Τι είναι ένα ελλειπτικό μηχάνημα και ποια είναι τα οφέλη του στην φυσική κατάσταση του σώματος

29 Ιουνίου 202019:56

Τα ελλειπτικά μηχανήματα μερικές φορές αναφέρονται και ως cross trainers, είναι μια νέα μορφή εξοπλισμού άσκησης που γρήγορα γίνεται το δημοφιλέστερο κομμάτι εξοπλισμού γυμναστικής σε γυμναστήρια και σπίτια σε όλο τον κόσμο. Τα ελλειπτικά αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους επιθυμούν ένα γυμνασμένο σώμα με ασφάλεια. Τα ελλειπτικά είναι ένα από τα καλύτερα μηχανήματα σωματικής άσκησης που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και κανένας άλλος εξοπλισμός γυμναστικής δεν προσφέρει τόσα πολλά πλεονεκτήματα.

Ελλειπτικά μηχανήματα: Πώς λειτουργούν;

Τα ελλειπτικά μηχανήματα λειτουργούν σαν ολισθητής σκαλοπατιών, αλλά μειώνουν τον αντίκτυπο στα γόνατα και στις αρθρώσεις σας. Σας παρέχουν πεντάλ για να σταθείτε ενώ ασκείστε. Κρατάτε τις χειρολαβές που κινούνται με τρόπο παρόμοιο με αυτό που θα κάνατε αν κάνετε σκι στα χέρια. Τα ελλειπτικά μηχανήματα σας επιτρέπουν να πραγματοποιείτε μια μορφή άσκησης που καίει το περιττό λίπος, μειώνει το βάρος και βοηθάει στην ενίσχυση πολλών μυϊκών ομάδων καθώς και του καρδιαγγειακού συστήματος. Σε αντίθεση με το τζόκινγκ ή το τρέξιμο, τα ελλειπτικά παρέχουν μια συνολική προπόνηση στο σώμα χωρίς να επηρεάζουν σοβαρά τις αρθρώσεις σας, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων σας.

Ένα ελλειπτικό μηχάνημα παρέχει συνεχείς κινήσεις, οι οποίες είναι ομαλές και μη εκρηκτικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι τα προτιμούν, για να αποφύγουν τις απότομες και επιθετικές κινήσεις ενός διάδρομου ή άλλης μηχανής άσκησης. Ένα ποδήλατο γυμναστικής μπορεί να προσφέρει την ίδια ομαλή κίνηση. Δεν μπορείτε όμως να δουλέψετε το άνω μέρος του σώματος με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε όταν χρησιμοποιείτε ένα ελλειπτικό μηχάνημα. Παρομοίως, η κολύμβηση παρέχει επίσης εξαιρετική ομαλή άσκηση για όλα τα μέρη του σώματος, αλλά δεν παρέχει την απαιτούμενη ένταση για καύση του λίπους και μείωση του βάρους.

Οφέλη από ένα ελλειπτικό μηχάνημα:

1. Είναι εύκολο στη χρήση.

2. Είναι καλό για ασθενείς με προβλήματα γονάτων ή για άτομα που αναζητούν μια μικρή, αλλά αποτελεσματική, μορφή καρδιαγγειακής άσκησης.

3. Μπορείτε να προσαρμόσετε τα ελλειπτικά μηχανήματα για να ικανοποιήσετε το επίπεδο γυμναστικής σας.

4. Τα περισσότερα έρχονται με ενσωματωμένες οθόνες, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την πρόοδό για την φυσική κατάσταση σας.

5. Τα ελλειπτικά παρέχουν μια συνολική προπόνηση στο σώμα, ασκώντας τα χέρια και τα πόδια ταυτόχρονα.

6. Εάν διαθέτετε ένα ελλειπτικό, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε άλλη μορφή εξοπλισμού άσκησης.

Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να επιλέξετε από διαφορετικούς τύπους ελλειπτικών μηχανημάτων προπόνησης για να ικανοποιήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες. Ορισμένοι, για παράδειγμα, είναι κατασκευασμένοι για οικιακή χρήση ενώ άλλα μοντέλα υψηλότερου επιπέδου κατασκευάζονται αποκλειστικά για γυμναστήρια (αν και πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού προτιμούν αυτά λόγω της εξαιρετικής ποιότητας τους).

Ιστορία του ελλειπτικού

Το ελλειπτικό μηχάνημα ξεκίνησε να κερδίζει τη δημοτικότητα του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου οι μελέτες άρχισαν να δείχνουν ότι τα ελλειπτικά παρείχαν περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης όπως ποδηλασία ή τρέξιμο. Οι παραδοσιακές εκδόσεις αρχικά επεξεργάζονταν μόνο το κάτω μέρος του σώματος με σταθερές, χωρίς κλίση λαβές. Ευτυχώς τα μηχανήματα του σήμερα διαθέτουν κινητές λαβές που προσφέρουν μια πιο περίπλοκη και εξελιγμένη προπόνηση. Οι χρήστες μπορούν τώρα να προπονούν πολλαπλές περιοχές του σώματος σε μία συνεδρία, αντί να μετακινούνται από μηχάνημα σε μηχάνημα για να ωφελήσουν όλα τα μέρη του σώματος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr