tainies_logo

Πανελλαδικό ενδιαφέρον για το tainies.org

3 Απριλίου 201108:12

tainies_logoΑνάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν το νομικό κόσμο της χώρας συγκαταλλέγεται η υπόθεση του νεαρού από την Ξάνθη που συνελήφθη πρόσφατα από τις διωκτικές αρχές για τη λειτουργία του δικτυακού τόπου tainies.org

Το δημοσίευμα του XanthiPress.gr γύρω από τη σύλληψη του νεαρού, τα στοιχεία της δικογραφίας καθώς επίσης και τις απόψεις του 22χρονου από την Ξάνθη, έγιναν αντικείμενο αφιερώματος της Εφημερίδας Καθημερινή καθώς και άλλων μέσων, γύρω από το τεράστιο ζήτημα των links και κατά πόσο αυτά αντίκειται στην τρέχουσα νομοθεσία.

Ειδικότερα, στην Εφημερίδα Καθημερινή, φιλοξενήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αφιέρωμα για το συγκεκριμένο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των λινκς και η πιθανότητα να διωχθεί αυτός που αναρτά τον κάθε σύνδεσμο.  Δύο είναι οι δικαστικές διαμάχες που μελετώνται, η μία αφορά στο tainies.org και τη μήνυση της Εταιρίας Οπτικοακουστικού Έργου εναντίον του διαχειριστή και η άλλη το γνωστό επίσης Livemovies.gr . Πρόκειται για ένα ευρετήριο ελληνικών εκπομπών και ταινιών εναντίον του οποίου έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για κακούργημα μετά από μήνυση της ΑΕΠΙ που θεωρεί ότι κάποια λίνκ “κάνουν προσιτό στο κοινό»  σε πνευματικό έργο για το οποίο έχει δικαιοδοσία η ΑΕΠΙ.

Το επιχείρημα αυτό αντικρούει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο πιο γνωστός δικηγόρος σε θέματα διαδικτύου στη χώρα (και γνωστός Blogger), με δήλωσή του στην Καθημερινή: «Δεν συνιστά παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αφού δεν αποτελεί αναπαραγωγή ούτε μετάδοση στο κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισοδυναμεί με την παραπομπή σ’ ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα έννομο συμφέρον για είσπραξη δικαιωμάτων».

Η υπόθεση αυτή ξεκινά από το 2008 όταν για πρώτη φορά η ΑΕΠΙ ήρθε σε επικοινωνία με το διαχειριστή του livemovies ενώ ο ίδιος αντιδρά έντονα λέγοντας ότι η σελίδα παραπέμπει στις ιστοσελίδες τηλεοπτικών σταθμών, όταν οι ίδιοι οι σταθμοί έχουν ενεργοποιημένη την ένδειξη share. Ταυτόχρονα, όμως, οι προεκτάσεις είναι πολλές και αγορούν τα social media, τα blogs και άλλες μορφές δικτύωσης που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα λινκς για το διαμοιρασμό τΙ υλικού.

Τι αναφέρεται για τον 22χρονο από την Ξάνθη

Σε ότι αφορά στον 22χρονο από την Ξάνθη, διαχειριστή του tainies.org, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι παρέπεμπε σε άλλους δικτυακούς τόπους, οι οποίοι εν συνεχεία έδιναν οδηγίες για την παρακολούθηση ταινιών και, τέλος, φιλοξενούνται οι δηλώσεις που έκανε στο XanthiPress.gr για την υπόθεση και η άποψή του ότι οι χρήστες έβρισκαν οδηγίες για να «μοιραστούν» (file sharing) και όχι να «κατεβάσουν» (downloading) οπτικοακουστικό υλικό.

Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι οι δύο υποθέσεις πρόκειται να δοκιμάσουν  τον τρόπο που η δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει το ζήτημα του διαμοιρασμού οπτικοακουστικού υλικού μέσω παραπομπών από δικτυακούς τόπους που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι λεπτά ζητήματα που οδηγούν σε διαμόρφωση νομολογίας.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr