mykonos

Βουλιάζουν οι τιμές των ακινήτων στις Κυκλάδες

4 Ιουνίου 201216:00

mykonosΜειωμένη είναι η ζήτηση ακινήτων στις Κυκλά­δες, ως αποτέλεσμα της γενικότερης κατά­στασης που επικρατεί στην κτηματαγορά. Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 30% το τελευταίο διάστημα.


Σύμφωνα με το isotimia.gr, όπως υποστηρίζουν οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, η εποχή είναι ιδανική για την αγορά κατοικίας. Κινητικότητα παρατη­ρείται μόνο από ξένους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν σε δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη.

Πάρος: Μεγάλη προσφορά και καλές τιμές

Σημαντική οικιστική ανάπτυξη σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Πάρο. Οι τιμές ήδη έχουν υποχωρήσει κατά 30% και κυμαίνονται από 1.900 έως 2.350 ευρώ ανά τ.μ. Αντίθετα με τα σπίτια, οι μειώσεις στις τιμές των οικο­πέδων κυμαίνονται στο 10% με 12%, καθώς οι οικοπεδούχοι είναι πιο σκληροί στις δια­πραγματεύσεις τους. Όσοι δεν έχουν ανάγκη, απλώς δεν πουλάνε.

Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορεί να αναζητή­σουν οικονομικότερες λύσεις όσον αφορά νε­όδμητες κατοικίες στις περιοχές του Παρασπό­ρου και της Aλυκής, ενώ στις περιοχές Πίσω Λιβάδι, Xρυσή Aκτή Aμπελά, Σάντα Mαρία μπο­ρεί να βρει κανείς μεζονέτες από 70 έως 120 τ.μ. Ακριβές περιοχές του νησιού θεωρούνται ο Bούτακας, ο Φάραγγας και η Σάντα Mαρία, όπου υπάρχουν μεγάλες μονοκατοικίες. Το σί­γουρο είναι πως οι υποψήφιοι αγοραστές θα βρουν αυτό που θέλουν στην τιμή που θέλουν γιατί η προσφορά είναι πολύ μεγάλη.

Μύκονος: Πτώση της ζήτησης κατά 50% – Σώζονται τα «φιλέτα»

Η κρίση επηρέασε ακόμη και την κοσμοπολίτι­κη Μύκονο, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 50% και οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 20% περίπου. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου Κατερίνα Τοπούζογλου, το ενδιαφέ­ρον επικεντρώνεται σε περιοχές, όπως η Λια, τα Πουλάκια και το Καλό Λιβάδι. Ασφαλώς, ζή­τηση υπάρχει και για τις περιοχές Άη Γιάννης, Αλεόμανδρα, Τούρλος και Φανάρι. Όπως επι­σημαίνει, τόσο στις κατοικίες όσο και στα οι­κόπεδα έχουν παρατηρηθεί μειώσεις της τάξης του 15%. Πλέον τιμές πάνω από 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εμφανίζονται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις εξαιρετικών κατοικιών σε ιδιαίτερες τοποθεσίες.

Άλλωστε τα «φιλέτα» είναι τα μοναδικά που διασώζονται από την κρίση. Σύμφωνα με στοι­χεία της Emporiki Real Estate, το 2009 υπήρ­ξε πτώση στις άδειες (εκδόθηκαν 30 όταν το 2008 είχαν ξεπεράσει τις 100), στις αξίες των κατοικιών (10%), αλλά και στις αγοραπωλησί­ες (15%), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκε­τά διαθέσιμα ακίνητα. Όμως αυτά που έχουν άπλετη θέα είτε διατήρησαν τις αξίες τους είτε είχαν πολύ μικρές απώλειες, της τάξης του 5%.

Όσον αφορά το κόστος οι νεόδμητες κατοι­κίες στη Μύκονο στοιχίζουν από 2.000 έως και 5.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ οι τιμές πώ­λησης των εντός σχεδίου οικοπέδων ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 350 ευρώ το τετραγωνικό. Τέλος, για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα οι τιμές ξεκινούν από τα 40 ευρώ το τετραγωνικό και μπορεί να φτά­σουν μέχρι και τα 120 ευρώ το τετραγωνικό.

Σαντορίνη: Η θέα στην Καλντέρα (ακόμα) κοστίζει

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχτεί και η αγορά της Σα­ντορίνης, όπου η ζήτηση είναι αισθητά μειωμέ­νη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους κυρίως, οι οποί­οι αναζητούν εξοχικές κατοικίες γύρω στα 70 με 100 τετραγωνικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Emporiki Real Estate, οι πιο ακριβές περιοχές είναι αυτές που έχουν θέα στην Καλντέρα, τόσο στα Φηρά όσο στο Ημεροβίγλι και στο Φηροστεφάνι. Σε αυτές τις περιοχές οι τιμές κυμαίνονται από 4.000 έως 5.500 ευρώ ανά τ.μ. Αντίθετα, όσα δεν έχουν θέα πέφτουν στα 2.300 έως 3.000 ευρώ ανά τ.μ. Πάντως, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Σ. Παπαϊωάννου, όσοι δεν επιλέξουν τη θέα στην Καλντέρα αλλά άλλες περιοχές του νη­σιού, δεν αποκλείεται να βρουν νεόδμητο εξοχικό με τιμές γύρω στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Στα οικό­πεδα οι τιμές για τα εντός σχεδίου ξεκινούν από τα 60 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 180 ευρώ το τε­τραγωνικό, ενώ στα εκτός σχεδίου φτάνουν μέχρι και τα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σύρος

Η ευκολία πρόσβασης στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στη σταδι­ακή ανάπτυξη της αγοράς εξοχικής κατοικίας. Περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι η Ποσειδωνία, τα Κόκκινα, ο Μέγας Γιαλός και η Αμπέλα, λόγω της προστασίας που προσφέρουν από ανέμους. Ασφαλώς, παραδοσιακά μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την περιοχή της Ντελαγκράτσια, όπου προσφέρονται και κατοικίες πολυτελούς κατασκευής. Η περιοχή βρίσκε­ται στα δυτικά του νησιού και απέχει περίπου 15 λεπτά από την Ερμούπολη.

Η κρίση έχει κάνει, σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην τοπική κτηματαγορά, τους κατασκευαστές να ρίξουν αρκετά τις τιμές, προκειμέ­νου να πουλήσουν και να αποκτήσουν ρευστότητα. Εί­ναι ενδεικτικό ότι πριν από ένα χρόνο ο μέσος όρος πώλησης των νεόδμητων εξοχικών ήταν στα 2.300 έως 2.700 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ σήμερα έχει πλέον υποχωρήσει στα 2.000 με 2.300 ευρώ το τετραγωνικό. Εξαίρεση στις μειώσεις αποτελούν τα «φιλέτα» είτε σπίτια είτε οικόπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Ερμού­πολης. Το κόστος για την αγορά μεζονέτας κυμαίνε­ται στα 2.500 με 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ για διαμερίσματα από 1.800 ευρώ μέχρι και 2.200 ευρώ το τετραγωνικό. Αρκετή είναι η προσφορά και για τα εντός σχεδίου οικόπεδα με τις τιμές να κυμαί­νονται από 60 έως 120 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα φτάνουν μέχρι και τα 70 ευρώ το τετραγωνικό.

Νάξος

Oι εκτός σχεδίου περιοχές της Nάξου προσελκύ­ουν το ενδιαφέρον για παραθεριστικές κατοικίες, αφού υπάρχει κορεσμός και πυκνή δόμηση σε περιοχές εντός σχεδίου, όπως η Aγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος. Τα τελευταία χρόνια περιοχές που βρίσκονται στο νοτιοδυ­τικό τμήμα του νησιού, όπως είναι το Kαστράκι, το Πυρ­γάκι ή η Mικρή Bίγλα, εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη. Άλλωστε η φυσική ομορφιά αυτών των περιοχών είναι μοναδική, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι. Στις εντός σχεδίου περιοχές η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε διαμερίσματα από 60 έως 90 τετραγωνικά μέτρα.

Στις εκτός σχεδίου περιοχές ο τύπος κατοικίας που επικρα­τεί είναι η μεζονέτα με επιφάνεια από 90 έως 150 τε­τραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Emporiki Real Estate, η Χώρα «ασφυκτιά» επειδή δεν υπάρχει σχέδιο πόλης. Δεν βρίσκει κανείς κενά οικόπεδα, ενώ είναι ακριβά τόσο τα οικόπεδα όσο και τα νεόδμητα σπίτια που προκύπτουν κυρίως από την κατεδάφιση πα­λαιών. Γι’ αυτό οι τιμές πώλησης κατοικιών στη Χώρα κυμαίνονται από 2.700 έως 3.000 ευρώ ανά τ.μ. Για τα σπίτια που βρίσκονται εκτός της Χώρας κυμαίνονται από 2.200 έως 2.700 ευρώ ανά τ.μ.

Τις υψηλότερες αξίες εκτός σχεδίου, 70.000 έως 80.000 ευρώ ανά στρέμμα, έχει η Στελίδα, περιοχή που βρίσκεται κοντά στη Χώρα, στο αεροδρόμιο του νησιού και στην παραλία του Αγίου Προκόπη. Αντίθετα, τις πιο οικονομικές λύσεις θα βρείτε στη βόρεια πλευ­ρά του νησιού, καθώς και στα χωριά της ενδοχώρας. Οι τιμές κυμαίνονται από 15.000 έως 30.000 ευρώ το στρέμμα.

Τζιά

Oι περιοχές από τα Ξύλα μέχρι τον Oτζιά βρίσκο­νται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την απόκτη­ση εξοχικής κατοικίας στην Κέα ή Τζιά, όπως συνηθί­ζουμε να την λέμε, το κοντινότερο Κυκλαδονήσι στην Aθήνα. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια κτηματομεσιτικού γραφείου Μίνα Χαρμπαλή η ζήτηση εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του Kούνδουρου, με τους γραφικούς μύλους. O τύπος κατοικίας πάντως που έχει μεγαλύτερη ζήτηση στο νησί είναι οι μεζονέτες και ιδιαίτερα εκείνες με μεγάλη επιφάνεια (άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων). Οι τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.500 έως 4.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ σημαντική είναι η έλλειψη που παρατηρείται στα εντός σχεδίου οικόπεδα. Τέλος, για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις οι τιμές κυμαίνονται από 10.000 έως 50.000 ευρώ το στρέμμα.

Αντίπαρος

Το μικρό αυτό νησί έγινε ευρύτερα γνωστό όταν ο Τομ Χανκς αγόρασε εκεί σπίτι. Οι αγοραπωλησίες πάντως που γίνονται είναι ελάχιστες και οι τιμές των καινούρ­γιων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 3.000 έως και 4.000 ευρώ το τετραγωνικό. Όσον αφορά στα οικόπε­δα, βρίσκονται αποκλειστικά στον οικισμό των Αργυρο­χρυσοχόων και είναι επιφανείας 1.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή του ενός στρέμματος. Οι τιμές πώ­λησής τους διαμορφώνεται στα 50.000 με 100.000 ευρώ.

Κύθνος

Μειωμένη κατά 40% είναι η ζήτηση κατοικιών στην Κύθνο σύμφωνα με τον Π. Γαλαζούλα, κατασκευαστή που δραστηριοποιείται στο νησί.  Κατά μέσο όρο, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται μετα­ξύ 2.300 και 2.500 ευρώ ανά τ.μ. Προσφορά υπάρχει στις περιοχές Λιοτρίβι και Λεύκες, ενώ σταθερή ζήτη­ση λόγω του λιμανιού έχει ο Μέριχας. Όσοι αναζητούν οικονομική λύση για την αγορά κατοικίας, μπορούν να στραφούν στις παλαιές κατοικίες της Δρυοπίδας ή της Χώρας. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που κυριαρ­χούν είναι τα εκτός σχεδίου η αξία των οποίων διαμορ­φώνεται ανάλογα με την απόσταση που έχουν από τη θάλασσα. Σε γενικές γραμμές οι τιμές των εκτός σχεδί­ου οικοπέδων (4 στρέμματα) κυμαίνονται από 70.000 έως 120.000 ευρώ, ενώ όσων βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, από 90.000 έως 150.000 ευρώ.

Άνδρος

Στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό έχουν υποχωρήσει οι τιμές των ακινήτων στην Άνδρο, λόγω της μειωμέ­νης ζήτησης των τελευταίων χρόνων. Περιοχές όπου ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει νεόδμητες κατοικίες είναι ο Φελός, το Κουμάρι, ο Άγιος Πέτρος, το Απροβάτου και το Γυάριο. Οι τιμές των οικοπέδων κυμαίνονται στα 120 ευρώ το τετραγωνικό.

Τήνος

Κακή χαρακτηρίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς την κατάσταση που επικρατεί στην Τήνο. Η ζήτηση έχει υποχωρήσει πολύ τους τελευταίους μήνες, ενώ οι αγο­ραπωλησίες που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστες.

Οι τιμές έχουν μειωθεί μέχρι και 30%. Ο υποψήφι­ος αγοραστής νεόδμητης κατοικίας θα πρέπει να στρα­φεί στις περιοχές Τριαντάρος, Μπερδεμιάρος, Δυο Χω­ριά, Αρνάδος, Άγιος Σώστης, Άγιος Ιωάννης,Καρδιανή, Υστέρνια, Κιόνια, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για κατοικί­ες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, το κόστος ανε­βαίνει στα 2.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τέλος, τα περιζήτητα νεόδμητα διαμερίσματα που βρίσκονται στη Χώρα πωλούνται από 1.800 έως 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σημαντικές υποχωρήσεις καταγράφονται και στις τιμές των οικοπέδων, καθώς αυτά που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα ή με καλή θέα σ’ αυ­τήν πωλούνται από 17.000 έως 20.000 ευρώ (έναντι 18.000 έως 25.000 ευρώ) ανά στρέμμα. Επίσης όσοι αναζητούν φτηνή γη, μπορούν να επιλέξουν τα χωριά της ενδοχώρας, όπως τα Λουτρά, ο Χατζιράδος, η Κώμη, ο Κτικάδος και ο Πύργος, τα οποία είναι γραφικότατα με μαρμάρινα καλντερίμια και παραδοσιακά σπίτια. Σ’ αυτά πωλούνται οικόπεδα 200 έως 300 τ.μ., εντός οικισμού, με τιμές από 35.000 έως 50.000 ευρώ.

Μήλος

Τέλος στη Μήλο, όπου επίσης η ζήτηση έχει υπο­χωρήσει πολύ, οι παραδοσιακές κατοικίες πωλούνται από 1.800 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΤΑ

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr