tea225-21

Το τσάι και ο καφές προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες

23 Ιουνίου 201022:00

tea225-21Η κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών τσαγιού ή καφέ την ημέρα φαίνεται πως προστατεύει από την καρδιοπάθεια, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που διήρκεσε 13 χρόνια.

Η νέα έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση των πιο δημοφιλών ροφημάτων.

Όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια τσάι την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά το ένα τρίτο, ανακάλυψε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 ανθρώπους. Η κατανάλωση μεταξύ δυο και τεσσάρων καφέδων την ημέρα επίσης συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Ενώ η προστατευτική δράση μειώθηκε με περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ακόμα και όσοι έπιναν τόσο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους απείχαν.

Οι Ολλανδοί, συνήθως καταναλώνουν τον καφέ με μικρή ποσότητα γάλατος και το τσάι χωρίς. Υπάρχει μεικτή εικόνα σχετικά με το αν το γάλα επηρεάζει σημαντικά τις πολυφενόλες, που εκτιμάται ότι είναι η πιο ωφέλιμη ουσία στο τσάι.

Ο καφές έχει ιδιότητες που θεωρητικά θα μπορούσαν ταυτόχρονα να αυξάνουν και να μειώνουν τον κίνδυνο-ενδεχομένως αυξάνοντας τη χοληστερόλη και καταπολεμώντας τη φλεγμονώδη βλάβη που συνδέεται με την καρδιοπάθεια.

Ωστόσο η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Heart Association’ ανακάλυψε ότι όσοι κατανάλωναν μεταξύ δυο και τεσσάρων φλιτζανιών την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο κατά 20%.

Η καθηγήτρια Yvonne van der Schouw, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι βασικά η έρευνα αποτελεί ευχάριστη είδηση για τους λάτρεις του τσαγιού και του καφέ. Τα συγκεκριμένα ροφήματα φαίνεται πως παρέχουν οφέλη στην καρδιά χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάτι άλλο.

Πηγές: ′Journal of the American Heart Association′. & iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr