπερβαίνουν τις τέσσερις συνήθως, που επιτρέπεται από τον νόμο η συνεδρίαση, οδηγούν στο να μην υπάρχει η ανάλογη εμβάθυνση και να υπάρχει κίνδυνος για λήψη λάθους απόφασης από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Επισημάναμε ότι πρέπει στο μέλλον να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό, η ώρα να είναι ακριβής και να είναι και μία ώρα που να μην παρεμποδίζει τους περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι , να κάνουν τη δουλειά τους γιατί είναι άκρως αναγκαίο καθώς πρέπει να επιβιώσουν».
Αρκετά σημαντικά θέματα αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση. Το θέμα της Γνωμοδότησης για την «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τις υδατοκαλλιέργειες αναβλήθηκε ομόφωνα για την επόμενη συνεδρίαση όπου και θα συζητηθεί το χωροταξικό σχέδιο της Περιφέρειας. Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Κώστας Μιχαηλίδης ζήτητσε απόσυρση κατά επιθυμία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης , Παύλου Δαμιανίδη περί του δεύτερου θέματος και σχετικά με την «Ένσταση του αναδόχου της μελέτης Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής» ώστε να γίνει πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση στο συμβούλιο. Αναβολή για νομική κάλυψη πήρε και το θέμα της «ένστασης σύμπραξης Εταιριών για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «Βελτίωση 5ης και 7ης Επαρχιακής Οδού ΖΑΡΚΑΔΙΑ – ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ – ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΣ» καθώς κατόπιν εισήγησης του περιφερειάρχη, όπως και ανέφερε «δεν αρκεί μια γνωμοδότηση και δεν μας καλύπτει καθώς δημιουργούνται αμφιλεγόμενα νομικά ζητήματα , έτσι πρέπει να ζητήσουμε και νομική γνωμοδότηση και κάλυψη».
Σχετικά με το θέμα της προκήρυξης παραχώρησης μεταλλείου στον Έβρο, με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου, ο περιφερειάρχης ζήτησε την αναβολή του θέματος ώστε να κληθούν σε επόμενη συνεδρίαση τόσο ο Δήμαρχος του Σουφλίου, όσο και φορείς όπως Επιμελητήρια ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους.
Γιαννακίδης: «Οτιδήποτε αφορά στην μεταλλευτική δραστηριότητα δεν είναι αρμοδιότητα μονοπρόσωπη , του περιφερειάρχη δηλαδή και θα εισάγεται στο περιφερειακό συμβούλιο»
Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως «συνομολογήθηκε από όλα τα μέλη του συμβουλίου ότι ο κρατικός μεταλλευτικός κώδικας που ισχύει από το 1952, κάποτε θα πρέπει να προβληματίσει το πολιτικό σύστημα και να αλλάξει ,με τις αλεπάλληλες εκκλήσεις που έχουμε κάνει εδώ και τόσα χρόνια, είναι ανεπίτρεπτο να είμαστε εγκλωβισμένοι από κάποιες συγκεκριμένες εταιρίες που θέλουν να ασκούν μεταλλευτικές δραστηριότητες. Ένα θέμα που αφορούσε μια συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα και κυρίως ένα μετάλλευμα το οποίο ναι προσδίδει, είναι περιβαντολογικά αειφόρο όπως είναι ο αστρέας και παρότι ήταν στη δική μου αρμοδιότητα και παρότι υπήρχαν οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις, αξιολογώντας τη σπουδαιότητα του μεγάλου θέματος γιατί θεωρώ ότι εμπλέκεται κι αυτό στα μεταλλεία, το έφερα στο περιφερειακό συμβουλίο όπου και συμφωνήσαμε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο σε επόμενη συνεδρίαση αξιολογώντας την νέα αυτοδιοικητική δομή, να δούμε κατά πόσο ο καινούργιος δήμος τι άποψη έχει στη συγκεκριμένη επένδυση. Διαφαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον από όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και νομίζω ότι αυτό που θα πρυτανεύσει είναι πάνω απ’ όλα ο σεβασμός, σ ‘ ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που κυρίως εδράζεται στην προστασία του οικοσυστήματος και στην επενδυτική αειφορία».
Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Παυλίδης ανέφερε πως « οι παραχωρήσεις του μεταλλευτικού κώδικα είναι τέτοιες που είναι ακατανόητες με τις λογικές της σημερινής εποχής, δηλαδή 50 χρόνια συν 25, συν άλλα 25, δηλαδή δεσμεύουμε πολλές γενιές στο μέλλον. Εμείς λέμε όχι σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις της κοινωνίας όταν μάλιστα το αποτέλεσμα, πάλι από τον μεταλλευτικό κώδικα υπερ της πολιτείας, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης, είναι ελαχιστοποιημένο. 5 εργαζόμενοι και μηδενικά σχεδόν έσοδα για μια έκταση 5.000 στρεμμάτων. Ζητήσαμε την αναβολή ώστε να έρθει ο Δήμαρχος του Ορφέα που εδρεύει στο Σουφλί να μεταφέρει την άποψή του στο περιφερειακό συμβούλιο ώστε να αποφασίσουμε».
Παυλίδης: “Τα κέντρα καταπολέμησης κουνουπιών είχαν επιτελέσει σημαντικό έργο”
Για το θέμα της κατάργησης των νομαρχιακών κέντρων καταπολέμησης κουνουπιών και της κατάργησης των εταιριών που συνέβαλλαν στην τουριστική προβολή ο κ. Παυλίδης τόνισε πως «ήταν σημαντικά και εξειδικευμένα εργαλεία και είχαν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο. Εγώ, ο ίδιος στη Νομαρχία της Ξάνθης, έχοντας ένα νομαρχιακό κέντρο καταπολέμησης κουνουπιών, κάναμε την καταπολέμηση με αυτεπιστασία εγκαίρως, με χαμηλό κόστος και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ήδη αυτήν την περίοδο δεν έχει καν ξεκινήσει με τις άλλες διαδικασίες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά το να υπάρχει ένα εξειδικευμένο όργανο. Όσον αφορά στον τουρισμό,ναι μεν υπάρχει αντιπεριφερειάρχης τουρισμού αλλά χρειάζεται μια ευελιξία, μια αποτελεσματικότητα και όλα αυτά χρειάζονται τα εργαλεία τους και τα μέσα τους. Κι αν δεν υπάρχουν αυτά πρέπει να βρεθούν. Άκουσα για την έκθεση της περιφέρειας στην Κωνσταντινούπολη από τον κ. Παπακοσμά , οι πρώτες εικόνες που έχουμε εμείς διεισδύοντας στο διαδίκτυο ,που είναι αψευδής μάρτυρας σχετικά με το τι συνέβη ή τι δεν συνέβη σε κάποια περιοχή, εκεί είδαμε ότι αυτό που βγήκε από όλη αυτή την προσπάθεια είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που διαλαλήθηκε εδώ και καιρό».
Ποτόλιας: “Η εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου δεν αφήνει κέρδος στην τοπική κοινωνία”
Ο Χρήστος Ποτόλιας, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας αναφορικά με το θέμα των λατομείων για την παραχώρηση της έκτασης τόνισε πως «είναι χαρακτηριστική περίπτωση παραχώρησης του πλούτου έναντι χαντρών και καθρεφτακίων. Ένας σημαντικός πλούτος δίνεται βορά κάποιων επιχειρήσεων χωρίς να μένει κέρδος στην τοπική κοινωνία. Θα ξεχερσώσουν μια τεράστια περιοχή, 4 χιλιάδες στρέμματα και θα φεύγει αυτό το προϊόν προς εξαγωγή για να μας επανέλθει πίσω επεξεργασμένο είτε με την μορφή πλακιδίων, κεραμικών , πορσελάνης κλπ. Το θέμα αναβλήθηκε αλλά πιστεύουμε όταν επανέλθει θα έρθει για να αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο στην μη παραχώρηση αυτών των εκτάσεων γιατί θεωρούμε πως ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία του ελληνικού λαού και η εκμετάλλευσή του θα πρέπει να γίνεται μόνο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Σε ότι αφορά τα κουνούπια ο κ. Ποτόλιας ανέφερε πως «εμείς ψηφίσαμε ενάντια στη διάλυση των εταιριών που τα διαχειρίζονταν έως τώρα γιατί θεωρούμε πως πρέπει να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή με υπηρεσιακούς παράγοντες και προσωπικό των διευθύνσεωντης περιφέρειας συνολικά για την καταπολέμηση των κουνουπιών, η οποία σημειώνουμε ότι καθυστερεί πολύ σημαντικά η εφαρμογή των ψεκασμών με οδυνηρά αποτελέσματα».
Η Αριστερή Οικολογική Συνεργασία για μεταλλεία, κουνούπια, το ζήτημα της δεύτερης ξένης γλώσσας και το σχέδιο του έργου του πνευματικού κέντρου της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης
Ο Τάκης Χαρίτου, επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, σε ότι έχει σχέση με την παραχώρηση του μεταλλείου τόνισε πως «καταθέσαμε την αρνητική μας θέση γιατί θεωρούμε με ότι με βάση τον αποικιοκρατικό μεταλλευτικό κώδικα αυτή που θα επωφεληθεί είναι η εταιρεία και σε τίποτα το δημόσιο και η τοπική κοινωνία. Όπως επίσης θεωρούμε ότι θα επιβαρυνθεί επιπλέον το περιβάλλον χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον» ενώ στο θέμα των κουνουπιών σημείωσε πως «η θέση μας είναι ως ανάγκη για την περιοχή για να υπάρξει ένα κέντρο επιστημονικής παρακολούθησης και καταπολέμησης των κουνουπιών. Θεωρούμε αναγκαίο,ιδιαίτερα με τη σοβαρότητα που έχει το θέμα αυτό, με αυτήν την έννοια δε συμφωνήσαμε να προχωρήσει η κατάργηση των κέντρων που υπήρχαν σε κάθε περιφερειακή ενότητα».
Η Αριστερή Οικολογική Συνεργασία έθεσε με την μορφή ψηφίσματος το ζήτημα της κατάργησης της δεύτερης ξένης γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση. «Θα συζητηθεί ως ψήφισμα. Θεωρούμε ότι σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και η κοινωνία που υποβάλλονται σήμερα σε μεγάλες θυσίες, σε μια περίοδο που οι γονείς επωμίζονται ένα μεγάλο οικονομικό μέρος για τη μόρφωση των παιδιών τους, είναι το λιγότερο απαράδεκτη η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας από τη δημόσια εκπαίδευση. Ζητάμε με το ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο να απευθυνθεί στο υπουργείο και να ζητήσει να επανεξετάσει την απόφασή του αυτή και να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους φορείς» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρίτου.
Αναφορικά με το θέμα που τέθηκε σε σχέση με την προγραμματική σύμβαση στην Αλεξανδρούπολη για τον “Εκσυγχρονισμό και Διαρρύθμιση του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης” ο κ. Χαρίτου τόνισε πως «εμείς εκφράσαμε την άρνησή μας. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και δεινή θέση που βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι , το ένα εκατομμύριο περίπου ευρώ που διατίθεται από πόρους του ΕΣΠΑ για τέτοιου είδους έργα είναι πολυτέλεια για την εποχή μας καθώς δεν αντιστοιχεί στις συνθήκες που σήμερα ζούμε όταν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για άλλες προτεραιότητες που έχει σήμερα η περιφέρεια».
Μακρής: “Η συνεδρίαση για άλλη μια φορά είναι απών από αυτό που συμβαίνει με την μεγάλη κρίση στην κοινωνία”
Τέλος , ο Θανάσης Μακρής, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», σε δηλώσεις του ανέφερε πως «ήρθαμε σε ένα περιφερειακό συμβούλιο από αναβολή και τα περισσότερα θέματα αναβλήθηκαν . Αυτό αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία μπαίνουν τα ζητήματα στα περιφεραικά συμβούλια και αναβλήθηκαν με πρωτοβουλία της διοίκησης υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του ίδιου του περιφερειακού συμβουλίου. Η συνεδρίαση για άλλη μια φορά δείχνει να είναι απών από αυτό που συμβαίνει έξω στην κοινωνία, για την μεγάλη κρίση που περνάμε όπου μια φόρα ακόμα δεν συζητάμε ένα περιφερειακό σχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία μας, ένα σχέδιο που μπορεί να δώσει την άμυνα αυτής της περιοχής στην επερχόμενη χρεοκοπία ή στην πολύ δεινή θέση που έχουμε περιέλθει ως χώρα. Το τελευταίο τρίμηνο η ανεργία στην περιφέρεια έχει ανέβει πάνω από 20%. Έρχονται οι επενδύσεις να λεηλατήσουν με αποικιακούς τρόπους την περιοχή μας. Ακούσαμε ότι όπου πατάει πόδι η μεταλλευτικη δραστηριότητα, χωρίς κανένα μίσθωμα και χωρίς κανένα δικαίωμα και τέλος μπορεί για εκατό χρόνια να εκμεταλλεύεται την περιοχή. Χρειάζεται να υπάρξει μια σύσωμη απάντηση σε αυτή την κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Μακρή υπάρχουν μικρά και μεγάλα ζητήματα τα οποία θα μορούσαν «και θέσεις εργασίας να δώσουν και να πάνε μπροστά την τοπική κοινωνία. Αλλά βασικά ζητήματα όπως η τοπικοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η διασύνδεση των προϊόντων και των υπηρεσιών είναι σημαντικά ως απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Ουσιαστικά το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι εισάγουμε περισσότερα από αυτά που εξάγουμε, καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε. Μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται τοπικό σχεδιασμό, δε χρειάζονται χρήματα αλλά σχεδιασμό και συντονισμό. Επίσης ζητήματα ,όπως η διαχείριση των σκουπιδιών, στο ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης έχει 17 θέσεις εργασίας, οι οποίες δε θα είναι βιώσιμες αν δεν αυξηθεί κατά 50% η ανακύκλωση που είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Το ΚΔΑΥ αυτό μπορεί να απασχολήσει μέχρι 50 εργαζόμενους εάν η ανακύκλωση ανέβει σε λογικά επίπεδα. Άρα χωρίς να πληρώνει ένα ευρώ το δημόσιο μπορούμε να έχουμε 50 θέσεις εργασίας και μόνο με τη διαχείριση των σκουπιδιών, κάτι που απαντάει σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Άλλο παράδειγμα είναι να δούμε ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα, όπως η ενέργεια. Υπάρχουν προγράμματα που επιδοτούνται από την ευρωπαϊκή ένωση για τη θερμική θωράκιση των δημόσιων κτηρίων που αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας και μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων κτηρίων. Δεν έχουμε δει κάτι πάνω σ’ αυτό».
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης
KomotiniPress.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;