Βουνό πάγου πλέει στα ανοικτά της Χιλής

1 Δεκεμβρίου 201700:31

Γιγάντιο παγόβουνο αποκολλήθηκε χθες από τον παγετώνα Γκρέι στη νότια Χιλή.

Δασοφύλακες του εθνικού δρυμού Τόρες ντελ Πάιν, όπου βρίσκεται ο παγετώνας Γκρέι, εντόπισαν την αποκόλληση και μέτρησαν το εμβαδόν του παγόβουνου, εκτιμώντας ότι αυτό έχει μήκος 350 μέτρα και πλάτος 380 μέτρα. Οι ειδικοί του εθνικού δρυμού δεν κατάφεραν, όμως, να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια της αποκόλλησης.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του δρος Ρικάρντο Χάνια, ειδικού κλιματολόγου του Ινστιτούτου Ανταρκτικής της Χιλής (INACH), το παγόβουνο που σχηματίστηκε και πλέει στα νερά του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού είναι συμπαγές και ομοιόμορφο.

«Είχαμε προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη, αν και το παγόβουνο που σχηματίστηκε είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε», είπε ο δρ Χάνια.

Παρότι η αποκόλληση παγόβουνων από παγετώνες αποτελεί συχνό συμβάν, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής φέρεται να συνέβαλε στη συγκεκριμένη αποκόλληση στον παγετώνα Γκρέι.

Σε Γροιλανδία, Ανταρκτική

Οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής έχουν εμφανίσει σημαντικές ρωγμές τον τελευταίο χρόνο. Πρόσφατα γιγάντιο παγόβουνο, τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν, αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πάιν Αϊλαντ της Ανταρκτικής.

Ο παγετώνας Πέτερμαν, ο μεγαλύτερος όγκος πάγου της Γροιλανδίας, προκαλεί και αυτός την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι εντόπισαν μεγάλες ρωγμές στην επιφάνειά του.

Στις 2 Αυγούστου, παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Λάρσεν C της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο αυτό έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό ολόκληρης της βρετανικής επαρχίας της Ουαλλίας.
 

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr