TX-50CX800E: Η κορυφαία LCD τηλεόραση της Panasonic

18 Ιουνίου 201607:00

Σχεδιασμένες από την αρχή οι νέες τηλεοράσεις της Panasonic δείχνουν ότι η Ιαπωνία μπορεί και θέλει να ξαναγίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

Η CX800 είναι η κορυφαία LCD τηλεόραση της Panasonic στην αγορά, το μεγαλύτερο μοντέλο CZ950 είναι τεχνολογίας OLED. H τηλεόραση της δοκιμής είναι επίπεδη και όχι κυρτή, αν θέλετε τέτοια υπάρχει και η CR800 με τον ίδιο εξοπλισμό. Δοκιμάσαμε την 50 ιντσών, εμφανίζεται επίσης στην αγορά σε 40, 55 και 65 ίντσες. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη τηλεόραση που σίγουρα θα εναρμονιστεί αισθητικά με το χώρο σας.

Το σκούρο στενό μεταλλικό πλαίσιο αποπνέει διακριτική κομψότητα, που τονίζεται από το γεγονός ότι η τηλεόραση γέρνει ελαφριά προς τα πίσω. Η βάση της είναι καμπυλωτή και βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, εμπρός απλά εμφανίζονται τα κωνικά πόδια της. Αυτή κρατά γερά την τηλεόραση στη θέση της και είναι εύκολη στη συναρμολόγηση. Παρέχει τρεις εισόδους HDMI 2.0 καθώς και τρεις θύρες USB, μια από τις οποίες είναι USB 3.0, αλλά και παλιές αναλογικές όπως Scart και component.

Οι περισσότερες βρίσκονται στο πλάι (κατακόρυφα), αλλά υπάρχουν και μερικές προς τα πίσω που θα δυσκολέψουν όσους τοποθετήσουν την CX800 σε τοίχο. Το μεγάλο στοίχημα φέτος της Panasonic ακούει στο όνομα Firefox, θυμίζουμε ότι οι Sony και Philips για τη Smart TV τους επέλεξαν το λειτουργικό σύστημα Android TV και οι Samsung με την LG το δικό τους.

Η Panasonic πάει Firefox, ένα γνωστό όνομα στους περισσότερους μας από τον Mozilla που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή ως web browser. Η πλατφόρμα αυτή υποστηρίζεται από πολλούς προγραμματιστές με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη αρκετές διαθέσιμες εφαρμογές. Το ερώτημα είναι μόνο αν η Panasonic θα μπορέσει να κάνει το Firefox δημοφιλές στο χώρο της τηλεόρασης. Ένα από τα πλεονεκτήματα του Firefox είναι η ευκολία χρήσης που παρέχει στην τηλεόραση. Υπάρχει home οθόνη, όπου εμφανίζονται τρεις επιλογές: Live TV, Apps και Συσκευές. Η επιλογή Live TV σημαίνει τηλεοπτικά κανάλια, οι Apps τις εγκατεστημένες εφαρμογές και οι Συσκευές όπου παρουσιάζονται όλες οι συνδεδεμένες συσκευές στις USB, οι DLNA servers και όλοι οι κοινόχρηστοι φάκελοι του δικτύου.

Ο χρήστης μπορεί να διαρρυθμίσει όπως θέλει την οθόνη εκκίνησης. Συνολικά πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο και βολικό περιβάλλον με μεγάλα κουμπιά που δείχνουν την επιμέλεια της Panasonic. H τηλεόραση έρχεται με δυο τηλεχειριστήρια, ένα από τα οποία έχει touchpad για καλύτερη πλοήγηση στις Apps.

BEHIND THE SCENES
O οπίσθιος φωτισμός είναι direct με νέες φωτοδιόδους LED που έχουν βελτιωμένο φώσφορο ώστε να παράγουν περισσότερο φως. Πίσω από την οθόνη της τηλεόρασης υπάρχει ο επεξεργαστής 4K Studio Master που έχει στην μνήμη του πίνακες με χρώματα ακρίβειας τα οποία χρησιμοποιεί ως αναφορά για να δημιουργήσει καινούρια. Ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί οδήγηση 10bit για πιο καλύτερες διαβαθμίσεις, ενώ το πάνελ είναι 8bit. Ο επεξεργαστής σε συνεργασία με τον καλύτερο φώσφορο των LED, παρουσιάζει «στα χαρτιά» 98% της χρωματικής περιοχής του Digital Cinema Initiative (DCI) για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Εμείς μετρήσαμε κάπου 85% του DCI, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε αφού τόσο πολύ χρώμα… δεν χρειάζεται. Η εικόνα της CX800 χαρακτηρίζεται ως «μαλακή», δεν έχει αιχμές, οξύτητες ή επιθετικά στοιχεία.

Με την επιλογή Resolution Remaster μπορούμε να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειες. Ανιχνεύει γρήγορα το είδος του βιντεοσήματoς (φιλμ ή όχι) και εφαρμόζει άριστο deinterlacing, δεν υπάρχουν «πριονάκια» ή artifacts, ενώ υπάρχει δυνατότητα να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το θόρυβο της συμπίεσης με την επιλογή MPEG Remaster. Υπάρχει ακόμη το Intelligent Frame Creation που εξασφαλίζει άριστη ροή, αλλά καλά ήταν να διαλέξουμε τη χαμηλότερη στάθμη (min) ώστε να μην εμφανιστούν είδωλα. Γενικά υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις όπως η Adaptive Backlight Control που καθορίζει τον έλεγχο του οπίσθιου φωτισμού και τα επίπεδα του μαύρου, απ’ όπου μπορούμε να πάρουμε πολύ δυναμικές εικόνες. Η επιλογή του Contrast Control προσαρμόζει την αντίθεση σε σχέση με το περιεχόμενο της εικόνας.

Η Panasonic CX800 έχει εξαιρετικό μαύρο με πολλές καλές διαβαθμίσεις και «μαύρες» λεπτομέρειες. O έλεγχος του οπίσθιου φωτισμού (local dimming) λειτουργεί, αλλά λιγότερο από ότι περιμέναμε, αυτό οφείλεται κυρίως στον περιορισμένο αριθμό περιοχών ελέγχου της οθόνης. Με άλλα λόγια πλησιάζει, αλλά δεν ξεπερνάει, τις «μαύρες» επιδόσεις της σειράς JS9500 της Samsung η οποία κοστίζει φυσικά περισσότερο.

Για τους περισσότερους «κινηματογραφικούς» τύπους η τηλεόραση έχει επιλογή THX Cinema, ΤΗΧ Bright Room για πιο ζωντανά χρώματα και True Cinema για κλασικό σινεμά, αλλά και Custom για τις δικές μας ρυθμίσεις. Μας άρεσε περισσότερο το THX Cinema, εκεί βρήκαμε την καλύτερη ρύθμιση, αλλά και η True Cinema είναι μια καλή επιλογή. Αφού ο λόγος είναι στο σινεμά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τηλεόραση δεν είναι συμβατή με το HDR, αλλά θα γίνει με την κυκλοφορία ενημέρωσης firmware, κάτι που ανήκει στα θετικά της συσκευής. Μετρήσαμε φωτεινότητα πάνω από 400 nits, ενώ με τα διάφορα ρυθμιστικά ξεπεράσαμε τα 500 nits. Υψηλή φωτεινότητα δηλαδή και επαρκής για HDR, αλλά όχι τόσο υψηλή όσο έχουν τα μοντέλα JS9500 και JS9000 της Samsung.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
H Panasonic δεν είναι μόνο επιδόσεις έχει και πολλά έξτρα. Όπως εγγραφή σε USB μνήμη, media player που παίζει σχεδόν τα πάντα εκτός από ταινίες με DTS ήχο, αποκωδικοποιητές για περιεχόμενο HEVC Ultra HD και αρκετές εφαρμογές για υπηρεσίες ήχου όπως Deezer και TuneIn. Όλα εκτελούνται εύκολα και αποτελεσματικά. Η 50CX800 είναι δίχως άλλο μια κορυφαία τηλεόραση με επιδόσεις και εξαιρετική επεξεργασία εικόνας, ενώ το Firefox την κάνει να λειτουργεί άψογα. Τα μαύρα της είναι πολύ καλά, όπως και η αντίθεσή της, ενώ έχει ως πλεονέκτημα τις πολλές ρυθμίσεις και επιλογές που την κάνουν να ξεχωρίζει ως μοναδική στην αγορά.

ΥΠΕΡ
Οπίσθιος φωτισμός
Επεξεργασία εικόνας
Απόδοση
Αναβαθμίζεται σε HDR

KATA
Λίγες περιοχές local dimming
Όχι Skype
Γυαλιά 3D προαιρετικά

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Tηλεόραση 50 ιντσών UHD με ενεργό 3D
Πάνελ: 3840×2160 pixels LCD LED με άμεσο οπίσθιο φωτισμό
Λειτουργικό σύστημα: Firefox OS
Δέκτης: RF, 2xΔορυφορική
Συνδέσεις: 3xHDMI 2.0, 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xC.I., 1xScart, 1xComponent + audio, 1xEthernet, 1xΟπτική έξοδο, 1xΥποδοχή SD κάρτας, 1xComposite, 1xmini jack ακουστικών
ΗΧΟΣ: 2x10W, 1x20W sub
Διαστάσεις (ΥxΠxB): 687x1121x211 χλστ. (με βάση)
Βάρος: 19,50 κιλά (με βάση)

Πηγή: www.hxoseikona.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr