epimelhthrio_xanthis

Προτάσεις Επιμελητηρίου Ξάνθης για την έξοδο από την κρίση

6 Οκτωβρίου 201007:03

epimelhthrio_xanthisΜε Δελτίο τύπου ο Πρόεδρος Εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Σάκης Κριτσίνης , εκφράζει το προβληματισμό του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική οικονομία και ειδικότερα με τις αυξήσεις των έμμεσαν φόρων αλλά και τις καθυστερήσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

«Με μεγάλη αγωνία ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και οι απλοί πολίτες της χώρας μας παρακολουθούν τις εξελίξεις στο οικονομικό προσκήνιο. Βασικός άξονας προβληματισμού είναι η οικονομική πολιτική που ασκείται και που οδηγεί την οικονομία μας σε ύφεση. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, η μεγάλη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, η συρρίκνωση των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης, του τζίρου των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και την αύξηση της ανεργίας δημιουργώντας μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής μας που εκτός από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων που ιδρύονται στην περιοχή μας αλλά και από την ανεξέλεγκτη αύξηση του παρεμπορίου.

Στο δυσμενές οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πρέπει να προσθέσουμε, την έλλειψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας για τη στήριξη και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες και παρεμβάσεις της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ξάνθης αλλά και των υπολοίπων Επιμελητηρίων της Περιφέρειάς μας, για τη λήψη μέτρων που θα αναστρέψουν το αρνητικό αυτό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία της περιοχής μας, αυτό φαίνεται ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής Κυβέρνησης.

Οι αναπτυξιακές τομές που κρίνονται απαραίτητες και άμεσες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συνοψίζονται στα εξής:

ü Άμεση αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα την ανάπτυξη της περιφέρειας.

ü Άμεση ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με ιδιαίτερα κίνητρα για την Περιφέρεια Α.Μ-Θ.

ü Στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

ü Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της οικονομίας, γενικότερα.

ü Βελτίωση των υποδομών της περιοχής μας με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr