nomarxia

Ανησυχία για την μείωση των πόρων του ΠΕΠ-ΑΜΘ του ΕΣΠΑ

16 Μαρτίου 201018:07

nomarxiaΜειωμένοι διαθέσιμοι πόροι στο ΠΕΠ-ΑΜΘ 2007-2013 λόγω μεταφοράς  έργων εθνικής κλίμακας και υπερδεσμεύσεων του 3ου Κ.Π.Σ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νομαρχίας αναφέρει:

          «Η Νομαρχία Ξάνθης έχει, από το μόλις ολοκληρωθέν 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ’ Κ.Π.Σ.), επιτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομών, σε δρόμους, σχολεία, αντιπλημμυρικά, αναπλάσεις, αναδασμούς, περιβαλλοντικά, έγγειες βελτιώσεις, διαχείριση υδάτων, κ.λ.π., που κάλυψε κενά δεκαετιών.

          Σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα έγινε μοναδικό έργο για τους πολίτες, ορατό σε όλους . Ανησυχούμε όμως για το μέλλον.

          Στο ΕΣΠΑ υπάρχουν σημαντικές στρεβλώσεις όσον αφορά το ΠΕΠ – Α.Μ.Θ. (2007-2013). Πιο συγκεκριμένα:

  1. Δεν αυξήθηκε κατά το ποσό των 200 εκ. ευρώ, όπως γνωρίζαμε, ήτοι 33% περίπου, αφού, αντί 800 εκ. ευρώ, παραμένει στα 600 εκ. ευρώ.
  2. Έργα που έπρεπε να χρηματοδοτήσει η Αθήνα από τα Τομεακά Υπουργείων του ΕΣΠΑ, όπως Λιμάνια εθνικής κλίμακας (είναι δυνατόν το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ως δικαιούχος να χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της περιοχής, αντί να την χρηματοδοτεί;), Ο.Σ.Ε., Εγνατία οδό, διακρατικές Εθνικές οδούς, αεροδρόμια, Υπουργείο Παιδείας, κ.λ.π., εντάχθηκαν στο τέλος του ΠΕΠ-ΑΜΘ του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ’ Κ.Π.Σ.), δημιούργησαν υπέρβαση (χρέος), και μεταφέρθηκαν (όπως επιλέχθηκαν και «έκρινε» η Διαχειριστική Αρχή) στο  ΠΕΠ-ΑΜΘ του ΕΣΠΑ. Αυτά προστέθηκαν σε άλλα έργα, εθνικού (τομεακού)  χαρακτήρα, έργα που επίσης εντάχθηκαν στο ΠΕΠ-ΑΜΘ.
  3. Πλέον αυτών οι υπερδεσμεύσεις, εκτός των ορίων χρηματοδοτήσεων του 3ου Κ.Π.Σ. σε τοπικά έργα,  επίσης μεταφέρθηκαν στο ΕΣΠΑ.

Όλα μαζί συναθροίζουν ποσό άνω των 200 εκ. ευρώ και αφαιρούν,  με τρόπο χαοτικό, απαραίτητους πόρους από την περιοχή μας, από όλους τους δικαιούχους υποδομών καθημερινότητας (Νομαρχίες, Δήμους, κ.λ.π.), δημιουργώντας ελλειμματικές αντιστοιχίες αναγκών και προγράμματος.

Τα ποσά που απομένουν για το σύνολο των εκατοντάδων τοπικών φορέων-δικαιούχων (Δήμων, Κοινοτήτων, Νομαρχιών, Διευρυμένων Ν.Α., Υπηρεσιών της  Περιφέρειας, κ.λ.π.) εάν αφαιρεθούν τα ολοκληρωμένα, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διαχείριση υδρεύσεων, αποβλήτων και λυμάτων, είναι τουλάχιστον ανεπαρκή για τα επόμενα 6 χρόνια έως το τέλος της διανυόμενης προγραμματικής περιόδου. Εκτιμώ ότι υπολείπονται των 200 εκ. ευρώ.

Παρότι μέχρι τώρα έχει κλείσει μια μόνον νέα πρόσκληση του ΠΕΠ (με δικαιούχους τους 56 Δήμους της ΠΑΜΘ, τις Νομαρχίες και την Περιφέρεια), στις ανοικτές προσκλήσεις που υπάρχουν, προτείνονται ή θα προταθούν έργα προς ένταξη, με ετοιμότητα, πλην όμως το πρόγραμμα θα παρουσιάζει, για όλους, απαράδεκτη στενότητα που θα οδηγεί σε απορρίψεις, αποκλεισμούς και σε μη ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών τοπικής κλίμακας. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:

«Εκφράζω τη βαθειά μου ανησυχία για τον ουσιαστικό περιορισμό των διαθέσιμων πόρων του ΠΕΠ-ΑΜΘ του ΕΣΠΑ. Με τη μεταφορά έργων ( από υπερδεσμεύσεις-χρέος) από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, την μεταφορά και ένταξη έργων εθνικής κλίμακας (τομεακών) σ’ αυτό, τεραστίου ποσού και τη μη αύξηση του ποσού κατά 200 εκ. ευρώ, ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός του. Θα συγκρούονται οι δεκάδες τοπικοί φορείς δικαιούχοι για να διεκδικούν τα φτωχά ανεπαρκή κονδύλιά του. Θα υπάρξουν μέτρα χωρίς χρηματοδότηση.

Το ΠΕΠ-ΑΜΘ του ΕΣΠΑ είχε συγκεκριμένο ποσό, συγκεκριμένο σχεδιασμό για συγκεκριμένη περίοδο και όχι για να χρηματοδοτεί έργα του παρελθόντος. Επιβάλλεται να βρεθούν τρόποι,  ώστε να αντικατασταθούν τα ποσά κατά τα οποία περιορίζεται, γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία της Περιφέρειάς μας, που ούτως ή άλλως είναι περιφερειακά, διαχρονικά, χαμηλά σε επίπεδο ανάπτυξης».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr