Αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών στη Β. Μπαφατάκη και την εκδήλωση για τη “Γυναίκα της Θήρας” στο Βατικανό

6 Σεπτεμβρίου 201409:38

Η Ξανθιώτισσα Βίκυ Μπαφατάκη και οι συνεργάτες της ήταν το αντικείμενο αφιερώματος της Εφημερίδας των Συντακτών στις εκδηλώσεις των διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca για τη “Γυναίκα της Θήρας” .

Με τίτλος “Το Βατικανό τιμά τη γυναίκα της Θήρας – Μια βραβευμένη αρχαιολόγος και επικοινωνιολόγος αναβιώνει τον ελληνικό πολιτισμό.”, το άρθρο αναφέρει:

Από την εκδήλωση αναβίωσης της γυναίκας της Θήρας που διοργανώθηκε φέτος το καλοκαίρι στη Σαντορίνη.<br /><br />
Οι μακιγιέζ της εταιρίας Dior, o Διονύσης Ζαχαρόπουλος, η Ειρήνη Ζαμπέλη, η Δ/ντρια Marketing Dior Κατερίνα Αντωνάκου, η Γεν. Γραμματέας των G. Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη, ο ηθοποιός Burak Hakki, η χορογράφος Νίκη Δελή, η σχεδιάστρια μόδας Βάσια Τζοτζοπούλου, η Φύλλια Ντζιούνη, η Όλγα Πετρίδου και η Μαρία – Λουίζα Ξαγοράρη

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Στο δυτικό τμήμα του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου της Θήρας βρίσκεται η τοιχογραφία που απεικονίζει στο δυτικό της τμήμα την Πότνια των Θηρών, τη θεά του κυνηγιού και προστάτιδα των ζώων, όπως αναφέρεται στον Ομηρο. Η θεά έχει εντυπωσιακή κόμμωση με χρυσό διάδημα -τα μαλλιά της είναι πλεγμένα με κορδόνι με χρυσούς κόμπους-, είναι καθισμένη σε θρόνο και δέχεται την προσφορά των κρόκων από κροκοσυλλέκτρια. Στον λαιμό της φορά περιδέραια: το πρώτο από χάντρες με σχήμα πάπιας και το δεύτερο με λιβελούλες σε διάφορους χρωματισμούς. Στο αυτί της φορά χρυσό σκουλαρίκι ενώ στο φόντο της τοιχογραφίας διακρίνεται ένα λιβάδι με κρόκους. Η Πότνια των Θηρών στην τοιχογραφία του Ακρωτηρίου του 17ου αι. π.Χ. φορά μια πτυχωτή μινωική φούστα και πουκάμισο που αφήνει ακάλυπτο το στήθος της.

Η θεά Πότνια των Θηρών στις αρχές Ιουλίου «δραπέτευσε» για λίγο μαζί με την έφηβη Πασιφάη και άλλες γυναικείες μορφές τoυ ελληνικού κάλλους από τις τοιχογραφίες προκειμένου να αναβιώσουν το αρχαιοελληνικό κάλλος και να μας μυήσουν στα μυστικά της ομορφιάς της αρχαίας Σαντορίνης, χάρη σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που οργάνωσαν τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca με θέμα τη διαχρονική γυναίκα τη Θήρας, την Ελληνίδα του κάλλους.

Σε μία εκδήλωση-μελέτη της αρχαίας έννοιας του κάλλους, μυθικές γυναικείες μορφές άφησαν για λίγο τη μνημειακή ζωγραφική και φορώντας λευκά, αέρινα φορέματα, σανδάλια, κοσμήματα, αρωματισμένες με αιθέρια έλαια και έχοντας περίτεχνα χτενισμένα τα μαλλιά μοιράστηκαν μυστικά του διαχρονικού συμβόλου του κάλλους και της αρμονίας με τους συμμετέχοντες.

Ομορφες νεαρές εθελόντριες φορώντας δημιουργίες της ταλαντούχας σχεδιάστριας Βάσιας Τζοτζοπούλου και κοσμήματα του Γιώργου Πονηρού αναπαρέστησαν τις γυναίκες της προϊστορικής ηφαιστειακής Θήρας, τις γυναίκες των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Θήρας, με θεατρικές δραματοποιήσεις και χορογραφίες. Η ιδέα ανήκει στην αρχαιολόγο-επικοινωνιολόγο Βίκυ Μπαφατάκη, και στους συνεργάτες της Κατερίνα Νίκου, Χριστίνα Κωστοπούλου και Τάσο Θεοδωρακέα, τα κείμενα έγραψε η μουσικολόγος Φύλλια Ντζιούνη, ενώ τις χορογραφίες υπέγραψε η Νίκη Δελλή. Στην παράσταση χόρεψαν οι εθελόντριες Νίκη Δελλή, Φύλλια Ντζιούνη, Ολγα Πετρίδου, Ειρήνη Ζαμπέλη, Μαρία-Λουίζα Ξαγοράρη.

«Με τη διαχρονική εκδήλωση στη Σαντορίνη και ορμώμενοι από τις τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, κάναμε ανάκληση της γυναίκας του 17ου αιώνα, η οποία είχε ηγετικό ρόλο στην κοινωνία της εποχής και καλλωπιζόταν διαρκώς με περίτεχνα χτενίσματα και ιδιαίτερα κοσμήματα. Αυτό που θέλαμε να τονίσουμε μέσα από την εκδήλωση ήταν η καλλιέπεια των ανθρώπων, καθώς ουσιαστικά το ψυχικό κάλλος έπρεπε να αντανακλάται και στη μορφή των ανθρώπων» μας εξηγεί η αρχαιολόγος-επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη.

«Στην αναφορά μας στον αρχαίο κόσμο και πολιτισμό συχνά ξεχνούμε ότι ο πρώτος κανόνας του μινωικού πολιτισμού ήταν να είσαι εύμορφος στην κοινωνική συμπεριφορά, στον τρόπο που ντύνεσαι, καλλωπίζεσαι κ.λπ.» τόνισε στην εκδήλωση ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

«Σήμερα, ελάχιστα γνωρίζουμε γύρω από την Ιστορία μας», μας εξηγεί με πάθος η Βίκυ Μπαφατάκη. «Η Σαντορινιά έπαιρνε πετρώματα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, τα έλιωνε και έφτιαχνε καλλυντικά ή έφερνε μόλυβδο από τα νησιά του Αιγαίου και εφάρμοζε στο πρόσωπό της πούδρες, eye-liner κ.λπ.».

Η Βίκυ Μπαφατάκη, που εκπροσωπεί σήμερα τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca ως γενική γραμματέας, έχει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που τη «δένει» τόσο με το θέμα της εκδήλωσης όσο και με τον θεσμό των βραβείων. Με καταγωγή από την Ξάνθη και έχοντας σημαντική εμπειρία στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία και εξαιρετικές σπουδές στα αντικείμενα της αρχαιολογίας και της επικοινωνίας, ασχολείται με πάθος με τα θέματα πολιτισμού ενώ παράλληλα διαθέτει πλούσια κοινωνική δράση. Ενα κείμενό της την έφερε κοντά στα βραβεία το 2005. Οταν ο πρόεδρος των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca , αιδ. & καθηγητής Don Bruno Lima διάβασε ένα κείμενό της για τον πολιτισμό στο blog του πρώην διευθυντή του ιταλικού πρακτορείου ANSA στην Ελλάδα Cesare Riccoli εντυπωσιάστηκε από τις θέσεις της στο κείμενο αυτό αλλά και από την αγάπη της. Ετσι της πρότεινε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό νέων επιστημόνων, στον τομέα της Επικοινωνίας. Η Βίκυ μπήκε στη διαδικασία των βραβείων στη θεματική ενότητα που αφορούσε τη διάδοση του πολιτισμού και του εθελοντισμού μέσα από τα ΜΜΕ ξεχωρίζοντας ανάμεσα στους 362 υποψηφίους και τελικά διακρίθηκε. Η ίδια θυμάται πόση συγκίνηση ένιωσε κατά τη βράβευση όπου τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο Πάπας Βενέδικτος. Ακολουθούν πολλά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου εμπλέκεται αρχικά ως μέλος της ομάδας επικοινωνίας και στη συνέχεια ως επικεφαλής. Ασχολείται με σημαντικά σχέδια δράσης, όπως αυτό για τα παιδιά του δρόμου, πολιτιστικά προγράμματα και το 2009 ο οργανισμός τής προτείνει να γίνει μέλος της κριτικής επιτροπής. Στη συνέχεια αναλαμβάνει τη θέση της γενικής γραμματέα και έπειτα την αντίστοιχη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca αναπτύσσουν δραστηριότητα στη χώρα μας και ειδικά πολιτιστική. Η ιστορία τους είναι ιδιαίτερη, καθώς πριν από 14 χρόνια, ο Ντομ Μπρούνο Λίμπρα, κληρικός στο Βατικανό και καθηγητής Νομικής, συνειδητοποιώντας τη σημασία της επιβράβευσης των νέων ανθρώπων αλλά και το κενό που υπήρχε στον χώρο αυτό δημιούργησε τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca στη μνήμη ενός νέου ανθρώπου που έχασε τη ζωή του σε μια εθελοντική δράση όταν το αλεξίπτωτό του δεν άνοιξε. Τα βραβεία βρήκαν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ιταλική Δημοκρατία και άλλους σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς.

Εδώ και 14 χρόνια μία φορά τον χρόνο, κάθε Νοέμβρη, στο Βατικανό απονέμονται βραβεία σε κατηγορίες που αφορούν την έρευνα, την επιστήμη, τον αθλητισμό και τις τέχνες.

Υπάρχουν τριών ειδών βραβεία. Το πρώτο αφορά τους νέους έως 35 ετών με υποκατηγορίες για την έρευνα, την επιστήμη, τον αθλητισμό, τις τέχνες, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο κάνουν μια αίτηση, γίνεται διαγωνισμός και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται κάθε Οκτώβρη. Φέτος, η διαδικασία τρέχει από τον Απρίλη μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία εκτός από τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων περιλαμβάνει και ένα σκέλος που αφορά ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του 16χρονου Αμερικανού ερευνητή Jack Andraka (HΠΑ) με το Βραβείο Ερευνας & Ανάπτυξης. Μαθητής Λυκείου από τις ΗΠΑ, έγινε διάσημος παγκοσμίως για τον αισθητήρα που ανακάλυψε για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Περιπτώσεις σαν κι αυτήν δεν εντάσσονται στο διαγωνιστικό κομμάτι αλλά τις προτείνουν οι επιτροπές που σχετίζονται με τον τομέα δραστηριότητας του υποψηφίου.

Αυτό που τονίζει η Βίκυ Μπαφατάκη είναι ότι για να βραβευτεί κάποιος στον συγκεκριμένο θεσμό δεν αρκεί να είναι σημαντικός στη θεματική ενότητα που προτείνεται. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή του αποτελούν η προσωπικότητά του και η φιλανθρωπική του δράση.

Το δεύτερο σκέλος των βραβείων απευθύνεται σε εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ενώ το τρίτο είναι το μεγάλο βραβείο που δίνεται σε έναν πολύ ιδιαίτερο άτομο. Τα 3 τελευταία χρόνια το βραβείο κερδίζουν νέοι άνθρωποι. Για παράδειγμα φέτος, όπως μας εξηγεί η Βίκυ Μπαφατάκη, το βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί σε ένα δεκατετράχρονο παιδί από τις ΗΠΑ με αυτισμό, τον Τζάκο Μπάρνερ, που καταρρίπτει τη θεωρία του Αϊνστάιν. «Είναι ένα παιδί που χαμογελά διαρκώς στέλνοντας το μήνυμα να χαρούμε πραγματικά τη ζωή» σημειώνει. «Το μήνυμα των βραβείων είναι ο επιστημονικός, καλλιτεχνικός και κοινωνικός εθελοντισμός με άλλες μορφές και δράσεις για τη φιλία των λαών. Οταν ενώνονται οι λαοί μέσα από τέτοιες δράσεις, είναι μια μορφή αγάπης».

Στην Ελλάδα, αναπτύσσονται περισσότερες πολιτιστικές δράσεις με ανάκληση πολιτιστικών και επιστημονικών προτύπων. Πριν από 2 χρόνια όταν η Βίκυ Μπαφατάκη ανέλαβε τη Γενική Γραμματεία των βραβείων σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργήθηκε μια γραμματεία στη χώρα μας που αναπτύσσει ιδιαίτερα σημαντικό έργο με τη συμβολή ανθρώπων που διακρίνονται για την επαγγελματική τους διαδρομή αλλά και το ήθος και την προσφορά τους.

To site των Βραβείων είναι: www.premiosciacca.it

Το άρθρο στη σελίδα της ΕΦ.ΣΥΝ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr