YPERNOMARXIA

Στο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ ο υπερνομάρχης

7 Μαΐου 201004:31

YPERNOMARXIAΟ Υπερνομάρχης κος Κων. Τάτσης και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ)

κατά την τοποθέτησή του στο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ στις 6 Μαΐου 2010 στην Αθήνα, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σε τρία συνέδρια οριοθετήσαμε ομόφωνα τους βασικούς κανόνες για μια πραγματική περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Οι κανόνες αυτοί αποτελούν τις κόκκινες γραμμές και θεωρούνται αδιαπραγμάτευτες, γιατί θεμελιώνουν μια πραγματική, ουσιαστική και χρήσιμη για τους πολίτες και τη χώρα μας περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

1.  Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση αν δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους.

Ο «Καλλικράτης» αγνοεί αυτή τη βασική αρχή.

2. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση χωρίς την παράλληλη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο «Καλλικράτης» αγνοεί αυτή την αναγκαιότητα.

3. Δεν μπορεί να υπάρξει και δεν χρειάζεται αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, όταν δεν συνοδεύεται από τη δυνατότητα μιας γνήσιας αναπτυξιακής πολιτικής και ο «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με τη βιαστική πρόσφατη ψήφιση νόμου, μετακυλίει τη λειτουργία του ΕΣΠΑ στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

4. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση όπως αυτή η επιχειρούμενη περιφερειακή, απαιτεί προσωπικό έμπειρο και απαλλαγμένο από υπαρξιακά προβλήματα.

Ο «Καλλικράτης» αρνείται να κατοχυρώσει τα υπηρεσιακά κεκτημένα του προσωπικού, το οποίο καλείται να λειτουργήσει μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας για το παρόν και το μέλλον του.

5.  Μια μεταρρύθμιση περιφερειακής εμβέλειας απαιτεί ηγεσία ελεύθερη και ικανή να αναπτύξει τις πολιτικές για τις οποίες οι πολίτες την επιλέγουν.

Ο «Καλλικράτης» συστηματικά και στοχευμένα με την επιβολή αντιπεριφερειαρχών άμεσα εκλεγμένων, δημιουργεί προϋποθέσεις ασφυξίας και βάζει τις βάσεις για τη διοίκηση του σημαντικού θεσμού της περιφέρειας από αχυράνθρωπους.

6. Μία περιφερειακή αυτοδιοίκηση απαιτεί σαφείς και συγκεκριμένες αρμοδιότητες, προσδιορισμένες με σαφήνεια.

Ο «Καλλικράτης» γεμίζει την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ένα τεράστιο σύνολο αρμοδιοτήτων δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας, γραφειοκρατικού χαρακτήρα και αρνείται την ύπαρξη αρμοδιοτήτων ουσιαστικών & χρήσιμων για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η γεωργία, η αλιεία κλπ».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr