Οι χρόνιες νόσοι βλάπτουν και τους οικονομικά αδύναμους

21 Νοεμβρίου 201609:00

Χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση αποτελούν συχνότερες αιτίες θανάτου από ότι το AIDS ή η φυματίωση. Το 60% των θανάτων προέρχεται πια από μη μεταδοτικές ασθένειες και το ποσοστό είναι αυξανόμενο.

Οι αιτίες είναι προφανείς: Σήμερα πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από ασθένειες της καρδιάς ή από διαβήτη σε σύγκριση με τις μολυσματικές ασθένειες. Αυτή η εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου ζωής μας. Δηλαδή οι κακές διατροφικές συνήθειες: πολύ αλάτι, πολύ ζάχαρη, πολλά λιπαρά. Η αλήθεια είναι ότι το φθηνό φαγητό δεν είναι και υγιεινό. Επίσης δεν κινούμαστε όσο στο παρελθόν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που βλάπτουν την υγεία των Ευρωπαίων βλάπτουν τώρα και τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ξεπερασμένο να σκεφτόμαστε πως οι ασθένειες που πλήττουν όσους ευημερούν δεν πλήττουν και τους πιο οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκές μελέτες, ισχύει μάλλον το αντίθετο. Στις ευρωπαϊκές χώρες από τις χρόνιες ασθένειες πλήττονται κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα. Και το φαινόμενο αυτό εντείνεται με την οικονομική κρίση. Οικονομική ανέχεια και ασθένειες είναι αλληλένδετες έννοιες. Η φτώχια προκαλεί χρόνιες ασθένειες και οι χρόνιες ασθένειες προκαλούν φτώχεια».

Το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες προέρχονται από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες, πολιτικοί και οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη διαπιστώνουν το πρόβλημα και καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Εκτός όμως από τον διαβήτη και τα καρδιολογικά προβλήματα, η κατάθλιψη και τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Οι ειδικοί κρούουν και εκεί τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως η ψυχική υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική υγεία.

iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr