xynidis sokratis profil

Συνέντευξη Ξυνίδη στον Άκη Παυλόπουλο

13 Μαρτίου 201016:57

xynidis_sokratis_profilΣτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER και στον δημοσιογράφο  Άκη Παυλόπουλο φιλοξενήθηκε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, όπου και αναφέρθηκε κυρίως στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

 

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάμε να καλησπερίσουμε τώρα τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Καλησπέρα κ. Ξυνίδη.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλησπέρα σας.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω με το ερώτημα, πώς θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να εφαρμόσετε αυτή την πολιτική την οποία έχετε εξαγγείλει, όταν απ’ τη μία έχουμε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Παπουτσής, ο κ. Σκανδαλίδης και όχι μόνο, να εκφράζουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους και απ’ την άλλη, έχουμε τις κοινωνικές ομάδες να κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχάς, εκείνο το οποίο οφείλω να σας πω, είναι ότι δεν εκφράστηκαν ανοιχτές αντιθέσεις στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Και τούτο αποδεικνύεται και από τις θέσεις τους, αλλά και από την ψήφο την οποία παρέχουν σε αυτή την Κυβέρνηση, όποτε χρειάστηκε, καθώς και σε όλα τα νομοσχέδια, σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε δεν εκφράστηκαν ανοιχτές αντιθέσεις; Οι θέσεις Παπουτσή και οι θέσεις Σκανδαλίδη δεν ήταν ανοιχτές διαφωνίες;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Διαφωνίες μπορεί να ήταν. Δεν ήταν αντιθέσεις στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Νομίζω, ότι διαφωνίες στην ακολουθούμενη πολιτική – από πλευράς ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης και σχετικά με το κατά πόσον πιστεύουμε ότι πράγματι οδηγούν στην ανάπτυξη που θέλουμε, αυτού του είδους τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται –  έχουν εκφραστεί και από εμάς τους ίδιους, ακόμα και από την Κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους μας, όταν λέγαμε ότι μέτρα μόνο δημοσιονομικού ελέγχου θα οδηγήσουν σε ασφυξία την αγορά και αυτό φέρνει αύξηση του ελλείμματος και της ανεργίας.

Σήμερα, έρχονται οι ορθολογιστές των οικονομικών, δηλαδή αυτοί οι οποίοι έλεγαν ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να πάρει τέτοιου είδους σκληρά μέτρα και περνούν στο επόμενο στάδιο και λένε: ξέρετε κάτι όμως, φτιάχνετε τα δημοσιονομικά σας, αλλά τώρα το έλλειμμά σας μεγαλώνει και δεν θα έχετε ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι όταν οδηγείς σε ασφυξία την αγορά, έχεις πρόβλημα να περάσεις στο επόμενο στάδιο, που είναι αυτό της ανάπτυξης. Εν πάση περιπτώσει, το δύσκολο σταυρόλεξο που καλείται να λύσει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι αυτό ακριβώς: πώς δηλαδή περνώντας απ’ την επιβολή αυτών των μέτρων, απ’ αυτό το «κοστούμι» το οποίο υποχρεώθηκε να φορέσει η χώρα, θα μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, απελευθερώνοντας κεφάλαια και κάνοντας εκείνες τις παρεμβάσεις που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ανάπτυξη. Και αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο σήμερα, απ’ ότι θα ήταν σε κάποια άλλη εποχή, που δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Δεν έχετε κάνει όμως τίποτα γι’ αυτό κ. Ξυνίδη. Για την ανάπτυξη δεν έχετε κάνει τίποτα. Και παρατηρείται το φαινόμενο να διαφωνείτε όλοι με τα μέτρα. Γιατί και από το πρωθυπουργικό στόμα ακούστηκε ότι δεν είναι δικά μας τα μέτρα αυτά. Διαφωνείτε όλοι και αυτό είναι το παράδοξο, ενώ διαφωνείτε με αυτά τα μέτρα, παίρνετε αποστάσεις, τα ψηφίζετε αυτά τα μέτρα.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θέλω να συμφωνήσω μαζί σας, ότι σε σχέση με το πρόβλημα που υπάρχει και με το πόσο επιτακτική είναι η κατάσταση, υπάρχει καθυστέρηση. Αυτό, κατά την άποψή μου, υφίσταται και πρέπει να το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση; Σε πρόσωπα; Σε πρακτικές; Σε αποφάσεις;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, νομίζω ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι ο τόσο μεγάλος όγκος των προβλημάτων, που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει αυτή η Κυβέρνηση. Και ναι μεν, θα δικαιολογούνταν υπό άλλες περιστάσεις, αλλά σήμερα δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Με συγχωρείτε κ. Ξυνίδη, αλλά έξι μήνες έχουν περάσει για το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει την επόμενη εβδομάδα και είναι αυτό που θα ισοζύγιαζε λίγο τις εντυπώσεις, για να πιάσετε και τη φοροδιαφυγή την οποία βλέπουμε γύρω μας. Αυτό δεν έχει καθυστερήσει για παράδειγμα, ή δεν μπορούσατε να το φέρετε νωρίτερα;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι το ζήτημα των εντυπώσεων περνάει σε δεύτερη μοίρα τώρα, κυρία Μακρή. Έχετε δίκιο και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει, δηλαδή θα διαπιστώσει ο κόσμος ότι, πράγματι, αυτή η Κυβέρνηση έχει σκοπό…

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ότι υπάρχει μια κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές τις εντυπώσεις, εγώ δεν λέω για τις επικοινωνιακές, λέω για τις ουσιαστικές. Να πιάσετε και κανέναν άνθρωπο που δεν πληρώνει. Γιατί όλο πιάνετε αυτούς που πληρώνουν.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Συμφωνώ ότι σε επίπεδο εντυπώσεων, το φορολογικό θα εξισορροπούσε την κατάσταση, όμως δεν είναι αυτό το κυρίαρχο. Δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε καν την πολυτέλεια πλέον να μιλάμε σε επίπεδο εντυπώσεων. Και δεν υπάρχει ούτε η δικαιολογία του χρόνου, παρότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο που προσπαθούμε να κάνουμε.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν δώσω το λόγο στον κ. Τράγκα και θα του δώσω αμέσως για την ερώτησή του, δεν γίνεται να έχουμε ομάδες εργαζομένων οι οποίοι αποκλείονται ή εξαιρούνται από την εφαρμογή των μέτρων. Δεν γίνεται για παράδειγμα οι εργαζόμενοι του Εθνικού Τυπογραφείου, δεν γίνεται για παράδειγμα απ’ την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι της Βουλής, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ταχύτητες στη θυσία. Ή θα θυσιαστούμε όλοι εξίσου, ή θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Θα υπάρξουν οι εκλεκτοί…

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν θα υπάρξουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, κ. Παυλόπουλε.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: …και θα υπάρχουν και οι υπόλοιποι, οι οποίοι θα σηκώσουν το βάρος στους ώμους τους και όσο αντέξουν.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν πρόκειται να υπάρξουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, διότι δεν το επιτρέπει η ελληνική κοινωνία και ο Ελληνικός λαός.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι κ. Τράγκα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Κύριε Ξυνίδη, θέλω να ρωτήσω το εξής: απ΄ ό,τι ακούσατε και στο ρεπορτάζ, η Deutsche Bank λέει ότι θα χρειαστούμε 55 δις δανεισμού φέτος, εκτός από τα 325 που τρέχουν τώρα. Ταυτόχρονα, έχουμε έκρηξη ανεργίας και φαίνεται ότι και οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι θα πάμε στο 20% και παραπάνω. Τι ανάπτυξη μπορεί να βγει σε τέτοιο περιβάλλον, μπορείτε να μου πείτε; Γιατί όταν κλείνουν χιλιάδες μαγαζιά και μεσαίες επιχειρήσεις, όταν αφυδατώνεται η ραχοκοκαλιά της αστικής τάξης, ποια είναι η σκέψη αυτής της Κυβέρνησης; Ποια ανάπτυξη να αντιρροπήσει δηλαδή τα 55 δις δάνειο, συν το κλείσιμο με το 20% της ανεργίας;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι προφανές ότι όλο αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο ακολουθήθηκε από τη χώρα μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον, δεν μπορεί να δώσει λύση και προοπτική στη χώρα. Αυτό ακριβώς δημιούργησε και την ανάγκη να μιλήσουμε στην ελληνική κοινωνία για ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό που επιγραμματικά περιγράψαμε ως «πράσινη ανάπτυξη». Δεν ήταν ένα ιδεολόγημα.

Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Από πότε ξεκινάει; Γιατί η ύφεση υπολογίζεται έως το 2012. Όλοι οι Ευρωπαίοι λένε ότι θα τρέχουμε μέχρι το 2012 με μέτρα, πακέτα, περιορισμούς, δανεισμούς για να μειώσουμε το δανεισμό. Πότε θα ξεκινήσει η πράσινη ανάπτυξη υπολογίζετε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει – και νομίζω ότι ήμουν σαφής στην προηγούμενη απάντησή μου – με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και με συγκεκριμένα μέτρα. Γίνεται η προσπάθεια, πρέπει να επιταχύνουμε. Είμαστε ήδη οριακά, θα πρέπει αυτή η χώρα να παράγει σε μια άλλη κατεύθυνση, όχι σε αυτήν που έμαθε ίσως μέχρι τώρα. Και η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καθοδηγήσει τη χώρα και να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για επενδύσεις, προκειμένου να μπορέσει να πάρει μπρος η μηχανή. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη. Όμως, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν, ότι αυτό προσπαθούμε να το πετύχουμε στις χειρότερες συνθήκες που μπορούσαν να υπάρξουν.

Υπάρχει όμως αγωνία, υπάρχει πάθος, υπάρχει ένας καθημερινός πόλεμος.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χρήματα στους πολίτες δεν υπάρχουν. Οφείλετε να τους δώσετε διέξοδο, όχι μόνο να τους ζητάτε να κάνουν θυσίες. Όχι μόνο αυτό.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Επειδή έκανε μια αναφορά προηγουμένως και ο κ. Τράγκας, για κάποιες αδικίες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν, όπου κάποιοι πλούτισαν και κάποιοι σήμερα καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο», θέλω να πω ότι αυτοί, οι οποίοι ενδεχομένως πλούτισαν, δεν έχουν πρόβλημα αν δεν πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αύριο, γιατί έχουν τα χρήματά τους αλλού, και στο εξωτερικό, και με ασφάλεια.

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr