Η Περιφερειάρχης στην ημερίδα για τη συνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας

27 Απριλίου 201004:10

diasynoriakh_synergasiaΈμφαση στη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας και στην ανάδειξή της ως συγκριτικού πλεονεκτήματος για την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιφερειών

έδωσε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στην ημερίδα με θέμα «Διασυνοριακή  Συνεργασία, Αγορά Εργασίας και Ασφάλεια», που διοργανώθηκε, το Σάββατο 24 Απριλίου στην Ξάνθη, από  τα  Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και την ΤΕΔΚ  Ξάνθης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κ. Συλβάνα Ράπτη και                  κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι Βούλγαροι Ευρωβουλευτές κ. Βλαντιμίρι Ουρούτσεβ και κ. Ιβαϊλο Κάλφιν, η Δήμαρχος του Σμόλιαν, κ. Ντόρα Γιάνκοβα,  ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, καθώς και άλλα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και Ενώσεων, στελέχη επιχειρήσεων και μαθητές από τις δύο χώρες.

Μέσα από την ημερίδα καταγράφηκε η βούληση των δυο πλευρών για την καθιέρωση και περαιτέρω διεύρυνση ενός διαρκούς πλαισίου για τη μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με την παράλληλη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μέσων και με στόχο την εδραίωση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στην ευρύτερη περιοχή.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε πρώτη η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ- Θ κ. Κόκλα, τόνισε ότι «η διασυνοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία αποτελούν πλέον ένα αναγνωρισμένο αναπτυξιακό εργαλείο, απολύτως απαραίτητο για την πρόοδο και την εξωστρέφεια περιοχών όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», ενώ σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «είναι μια σημαντική μέρα διότι δόθηκε η δυνατότητα στους φορείς των δύο περιοχών να κουβεντιάσουν για θέματα πάνω στα οποία δουλεύουν για πολλά χρόνια, αλλά και να ενσκήψουν σε προβλήματα και δυσλειτουργίες  που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας» και κατέληξε χαρακτηριστικά πως «στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιούμε το κάθε διαθέσιμο οικονομικό εργαλείο, προσδιορίζοντας από κοινού έργα, παρεμβάσεις και συνεργασίες που μπορούν να ωφελήσουν τους πολίτες και των δύο χωρών».

● ΕΣΠΑ – Αναπτυξιακός Νόμος

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, η Γενική Γραμματέας απάντησε ότι το ΕΣΠΑ προχωρά ικανοποιητικά και είναι ανοιχτές οι προσκλήσεις για πολλά έργα υποδομών. Ως προς τη σχολική στέγη ανέφερε ότι οι προτάσεις βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, ενώ με την απλοποίηση των διαδικασιών που επέφερε ο νέος Νόμος για τη Διαχείριση του ΕΣΠΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα, πολύ σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα προκήρυξης και νέων μέτρων όπως π.χ. ο πολιτισμός.

Για την επιχειρηματικότητα ανέφερε ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή: «Πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο 27 νέες επενδύσεις, συνολικού ύψους 18,5 εκ. € , ενώ παράλληλα επενδύσεις που βρισκόταν σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται, έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου με το ποσό των 17 εκ. € και πρόκειται αυτή την περίοδο να χρηματοδοτηθούν συμπληρωματικά με το επιπλέον ποσό των 5,5 εκ. €».

diasynoriakh_synergasia_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr