agogos_petrelaiou

Στηρίζουν τις αντιδράσεις για τον αγωγό στον Έβρο οι Οικολόγοι Πράσινοι

18 Μαΐου 201008:36

agogos_petrelaiouΤις αντιδράσεις και την ενημερωτική εκστρατεία των τοπικών φορέων του Εβρου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον σχεδιαζόμενο αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, στηρίζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

Οπως αναφέρεται σε σχετική τους ανακοίνωση από το 2007 είχαν ζητήσει την ολική επανεξέταση του έργου, λέγοντας πως όχι μόνο σχεδιάστηκε χωρίς την τοπική κοινωνία αλλά θα λειτουργήσει μόνον εναντίον της, τόσο στο πεδίο της τοπικής οικονομίας, όσο και στο περιβάλλον και την υγεία.

Τα κέρδη – επισημαίνεται στην ανακοίνωση – θα αφορούν μόνο τις πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες εξαιτίας των εγκαταστάσεων ρυπογόνου βιομηχανίας στην Θράκη, της υποβάθμισης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, των διαρροών πετρελαίου στη θάλασσα των σταθμεύσεων και διελεύσεων μεγάλων πλοίων στο Θρακικό Πέλαγος, σε απόσταση αναπνοής από το Δέλτα του Εβρου.

Ενδεικτικό είναι ότι με την κατασκευή του αγωγού θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και τάνκερ άνω των 150.000 τόνων, που σήμερα αποφεύγουν το Αιγαίο επειδή δε μπορούν να περάσουν τα Δαρδανέλια και το Βόσπορο.

Με το άλλοθι της ενεργειακής αυτάρκειας και της γεωπολιτικής υπεραξίας, αυξάνουμε την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο δημιουργώντας εστίες ρύπων και συγκρούσεων. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης απαιτείται αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμός της κατανάλωσης, ήπια αξιοποίηση των φυσικών πόρων και διάχυση των οικονομικών ωφελημάτων σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των τοπικών πληθυσμών με άξονες την βιολογική γεωργία, τον ήπιο τουρισμό και την βιώσιμη αλιεία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν την Παρασκευή επίσημη συνάντηση με την Οικολογική Εταιρεία Εβρου για το θέμα του αγωγού. Στην συνάντηση αυτή αναδείχθηκε και από τις δύο πλευρές σε μείζον θέμα ο στόχος για ματαίωση του έργου, καθώς όχι μόνο δε θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής απειλώντας το Δέλτα του Εβρου αλλά και όλο το Αιγαίο. Οι Οικολόγιο-Πράσινοι τόνισαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και την ανάγκη επαγρύπνησης της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία που, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. κινδυνεύουμε διάφορες «επενδύσεις» να χαρακτηρίζονται ως σωτήριες, αλλά να είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιβάλλεται.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι θα είναι επίσης παρόντες στις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώνουν στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα 17 Μαΐου η Οικολογική Εταιρία Εβρου (ΟΕΕ), το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» και το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr