DEVELOP

2 ΕΟΖ στην Ξάνθη ! Έκθεση για τις 12 Ζώνες στην Περιφέρεια ΑΜΘ

15 Φεβρουαρίου 201223:53

DEVELOPΤο πρώτο σχέδιο της Οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει γίνει για τις πολυσυζητημένες Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίες θεωρητικά είναι σε διαδικασία υλοποίησης, παρουσιάζει το XanthiPress.gr

Η έκθεση εκπονήθηκε για λογαριασμό του πoλυσυζητημένου forum από την εταιρία Cpital Markets Expers SA και έχει υποβληθεί αρμοδίως.  Το μοντέλο που προτείνεται, σύμφωνα με το υπό εξέταση σχέδιο, συνδυάζει το Πολωνικό και το Κορεατικό προηγούμενο. Στοχεύει σε δύο άξονες όπως η ενίσχυση των εξαγωγικών μονάδων και η καταπολέμηση της ανεργίας, παρέχει δύο επίπεδα κινήτρων, αρχικά φορολογικά και εν συνεχεία εξειδικευμένα, δεν έχει αναφορές σε εργασιακά ζητήματα (δεν υπάρχει λόγος μετά το νέο μνημόνιο πια) και σε ότι αφορά στην Περιφέρεια εφαρμόζει 12 διαφορετικές, θεματικές, Οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με τη λογική “προϊόν-περιοχή”. Αν και φαντάζει απίθανο, τόσε πολλές ΕΟΖ να λειτουργήσουν επιτυχημένα σε μια τόσο μικρή έκταση, το σχέδιο εμφανίζει δύο από τις 12 ΕΟΖ να έχουν έδρα την Ξάνθη.

1) Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Ξάνθης (ΒΙ.ΠΕ.)
2) Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Πόρτο Λάγος

Αναλυτικά οι ΕΟΖ στην ΑΜΘ είναι:

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Αγροτικών Προϊόντων Ορεστιάδας
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Μεταξιού Σουφλίου
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Άβαντα (ΒΙ.ΠΕ.)
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Κομοτηνής (ΒΙ.ΠΕ.)
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Ξάνθης (ΒΙ.ΠΕ.)
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Logistics λιμένα Αλεξανδρούπολης
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Logistics λιμένα Καβάλας
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Μαρμάρου και Οινοποιίας Δράμας
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Καβάλας & Θάσου
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Πόρτο Λάγος
Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Σαμοθράκης

Η διαμόρφωση του μοντέλου και η εφαρμογή του στην Ελληνική Πραγματικότητα, λαμβάνει υπόψιν τοπικές (ύπαρξη αναξιοποίητων ΒΙ.ΠΕ.), χρονικές (υφιστάμενη κρίση χρέους) αλλά και περιφερειακές (αυξημένη ανεργία, συγκριτικά πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένα προϊόντα) ιδιαιτερότητες.
Αναλυτικότερα προτείνεται :

Α) Η δημιουργία μιας Κεντρικής Αρχής Διαχείρισης της Ε.Ο.Ζ., υπό τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας, μέτοχος στην οποία θα είναι κατά 51% κρατικοί φορείς και κατά 49% ιδιωτικά νομικά ή ακόμη και φυσικά πρόσωπα.

Β) Η δημιουργία «θεματικών» Ε.Ο.Ζ. σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας, με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής. Οι θεματικές-περιφερειακές αυτές Ε.Ο.Ζ., θα αξιοποιούν όλα τα μοντέλα των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (βλέπε υποκεφάλαιο 5.2.), έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ιδιαιτερότητες του κρίσιμου δυωνύμου «προϊόν-περιοχή».
Γ) Θα πρέπει να υπάρξουν Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας

Για να δείτε όλη την Έκθεση κάνετε κλικ εδώ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr