petalotis_2

Γ. Πεταλωτής: Ανάπτυξη στην πράξη

3 Μαρτίου 201117:34

petalotis_2Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,  Γιώργος Πεταλωτής, την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πλαίσιο της μέριμνας της κυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη -φυσικά με κριτήριό μας, πρώτα ο πολίτης – θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα σε ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, στον οποίο η κυβέρνηση έχει επενδύσει. Και δεν μιλάω για μελλοντικό χρόνο, αλλά να δούμε τι έγινε και μέχρι τώρα και φυσικά τι έπεται από εδώ και πέρα. Έχουν γίνει συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες, φυσικά, έχουν αρχίσει να δίνουν και αποτελέσματα. Να υπενθυμίσω ότι για το 2011 έχει σχεδιαστεί και προϋπολογιστεί συνολικό πακέτο τόνωσης παραγωγικής επενδυτικής δραστηριότητας, που σημαίνει τόνωση της αγοράς, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο 2010 η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας από το 2,9% που παραλάβαμε από τη Ν.Δ. στο 18,5%. Οι φάκελοι μεγάλων έργων που έχουν ήδη κατατεθεί στην Ε.Ε. φθάνουν στο ύψος των 4,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Προγράμματα για τον πράσινο τουρισμό, τη στήριξη των ΜΜΕ, την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, συνολικού ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Παράλληλα και με προφανή στόχο την ελάφρυνση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για καθαρές και μόνιμες μειώσεις των τιμών, στα βασικά προϊόντα. Ήδη, αφορά 2.500 προϊόντα πρώτης ανάγκης που έχουν και αυξημένη επίδραση στον πληθωρισμό, ο οποίος θα αποτυπωθεί σύντομα, αλλά κυρίως που ελαφρύνουν το ελληνικό νοικοκυριό και αυτό μας αφορά και μας ενδιαφέρει άμεσα.

Στο μείζον για μας ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης, στο πλαίσιο των «Καλλικρατικών» περιφερειών, παρουσιάστηκε ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης στους περιφερειάρχες, ένας προγραμματισμός έξι εβδομάδων με οκτώ σημεία στα οποία πρέπει να απαντήσουν οι περιφέρειες, που θα οδηγήσει στη σύναψη Συμφώνου Περιφερειακής Στρατηγικής του υπουργείου με κάθε περιφέρεια, ώστε να αρχίσει άμεσα η εξειδίκευση και η υλοποίηση της στρατηγικής για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η αύξηση των εξαγωγών γίνεται και σημειώνεται ακόμη μεγαλύτερη και αυτό είναι δείγμα ότι αρχίζουμε και βρίσκουμε ξανά την επανεκκίνηση της παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Μάλιστα οι εξαγωγές είναι ένα πολύ κρίσιμο οικονομικό μέγεθος και δραστηριότητα για τη χώρα μας.

Η αναπτυξιακή στρατηγική μας προωθεί ταυτόχρονα την επανεκκίνηση και την αναδιάρθρωση της οικονομίας, προς δραστηριότητες υψηλής οικονομικής απόδοσης και αυξημένης παραγωγικότητας. Αποδεικνύουμε ότι η υγιής ανάπτυξη δεν αποτελεί για μας θεωρητική προσέγγιση. Είναι ανάπτυξη στην πράξη. Είναι στερεωμένη σε υγιείς θεσμούς, με ξεκάθαρους κανόνες, κυρίως κοινούς για όλους. Τα αποτελέσματα, φυσικά, ήδη αρχίζουν να φαίνονται και θα φαίνονται πολύ περισσότερο στο μέλλον».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr