Τα έμβρυα κινδυνεύουν από τις λοιμώξεις

24 Μαρτίου 201922:22

Οι γυναίκες που παθαίνουν γρίπη, πνευμονία ή ακόμα και σήψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί το οποίο θα εμφανίσει αυτισμό. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς μπορεί να φέρουν στον κόσμο και ένα μωρό που θα πάσχει από κατάθλιψη. Στο άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανοσουηδική επιστημονική έρευνα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν αλ Χαντάντ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής Journal of the American Medical Association Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους, τους οποίους παρακολούθησαν από τη στιγμή της γέννησής τους έως ότου έφτασαν στην ηλικία των 41 ετών.

Ετσι, αναλύοντας τα δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει, διαπιστώθηκε ότι μια λοίμωξη της εγκύου αύξανε σχεδόν κατά 80% τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό και κατά 24% τον κίνδυνο να φέρει στον κόσμο ένα παιδί το οποίο θα εκδηλώσει κατάθλιψη όταν μεγαλώσει. Αντίθετα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η λοίμωξη της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της δεν αυξάνει τον κίνδυνο το άτομο να εμφανίσει διπολική διαταραχή και ψύχωση. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η πρόληψη οποιασδήποτε λοίμωξης των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αποβεί σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών», δήλωσε ο συντάκτης της σχετικής μελέτης δρ Αλ Χαντάντ. Προφανώς το επιστημονικό συμπέρασμα καταδεικνύει πόσο μεγάλη σημασία έχουν και ιατρικές πρακτικές όπως είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Τα έμβρυα δεν κινδυνεύουν μόνο όταν η μητέρα προσβληθεί από γρίπη. Αλλες λοιμώξεις που μπορούν να κάνουν τα μωρά πιο ευάλωτα σε αυτισμό ή κατάθλιψη είναι η μηνιγγίτιδα, η εγκεφαλίτιδα, η πυελονεφρίτιδα και η ουρολοίμωξη. Ο εγκέφαλος του εμβρύου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στη λοίμωξη και στη φλεγμονή, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr