Τα «φαντάσματα» ιερών αγαλμάτων στο Αφγανιστάν επιστρέφουν στην θέση τους χάρη στην τεχνολογία 3-D

16 Ιουνίου 201512:00

Ένα ζευγάρι ιερών αγαλμάτων 1.500 ετών που καταστράφηκαν από τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν «επέστρεψαν» στο πόστο τους χάρη στην τεχνολογία 3-D.

Τα δύο αγάλματα του Βούδα, τα οποία είχαν λαξευτεί σε λόφους στην κοιλάδα Bamiyan, είχαν καταστρέψει Σουνίτες μουσουλμάνοι το Μάρτιο του 2001, καθώς ο ηγέτης Mullah Omar ισχυριζόταν πως πρόκειται για ψεύτικα είδωλα. Πρόσφατα όμως, τα «φαντάσματά» τους επέστρεψαν στις θέσεις τους χάρη σε δύο δημιουργούς ντοκιμαντέρ, τον Janson Yu και τον Liyan Hu, οι οποίοι προέβαλαν τις τρισδιάστατες απεικονίσεις των αγαλμάτων στο σημείο. Πριν προχωρήσουν το σχέδιό τους, είχαν ζητήσει την άδεια της UNESCO και του κράτους και, όταν τελικά τους επιτράπηκε να στήσουν τους προβολείς το Σαββατοκύριακο, 150 άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά το θέαμα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η UNESCO, οι αρχαιολόγοι και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στο αν θα αποκατασταθούν τα αγάλματα.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr