Τριπλό ηλιακό σύστημα φιλοξενεί τρεις εξωπλανήτες ικανούς για ζωή

27 Ιουνίου 201310:00

Τρεις νέοι εξωπλανήτες, ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή ανακαλύφθηκαν σε ένα τριπλό ηλιακό σύστημα.

Οι τρεις πλανήτες έχουν μάζα λίγο μεγαλύτερη από της Γης και περιστρέφονται γύρω από ένα άστρο με μάζα δύο φορές μικρότερη του Ήλιου, το οποίο με τη σειρά του κινείται σε τροχιά γύρω από δύο άλλα παρόμοια άστρα.

Η περιοχή ονομάζεται τριπλό σύστημα Gliese 667C στο οποίο είχαν εντοπιστεί ήδη τρεις πλανήτες στο παρελθόν και βρίσκεται σε απόσταση 22 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και τα τρία αστέρια είναι ορατά από την επιφάνεια των εξωπλανητών, ενώ τα δύο είναι ορατά και κατά τη διάρκεια της νύχτας με την ένταση του φωτός να είναι αντίστοιχη με αυτή της δικής μας Σελήνης.

Τις παρατηρήσεις και τη συλλογή στοιχείων έκαναν οι επιστήμονες με το όργανο Harps, εγκατεστημένο σε τηλεσκόπιο 3,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου του Νότου (ESO) στη Χιλή.

Το Harps ειδικεύεται στον εντοπισμό εξωπλανητών με τη μέθοδο της γωνιακής ταχύτητας: συμπεραίνει την ύπαρξη των πλανητών από τον ασθενή κλυδωνισμό που προκαλούν οι πλανήτες αυτοί στο μητρικό τους άστρο.

Οι τρεις πλανήτες βρίσκονται στην επονομαζόμενη κατοικήσιμη ζώνη, δηλαδή σε σωστή απόσταση από το άστρο ώστε να μπορεί να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.

Ωστόσο, η σύσταση των πλανητών όπως και οι συνθήκες που επικρατούν στις επιφάνειές τους δεν μπορούν να εξακριβωθούν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.

Πηγή : econews

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr