Θέλουν και τα δικά μας δικά τους…Του Γιώργου Κράλογλου

19 Ιουνίου 201310:02

«Στεγνώσαμε τελείως από ρευστό και χάνουμε οξυγόνο επιχειρηματικής ζωής. Σταματήστε να νομίζετε τα δικά σας, δικά σας… και τα δικά μας, δικά σας…». Αυτές οι φωνές, που θα ακουστούν πολύ σύντομα από την αγορά, θα σκεπάσουν τα φαυλοκρατικά σενάρια των δήθεν πολιτικών διαφωνιών και των «απειλών» για εκλογές.

Περιμένετε και δεν θα αργήσουν.

Η αγορά έχει βεβαιωθεί για την αδιαφορία και το πολιτικό παιχνίδι που γίνεται στις πλάτες της με τις δήθεν ευαισθησίες για έλλειψη ρευστότητας, για αναθέρμανση της οικονομίας και για «αγωνία» σχετικά με την ανεργία.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση και να θέλει… δεν προλαβαίνει να διαβάσει στις 700 ημέρες της υπόλοιπης θητείας της τις 780 σελίδες παραπόνων και προτάσεων εκσυγχρονισμού και συμπλήρωσης του νομοθετικού πλέγματος επενδύσεων και ανάπτυξης (που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης). Ακόμη και αν διαβάζει μία σελίδα την ημέρα…

Τα δε μηνύματα που έχουν πάρει από τα οικονομικά υπουργεία και ιδίως από το άμεσα αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι «Μην περιμένετε να εφαρμόσουμε κίνητρα και διευκολύνσεις που μας υποδεικνύουν οι βιομήχανοι και οι άλλοι της παρέας… στην ιδιωτική οικονομία…».

Τα ίδια μηνύματα έχουν πάρει και από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Απασχόλησης για παρόμοιες μελέτες και υποδείξεις αποτυπωμένες σε περισσότερες από 600 σελίδες…

Τα «περιτυλίγματα» μάλιστα των μηνυμάτων περιέχουν μισόλογα που προϊδεάζουν τους επιχειρηματίες να προετοιμάζονται:

– Για νέα μόνιμη εισφορά 2% επί του τζίρου για να βρεθούν πόροι να σωθεί ο ΟΑΕΕ.

– Για ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων επίσης για να σωθεί ο ΟΑΕΕ.

– Για αναζήτηση πόρων που θα καλύψουν τα χαμένα περίπου 14 δισ. ευρώ του ΙΚΑ που πούλησε σχεδόν τζάμπα τα δικαιώματά από τις μετοχές του της Εθνικής Τράπεζας.

– Για επέκταση και στα εργοστασιακά ακίνητα όλων των χαρατσιών για την ακίνητη περιουσία.

– Για χαράτσια σε όλη την ακίνητη εκτός σχεδίου περιουσία των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Με δεδομένα τα μηνύματα αυτά και την αδιαφορία της κυβέρνησης στις οφειλές της στην αγορά που συνεχίζονται με καθυστερήσεις σε πρόσφατες όφειλες και επιστροφές ΦΠΑ οι επιχειρηματίες θα αλλάξουν τις «προδιαγραφές» επικοινωνίας με τους αρμόδιους υπουργούς και το οικονομικό επιτελείο.

Κατά την εκτίμησή μου θα περιορισθούν (αν δεν διακοπούν) οι συνεργασίες που γίνονται με υποβολή μελετών προτάσεων και υποδείξεων για αντιμετώπιση αντικινήτρων και θα επικρατήσει τακτική σκληρής γλώσσας.

Σκοπός κορυφαίων εκπροσώπων των επιχειρηματικών τάξεων είναι να γίνει βροντερή η φωνή τους και να ακουστούν με δυναμικότερο τρόπο οι απόψεις και οι θέσεις τους τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση εκείνων που θεωρούν δικά τους δικαιώματα και δικούς τους πόρους αφού αυτοί «χρεώνονται» με τις αναπτυξιακές ανάγκες της οικονομίας.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ και η διάθεσή τους θα είναι το πρώτο «πεδίο αντιπαράθεσης» των αρμοδίων με την αγορά και θεωρώ ότι πολύ σωστά θα κάνουν οι επιχειρηματίες να διεκδικήσουν όλους εκείνους τους πόρους που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο για την ιδιωτική οικονομία.

Να διεκδικήσουν δηλαδή τα «δικά τους» που το ελληνικό κράτος θέλει να νομίζει ότι είναι δικά του…

Άποψη που επικρατεί στις συζητήσεις είναι να έχουν και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών τάξεων άμεση σχέση στην διάθεση του ΕΣΠΑ.

Με άλλα λόγια να σταματήσουν να περιμένουν με το τασάκι στην γωνία… για να τους ελεήσει το κράτος κατά την δική του βούληση και αφού προηγουμένως έχει σπαταλήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ σε προγράμματα… άγρας κομματικής πελατείας και ομάδων συμφερόντων ή ψηφοφόρων.

Κατά την γνώμη μου το κράτος οφείλει να συνεργαστεί στενά με την επιχειρηματική κοινότητα, για την απολύτως ορθή χρησιμοποίηση των πόρων ώστε να μην απαλλάσσονται και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες από τις τυχόν ευθύνες σπατάλης των πόρων.

Έτσι μόνο θα σταματήσει και το απαράδεκτο φαινόμενο να αποκλείονται από μια δεύτερη συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΣΠΑ επιχειρηματίες που μετείχαν στην πρώτη φάση αλλά πλήρωσαν τα δανεικά τους και αποδεδειγμένα επένδυσαν τις επιχορηγήσεις που πήραν.

Θα ήταν, νομίζω, ιδιαίτερα χρήσιμο για την οικονομία και την πρόοδο του τόπου να σπεύσει από τώρα η κυβέρνηση και να προλάβει την αντιπαράθεση με την επιχειρηματική κοινότητα ανοίγοντας πραγματικό δρόμο στην ανάπτυξης μέσα από επιλογές που θα ανακόψουν το νέο κύμα χαρατσιών και μονίμων εισφορών ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν δείγμα γραφής για εποικοδομητική συνεργασία στην κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ.

Μόνο έτσι θα αποκτήσουν, κυβέρνηση και παραγωγικά υπουργεία, το δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι κάνουν συγκεκριμένη πολιτική για να θεμελιώσουν την βούληση για ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Διαφορετικά θα τρέχουν, πολύ σύντομα, να βγάλουν και άλλα κάστανα από την φωτιά.
Πηγή:www.capital.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr