‘Φρουτοθεραπεία’ και ‘σαλατοθεραπεία’

9 Απριλίου 201009:31

frouta20diaforaΕίναι γεγονός ότι οι επαγγελματικές και λοιπές υποχρεώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες

ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την πιστή εφαρμογή κανόνων σωστής και ισορροπημένης διατροφής, με ποικιλία τροφών, οργανωμένα γεύματα και προσεκτικές επιλογές. Για τους περισσότερους, τα φρούτα, κυρίως λόγω γεύσης, και τα λαχανικά με τη μορφή σαλάτας, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, δεν αποτελούσαν καθημερινή συνήθεια την περίοδο που προηγήθηκε. Θυμηθείτε ότι αρκετοί από σας μπορεί να τρώγατε σαλάτα μόνο στο μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής και φρούτα, όποτε βρισκόταν κάποιος διαθέσιμος να σας τα καθαρίσει!

Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία από τώρα και για τις επόμενες εβδομάδες να δώσουμε περισσότερη έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και να τα προσαρμόσουμε απαραιτήτως στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Άλλωστε οι συστάσεις των διαιτολόγων για 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα θα έπρεπε κάποτε να πάρουν σάρκα και οστά!

Ξεκινήστε άμεσα να εντάσσετε τα φρούτα σε 2 τουλάχιστον γεύματα της ημέρας, κατά προτίμηση το δεκατιανό και το απογευματινό και χρησιμοποιήστε τα λαχανικά για μια δροσερή σαλάτα, ως κύριο γεύμα το μεσημέρι ή το βράδυ, συνδυασμένη με κάποιου είδους πρωτεΐνη. Παρακάτω ακολουθούν μερικές απολαυστικές προτάσεις:

‘Φρουτοθεραπεία’

  • 1 μπολ πολύχρωμης καλοκαιρινής φρουτοσαλάτας με κεράσια, φράουλες, βερίκοκα, πεπόνι
  • Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με κομμάτια κομπόστας ροδάκινου
  • Χυμός στο μίξερ με φρούτα εποχής
  • 1 μικρό μπολ ζελέ με κομμάτια καλοκαιρινών φρούτων

‘Σαλατοθεραπεία’

Σαλάτα Veggie: μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, φρέσκα μανιτάρια, ντοματίνια, κρουτόν, παρμεζάνα, σως με βαλσάμικο ξύδι
Νησιώτικη: ρόκα, μαρούλι, ντοματίνια, αγγούρι, άνηθος, ελιές, παξιμαδάκια Κρήτης, μυζήθρα, μηλόξυδο Προσούτο: μαρούλι, ρόκα, προσούτο, σταφύλια, κουκουνάρι, παρμεζάνα, σως βινεγκρέτ
Κοτόπουλο: πράσινη σαλάτα, φιλετάκια κοτόπουλο, κρουτόν, ντοματίνια, καλαμπόκι, παρμεζάνα, σως μουστάρδας
Σαλάτα καπνιστού σολωμού: μαρούλι, καπνιστός σολωμός, αγγούρι, κάππαρη, φρέσκο πιπέρι, σως γιαουρτιού
Σαλάτα με ψητά λαχανικά: Μαριναρισμένα ψητά λαχανικά (κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά), ντοματίνια, φρέσκο μαρούλι ως βάση, σως με βαλσάμικο ξύδι
Τονοσαλάτα: Τόνος, κάππαρη, ντομάτα, μαϊντανός, φρέσκο κρεμμύδι, καρότο, ψωμάκια ολικής άλεσης, βινεγκρέτ με πολτό πράσινης ελιάς
Ντάκος: Κρητικό παξιμάδι με φρέσκια ντομάτα, ρόκα, ελιές, φέτα, ελαιόλαδο.

Φροντίστε περισσότερο τη διατροφή σας, στα πλαίσια της γενικότερης αυτοφροντίδας, μετά από έναν απαιτητικό χειμώνα. Προσφέρετε στο σώμα σας την ενέργεια και την ενυδάτωση που χρειάζεται, τις βιταμίνες που του λείπουν και τις φυτικές ίνες που απαιτούνται για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Γι’αυτό και τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, ως μέρος του καθημερινού σας διαιτολογίου, αποτελούν την ιδανική επιλογή. Καλό ξεκίνημα…

Πηγές: www.nutrimed.gr & IATRONET

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr