_2

Δραστηριότητες Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης

18 Φεβρουαρίου 201118:02

_2Δραστηριότητες συλλόγου μικρασιάτικων Ξάνθης «αλησμόνητες πατρίδες»  κατά το διάστημα των θρακικών λαογραφικών γιορτών της Ξάνθης:

Σάββατο 19-02-2011 (Ώρα 20:00):

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης σε συνδιοργάνωση με το χορωδιακό τμήμα του Συλλόγου Μικρασιατών Δράμας παρουσιάζει στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης  μια Σύγχρονη Θεατρική Χορωδιακή βραδιά  με τίτλο «Αυτό το τραγούδι». Είναι ένα όμορφο και νοσταλγικό ταξίδι με τραγούδια της ελληνικής μουσικής με διασκευές για δύο κιθάρες και ποίηση Σεφέρη , Ελύτη, Ρίτσου, παλιά λαϊκά τραγούδια με χορωδία, των Τσιτσάνη , Μπαγιαντέρα και σκηνική δράση με μουσική χορωδία.

Θα ακολουθήσει συνεστίαση στο εστιατόριο «ΒΙΩΝ» για τα μέλη των δύο Συλλόγων.

 

Σάββατο 19-02-2011

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης παρουσιάζει στο φουαγέ του Δημοτικού

Αμφιθεάτρου Έκθεση φωτογραφίας του χθες του σήμερα και του αύριο με θέμα «Η Κιουτάχεια του χθες και του σήμερα» Ένα ταξίδι στη πολιτιστική ιστορία και τον ελληνικό παλμό της μικρασιατικής πόλης με χαρακτηριστικά μοναδικότητας, μέσα από μια φωτογραφική έκθεση μνήμης και στοχασμού .

 

Η έκθεση έρχεται να συμβάλει στην τεκμηρίωση μιας ιστορικής πραγματικότητας, μέσα από τα χαρακτηριστικά της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής ακμής που προβάλλει. Η πολυτιμότητα του υλικού της  είναι πολλαπλή, είναι αναψηλάφηση ανάμεσα στη μνήμη και στη λήθη, μια ευκαιρία αναστοχασμού από τους μεγάλους και πληροφόρησης για τους μικρότερους..

Διάρκεια έκθεσης από 19 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου

 

 

Τετάρτη 23-02-2011 (Ώρα 20:00):

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης συμμετέχει στην βραδιά της Λαογραφίας στο Δημοτικό Αμφιθέατρο.

Το τμήμα εμφάνισης, το τμήμα νέων και το χορωδιακό τμήμα   του συλλόγου θα παρουσιάσει τραγούδια και χορούς από την περιοχή της Ερυθραίας και της Προποντίδας  της Μικράς Ασίας.

Θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή μουσική στο εστιατόριο «ΒΙΩΝ»

 

Πέμπτη 24-02-2011 (Ώρα 20:00):

Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει  προετοιμασίας για τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη  παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής  είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης γιορτάζει μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους της πόλης, την Τσικνοπέμπτη με ζωντανή παραδοσιακή και λαϊκή  μουσική, χορό και υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα από την περιοχή της Μικράς Ασίας αλλά και όλης της Ελλάδας. Το γλέντι θα στηθεί στο   κλειστό γυμναστήριο Φίλιππος Αμοιρίδης  και .η είσοδος είναι ελεύθερη

Σάββατο 16-02-2011 (Ώρα 11:00):

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ξάνθης, «Η Θράκη» , «Ο Αμφέραος» και Κυπρίων Νομού Ξάνθης, διοργανώνουν ημερίδα στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης για όλα τα παιδιά και μεγαλύτερα παιδιά της πόλης.

Στη διάρκεια της Ημερίδας τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στη δράση «Ανακαλύπτω παίζοντας φορεσιές και παιχνίδια των προγόνων μου».

Τα παιδιά  με οδηγό μεγάλες φωτογραφίες τεσσάρων φορεσιών από περιοχές της Μικράς Ασίας , της Θράκης, και της Κύπρου, καθώς και τα περιγράμματα σχεδιασμένα σε μεγάλα χαρτόνια σε φυσικό μέγεθος και προσαρμοσμένα για παιδιά, θα κληθούν να τις χρωματίσουν και να ζωγραφίσουν και τις λεπτομέρειές τους.

Μετά το τέλος της δραστηριότητας όλα τα έργα θα εκτεθούν στον ημιυπαίθριο χώρο στο νέο κτίριο του Δημαρχείου της Ξάνθης στην κεντρική πλατεία.

Στον ίδιο χώρο τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια που έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες γενιές, στις γενιές των προγόνων μας, παιχνίδια που παιζόταν στις παλιότερες γειτονιές. Τα παιχνίδια – δρώμενα που θα αναβιώσουν παίζοντας είναι η Χάψα (Μ. Ασία, Θράκη), Δακκαννούρα (Κύπρος), Συτζιά (Κύπρος), Πιστοί (Νησιά) Μαντηλάκι(Θράκη) Αυκά. αυκά πουλώ τα ( Κύπρος), Αγαλματάκια-Αγαλματάκια (Θράκη, Μ.Ασία, Κύπρος) και ένα παιχνίδι από την αρχαιότητα, Ακινητίνδα.

Μέσα από αυτή την δράση γίνεται μια προσπάθεια αναψηλάφησης της μνήμης, απόδειξης της αφοπλιστικής έλξης αυτών των παιχνιδιών στα σημερινά παιδιά, και τονίζεται η μοναδικότητα της συλλογικότητας τους.

 

 

 

Κυριακή 27-02-2011 (Ώρα 10:00)

Ο  Σύλλογος Μικρασιατών  στήνει στο πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου μαζί με το Σύλλογο Ποντίων, την Κρητική αδελφότητα και το Σύλλογο Κυπρίων, νομού Ξάνθης, ένα τρικούβερτο γλέντι για όλο τον κόσμο.

Θα ψήσουμε , θα πιούμε , θα γλεντήσουμε με παραδοσιακά ακούσματα και όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε για την μεγάλη παρέλαση της Λαογραφίας μας, το αποκορύφωμα όλων των προσπαθειών που γίνεται την εβδομάδα της Λαογραφίας . Μια αφιλοκερδής προσπάθεια που βασίζεται μόνο και  μόνο στο μεράκι και στο κέφι όλων των μελών των παραδοσιακών Συλλόγων της Ξάνθης

Σε μια προσπάθεια αναβίωσης και συνέχισης της παράδοσής μας, σε μια εποχή που όλα τείνουν να παγκοσμιοποιηθούν και να χαθεί το χρώμ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr