Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες) και Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης από τον Θανάση Μουσόπουλο στο ΙΘΤΠ

24 Μαΐου 201618:52

Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 θα είναι “Ο Φιλοσοφικός Λόγος από τους Προσωκρατικούς ως τη νεότερη ελληνική φιλοσοφική διανόηση. “

· Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες)
· Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης

Διδάσκων καθηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Μαΐου 2016

1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
platwnΟλοκληρώνουμε τα φετινά μαθήματα με αποσπάσματα έργων του Πρωταγόρα ή που αποδίδονται στον αβδηρίτη σοφιστή. Χαρακτηριστικός είναι ο «μύθος της δημιουργίας» που αφηγείται ο Πλάτωνας στο διάλογο «Πρωταγόρας». Από τον ίδιο διάλογο σημαντικά είναι όσα λέγονται για τη σοφιστική τέχνη. Ο Πρωταγόρας (π. 490 – π. 420 π.Χ.), από τα Άβδηρα της Θράκης, ήταν σημαντικός φιλόσοφος της αρχαιότητας. Υπήρξε σύγχρονος του Δημόκριτου, από τα Άβδηρα επίσης, κορυφαίος μεταξύ των σοφιστών και ο ιδρυτής της σοφιστικής κίνησης. Κύριες πηγές για το βίο του Πρωταγόρα είναι ο ομώνυμος πλατωνικός διάλογος, οι Βίοι Φιλοσόφων του Διογένη Λαέρτιου (3ος αι. μ.Χ.) και το έργο του Σέξτου Εμπειρικού.
Ο διδάσκων εξέδωσε και χρησιμοποιείται στα μαθήματα το εγχειρίδιο « Σοφιστές – Σοφιστικό κίνημα – Ανθολόγιο». Άλλα βοηθήματα αναφέρονται στον Διογένη τον Λαέρτιο και στα «Απομνημονεύματα» του Ξενοφώντα.

2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ :
Φωτίζουμε πρόσωπα κυρίως του 19ου αιώνα που κατάγονται από τη Θράκη και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Στο σημερινό τελευταίο μάθημα θα αναφέρουμε λαογράφους και ιστορικούς της Θράκης, ενώ θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τον κομοτηναίο λαογράφο Στίλπωνα Κυριακίδη και την κόρη του επίσης λαογράφο Άλκη Νέστορος Κυριακίδη.

stilpwn-kuriakidhsΟ Στίλπων Κυριακίδης γεννημένος στην Κομοτηνή 25 Οκτωβρίου 1887, απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη 18 Μαρτίου 1964 υπήρξε απόφοιτος Φιλοσοφικής σχολής και έμεινε γνωστός ως ιστορικός-λαογράφος, εισηγητής της “ιστορικής μεθόδου” στην Ελληνική Λαογραφία Το 1926 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην “Έδρα της Θρησκείας των Αρχαίων Ελλήνων, του Ιδιωτικού αυτών Βίου και της Λαογραφίας”, μέχρι να συνταξιοδοτηθεί το 1957. Ο Κυριακίδης προωθούσε την διάσωση του παραδοσιακού πολιτισμού της βόρειας Ελλάδας .
Παράλληλα με την ακαδημαϊκή θέση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνέχισε την οργάνωση του Λαογραφικού Αρχείου. Ο Στίλπων Κυριακίδης είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

alkh-kuriakidouΗ Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη και ήταν η τρίτη κόρη του Στίλπωνα Κυριακίδη. Σπούδασε κοινωνιολογία και λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ Το 1965 πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τα υφαντά της Μακεδονίας και της Θράκης και το 1966 σπούδασε με υποτροφία στο Παρίσι όπου γνωρίστηκε και δέχθηκε σημαντική επιρροή από τον Κλοντ Λεβί-Στρος. Δίδαξε λαογραφία στο ΑΠΘ πρώτα ως βοηθός και από το 1976 ως καθηγήτρια.
Μελέτησε κυρίως τον παραδοσιακό πολιτισμό και συνέγραψε πολλές μελέτες ενώ μετέφρασε στα ελληνικά διάφορα έργα του Λεβί-Στρος. Πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1988 στη Θεσσαλονίκη από καρκίνο. Δώρισε το προσωπικό αρχείο και τη βιβλιοθήκη του Στίλπωνα Κυριακίδη στο αρχείο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ .

Η παρακολούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων
Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9
Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086
Web: www.fthrace.gr blog: fthrace.blogspot.com email: fthrace@otenet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr