Θεραπεία καρκίνου με πρωτόνια

1 Απριλίου 201311:10

Το «πράσινο φως» για την ίδρυση και λειτουργία στην Κρήτη του πρώτου στην Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο Κέντρου Αριστείας για τη διάγνωση και θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια, «άναψε» σε συνεδρίασή του στο Ηράκλειο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Επιστήμονες και συνεργάτες του CERN θα στηρίξουν τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Πρωτονίων στο Ηράκλειο
Το πρωτοποριακό κέντρο θα έχει την επιστημονική στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Ερευνας CΕRΝ. Σε όλο τον κόσμο λειτουργούν μόνο 25 ανάλογα κέντρα, στα οποία έχουν ιαθεί περισσότεροι από 100.000 πάσχοντες.
Η πρόταση, όπως είπε ο εισηγητής συνδυάζει την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία, τον ιατρικό τουρισμό με βασικό άξονα τη θεραπεία του καρκίνου με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη και πρωτοποριακή μέθοδο της θεραπείας πρωτονίων.
Το σχέδιο υλοποίησης υποστηρίχθηκε από κορυφαίους πανεπιστημιακούς καθηγητές που παρίσταντο στη συνεδρίαση, όπως ο καθηγητής Ογκολογίας Β. Γεωργούλιας, ο καθηγητής Ν. Δαμηλάκης, ο ειδικός σε θέματα πρωτοβάθμιας υγείας Χ. Λιονής και από το CERN η ερευνήτρια Ε. Δημοβασίλη.

Η μέθοδος θεραπείας

Η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, με βάση την εισήγηση, χρησιμοποιεί πρωτόνια για να ακτινοβολήσει καρκινικούς όγκους οι οποίοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές (π.χ. νωτιαίος μυελός) είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία (φωτόνια, ακτίνες Χ, ηλεκτρόνια).
Αφορά ειδικά τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τη βάση της περιοχής του κρανίου, με σαρκώματα ή καρκίνο του προστάτη.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Η θεραπεία με πρωτόνια μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (π.χ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).
Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων.
Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών.
Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων περιορίζεται δραστικά.
Για τον λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr