robotikos_5

Επίσημη έναρξη για το ρομποτικό κάδο στην Ξάνθη

25 Αυγούστου 201012:23

robotikos_5

Ο περιβόητος ρομποτικός κάδος που προμηθεύτηκε πρόσφατα ο Δήμος Ξάνθης και έχει απασχολήσει την τοπική πολιτική επικαιρότητα αρκετές φορές τέθηκε σε λειτουργία επίσημα το μεσημέρι της Τετάρτης από το Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδη.

Ο ρομποτικός κάδος έχει εγκατασταθεί στο χώρο του μνημείου πεσόντων, στο τέλος του νέου πεζοδρόμου της οδού Μπένη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο κόσμος θα μείνει ευχαριστημένος» και σημείωσε ότι η χωρητικότητα του νέου κάδου υπολογίζεται σε 40 συμβατικούς κάδους ενώ η χρήση του αναμένεται να απελευθερώσει αρκετό χώρο από την απόσυρση των παλαιών κάδων.

Σταδιακά, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «θα υπάρξει εγκατάσταση περισσότερων κάδων όχι μόνο  στο κέντρο αλλά και τις γειτονιές, όπου παρατηρείται μεγάλος όγκος απορριμμάτων». Λόγω του μεγάλου κόστους (στοιχίζει στο Δήμο 75.000 ευρώ και αντιστοιχεί σε πενταπλάσια τιμή σε σχέση με την αντίστοιχη χωρητικότητα συμβατικών κάδων. ) θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα της Ευρωπαικής Ένωσης ή του ΕΣΠΑ. Τέλος,  ανέφερε ότι ο συγκεκριμένο πρώτος κάδος δεν θα ξυπηρετεί μόνο τη συγκεκριμένη οδό αλλά όλη την ευρύτερη περιοχή.

Πως θα ενταχθεί στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος γύρω από τις αντιδράσεις αλλά και τη συμβατότητά του με το σχέδιο της ΔΙΑΑΜΑΘ , εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας, καθώς όταν θα εφαρμοστεί το σύστημα, τα σκουπίδια που θα περιέχει, θα κατευθύνονται στα «ζυμώσιμα υλικά» και θα είναι ξεχωριστά από τα λεγόμενα «ανακυκλώσιμα». Τότε όμως θα επανέλθουν οι συμβατικοί κάδοι που θα είναι μπλε χρώματος, θα δέχονται όλα τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας – ανακυκλώσιμα απορρίμματα και θα διαχωρίζονται στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης. Σύμφωνα με το Μ. Στυλιανίδη, όταν θα εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών η ανακύκλωση, οι χρωματιστοί κάδοι θα αυξηθούν για να προχωρήσει σε καθολική βάση ο οικιακός διαχωρισμός στα νοικοκυριά (γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό κλπ).

Πως λειτουργεί ο ρομποτικός κάδος:

Τη λειτουργία του κάδου εξήγησε στους πολίτες ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Γιαγτζόγλου. Οι πολίτες μπορούν να πετούν τα σκουπίδια τους στην ειδική  κρύπτη (εικ. 5,6)  που ανοίγει με φωτοκύτταρο μόλις βρεθούν μπροστά της και καθοδηγούνται με ηχητικά μηνύματα. Τα σκουπίδια που πετιούνται συμπιέζονται από τον μηχανισμό του κάδου ενώ μόλις γεμίσει ειδοποιείται αυτόματα, τηλεφωνικά ο αρμόδιος υπάλληλος της καθαριότητας και στέλνει το απορριμματοφόρο του Δήμου για την εκκένωση.(εικ. 7,8).  Μόλις εκκενωθεί ο κάδος πλένεται αυτόματα και αρωματίζεται ενώ τα υγρά κατάλοιπα κατευθύνονται απευθείας στο δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου, χωρίς να προκαλούνται οσμές ή ρύπανση.

robotikos_6

robotikow_4

stylianidis_dhlvseis_gyalia

robotikos_3

robotikos_7

robotikos_2

robotikos_1

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr