Ξενικά μυρμήγκια «κυριεύουν» τον κόσμο – Έρευνα

15 Αυγούστου 201316:55

Πολύ χειρότερο είναι το πρόβλημα των ξενικών μυρμηγκιών συγκριτικά με ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα προειδοποιούν Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Gerona στην Ισπανία.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society Biology Letters, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ξενικά μυρμήγκια καθιερώνουν αποικίες στους νέους τους οικοτόπους, απειλώντας το περιβάλλον, τις υποδομές και την ανθρώπινη υγεία.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τους πληθυσμούς εξωτικών μυρμηγκιών σε Ολλανδία, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία.

Όπως διαπίστωσαν, περίπου 768 είδη ξενικών μυρμηγκιών μεταφέρθηκαν σε διάφορες περιοχές στον κόσμο μέσω εμπορικών δρόμων.

Από αυτά περίπου 600 κατάφεραν να ιδρύσουν νέες αποικίες στις περιοχές που εισήχθησαν.

«Οι αριθμοί των μυρμηγκιών που φτάνουν σε νέες περιοχές είναι πολύ μεγάλοι και το 85% των ξενικών μυρμηγκιών καθιερώνεται με επιτυχία στους νέους οικοτόπους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά αλλόχθονα είδη που ζουν τριγύρω μας και δεν τα έχουμε εντοπίσει», τόνισε σε δηλώσεις της η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Veronica Miravete.

Αν και δεν είναι όλοι οι ξένοι εισβολείς το ίδιο απειλητικοί, τα μυρμήγκια χαρακτηρίζονται «ολέθρια» και συγκαταλέγονται στα πιο επικίνδυνα ξενικά είδη.

Στην Ευρώπη επιθετικά μυρμήγκια από την Αργεντινή αναπτύσσουν τεράστιες αποικίες και ανταγωνίζονται τους ντόπιους πληθυσμούς, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα οικοσυστήματα.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στον αμερικανικό Νότο που εδώ και πολλά χρόνια δέχεται εισβολή από μυρμήγκια της φωτιάς, γνωστά ως «τρελλά μυρμήγκια».

Πέραν του γεγονότος ότι καταστρέφουν τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα τρελλά μυρμήγκια έχουν ιδιαίτερα επώδυνο τσίμπημα.

Οι επιστήμονες ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι η εξάλειψη ξενικών μυρμηγκιών από τη στιγμή που θα καθιερωθούν σε μια νέα περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη.

econews

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr