“2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης” από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

28 Ιουνίου 202106:09

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνει το 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με στόχο να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο με ολοκληρωμένο τρόπο, τι είναι, τι σημαίνει, και πως θα υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην Ελλάδα.

Το  1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» του ΤΕΕ, με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης», τελεί υπό την αιγίδα  της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ενώ, υποστηρίζεται ακόμη από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού που θα απευθύνει ομιλία έχει οριστεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξουν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Στο πέρας των ολοήμερων εργασιών κεντρικές ομιλίες θα απευθύνουν ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές περιλαμβάνονται ακόμη ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των παραγωγικών υπουργείων. Μηνύματα θα απευθύνουν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κα.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πύργος Βιβλίων) στο ΚΠΙΣΝ και διαδικτυακή μετάδοση, με ελεύθερη παρακολούθηση για το κοινό, από τα κανάλια του ΤΕΕ στο διαδίκτυο και πολλές ιστοσελίδες.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τονίζει:  «η διοργάνωση του Συνεδρίου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη δημόσια συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ειδικά για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα: τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Στόχος είναι να τροφοδοτηθούν οι δημόσιες πολιτικές αλλά και οι επιχειρηματικές στρατηγικές με παραμέτρους και προτάσεις που θα οδηγήσουν τη Χώρα ακόμη πιο γρήγορα στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που ανακύπτουν. Ταυτοχρόνως το Συνέδριο αποτελεί αφετηρία συνεχούς δημοσίου διαλόγου, ενημέρωσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης εφαρμογής  της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στη Χώρα μας, καθώς θεμελιακός σκοπός της πρωτοβουλίας του ΤΕΕ  είναι  το Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE» να καθιερωθεί  ως μια ετήσια, υψηλού προφίλ συνάντηση προγραμματισμού και απολογισμού δράσης, όλων των εμπλεκομένων και όσων λαμβάνουν αποφάσεις, για την επιτυχία της νέας εθνικής προσπάθειας, ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό, των χρηματοδοτικών, αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Ελλάδα».

Οι θεματικές ενότητες  του 1ου Συνεδρίου GREEN DEAL GREECE του ΤΕΕ είναι:

  • Απολιγνιτοποίηση /ενεργειακή μετάβαση / ΑΠΕ
  • Ηλεκτροκίνηση / βιώσιμη κινητικότητα / πράσινες μεταφορές
  • Η ψηφιοποίηση καταλύτης για βιώσιμες πόλεις
  • Πράσινες χρηματοδοτήσεις & επενδύσεις
  • Πράσινες Υποδομές
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως «πράσινος επιταχυντής»
  • Πράσινα Κτίρια και Αστικές Αναπλάσεις
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια – Προς ένα Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr