Χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη η Ελλάδα όσον αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές

29 Ιανουαρίου 201623:37

Χαμηλά βρίσκεται στην κατάταξη της Ευρώπης η χώρα μας στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, παρά την «έκρηξη» των ψηφιακών μέσων πληρωμής, που σημειώθηκε κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, που επικαλείται σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, με βάση την αξία των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών (ΗΜΠ) ανά κάτοικο, η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία (στοιχεία 2013). Επιπλέον, σε όρους αριθμού συναλλαγών ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η σημαντική υστέρηση της Ελλάδας στις ηλεκτρονικές πληρωμές δεν βελτιώθηκε ούτε μετά από την έκρηξη των ΗΜΠ κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας, οπότε οι ηλεκτρονικές πληρωμές υπερδιπλασιάστηκαν.

Υπό τη συντηρητική υπόθεση ότι η χρήση ΗΜΠ ανά κάτοικο έχει παραμείνει αμετάβλητη στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. στα επίπεδα του 2013, ο διπλασιασμός του αριθμού συναλλαγών με ΗΜΠ ανά κάτοικο το 2015 έναντι του 2013 οδηγεί την Ελλάδα στην προτελευταία θέση της κατάταξης, μπροστά μόνο από την Ρουμανία.

Αντίστοιχα, ο τριπλασιασμός του αριθμού συναλλαγών αποδίδει στη χώρα μας μόνο μια επιπλέον θέση στην κατάταξη, με την Ελλάδα να ξεπερνάει πλέον και τη Βουλγαρία.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία στο συγκεκριμένο κομμάτι επικαλείται σχετικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, διαπιστώνει ότι η τραπεζική αργία, η υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμής και το ημερήσιο όριο στην ανάληψη από ΑΤΜ έδωσαν σημαντική ώθηση στη διείσδυση των ΗΜΠ. Τόσο η αξία όσο και ο αριθμός εγχώριων συναλλαγών με κάρτες πληρωμής, που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο του 2015, σε σχέση με ένα μήνα πριν (+103% και +105% αντίστοιχα).

Η έρευνα διαπιστώνει διαφοροποίηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωζώνης ως προς το είδος των μέσων που χρησιμοποιούνται. Αν και πιο δημοφιλές μέσο είναι οι μεταφορές πίστωσης και στις δύο, στην Ελλάδα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έντονα η επιταγή ως μέσο συναλλαγής, καθώς προσφέρει άτυπα τη δυνατότητα παροχής πίστωσης, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αρκετά υψηλότερο μερίδιο έχουν οι άμεσες χρεώσεις.

Όσον αφορά στη χρήση καρτών πληρωμής, η χρήση των χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, στις πιστωτικές κάρτες, ενώ μπορεί να έχει αυξηθεί η χρήση τους σε σχέση με τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, κατά την περίοδο της κρίσης παρουσιάστηκε συρρίκνωση λόγω της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και του περιορισμού των ορίων των πιστωτικών καρτών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr