YPERNOMARXIA

Η Υπερνομαρχία στο Φόρουμ Ευρώπη-Κίνα

16 Ιουλίου 201010:43

YPERNOMARXIAΗ Υπερνομαρχία στο Φόρουμ Ευρώπη-Κίνα- Ενίσχυση της αποκεντρωμένης συνεργασίας-Ανάδειξη των δυνατοτήτων του τόπου μας

 Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας Ξάνθης συμμετείχε στο 3ο Διετές Φόρουμ Ευρώπης-Κίνας που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ-Κονγκ της Κίνας 12-14 Ιουλίου.

Η Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης ήταν και ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης σε μία συνάντηση με περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, οι οποίοι προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα θεσμών της κοινωνίας των πολιτών που περιελάμβανε την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, Ερευνητικά Ιδρύματα, Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια, ΜΚΟ και Αυτοδιοικητικές Άρχες.

Το Φόρουμ Ευρώπη-Κίνα αποτελεί ένα οργανισμό ο οποίος από την ίδρυση του το 2005, επιδιώκει την ενίσχυση της αποκεντρωμένης συνεργασίας μέσω της υποστήριξης επαφών μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων, ώστε η συνεργασία που φέρνει η παγκοσμιοποίηση να διαχυθεί επ’ ωφελεία των Σε αυτό το πλαίσιο έκανε πέρυσι δεκτή την πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας Ξάνθης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΤΜΠ-ΔΠΘ), για την συνδιοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα την ορθολογική διαχείριση των ποταμών.

πολιτών των δύο εταίρων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 22-25 Οκτωβρίου 2009 στη πόλη του Chongqing της Ανατολικής Κίνας, με πληθυσμό τριάντα εκατομμύρια κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου, το λεγόμενο «Φράγμα των Τριών Ποταμών».

Ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων με επικεφαλής Έλληνες συντονιστές, μετέφεραν με ιδιαίτερη ανταπόκριση τη τεχνογνωσία και την ευρωπαϊκή εμπειρία στους Κινέζους συναδέλφους τους, γεγονός που οδήγησε στην εκ νέου πρόσκληση για συμμετοχή στην διετή Συνάντηση του Χονγκ-Κονγκ, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να δοθεί συνέχεια σε αυτή την συνεργασία.

Πράγματι, η τεχνογνωσία της Ελληνικής πλευράς σε θέματα που αφορούν την ολοκληρωμένη προσέγγιση της διαχείρισης των υδατικών πόρων μέσα από τη νέα προσέγγιση της οικο-υδρολογίας και οι πειραματικές εφαρμογές της στην περιοχή του Νέστου, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Κινέζικης πλευράς, η οποία μάλιστα υπέβαλλε πρόταση για την συνδιοργάνωση στην Κίνα μεγάλου Διεθνούς συνεδρίου με θέμα τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της φραγματοποίησης των ποταμών.

Από την πλευρά του ο Υπερνομάρχης κος  Κων. Τάτσης, συνεχάρη το Επιστημονικό προσωπικό που ανέδειξε τις δυνατότητες του τόπου μας, ήτοι την Εμπειρογνώμονα σε θέματα Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Δικαίου, κα Αγγελική Αντωνίου-Καλλία και τον Επίκουρο Καθηγητή του ΔΠΘ, κ. Γ.Συλαίο, και δήλωσε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν στην γόνιμη αποκεντρωμένη διεθνή συνεργασία.

Η πειραματική εφαρμογή οικο-υδρολογικών λύσεων στην περιοχή του Νέστου μέσω της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων, ανέφερε επιπλέον ο Υπερνομάρχης, δεν αποτελεί μόνο μία αξιόπιστη και βιώσιμη πρόταση αντιμετώπισης των τοπικών μας περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και εργαλείο για την αξιοποίηση ευκαιριών διεθνών και πολύπλευρων συνεργασιών, σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr