Στάχι στάχι η ανάλυση του Σανού. Του Ανέστη Αντωνιάδη

22 Σεπτεμβρίου 201621:29

To γενέθλιο non-paper της Κυβέρνησης και η αναπαραγωγή του και από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ στην επικράτεια, το οποίο μας αναφέρει ένα επιτυχημένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης Νέας Οικονομίας, Σ.Α.Ν.Ο., όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην βουλή, μας δίνει την αφορμή να το αναλύσουμε στάχι, στάχι σε 5 τομείς σημαίες της σημερινής κυβέρνησης, Εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης, Πάταξη της Φοροδιαφυγής, Προσφυγικό, Τραπεζικό Σύστημα και Τηλεοπτικές Άδειες.

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ:

 • Ο κ. Γ. Κατρούγκαλος, αρμόδιος για θέματα δημοσίων υπαλλήλων, υπέγραψε ιδιωτικά συμφωνητικά με εκατοντάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, όπου προβλέπεται να λαμβάνει προμήθεια 12% από τα ακαθάριστα ποσά των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν σε περίπτωση επαναπρόσληψης.
 • Η κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου με την παράνομη λήψη επιδόματος ανήλικων τέκνων από την μητέρα της και Αντιπροέδρου του ΕΣΡ κ. Λίνα Αλεξίου, η οποία όχι μόνο εξακολούθησε να λαμβάνει παρανόμως το ως άνω επίδομα, αφού δεν ενημέρωσε για τις μεταβολές το Ταμείο ως όφειλε, αλλά και αρνείται να επιστρέψει τα παρανόμως καταβληθέντα επιδόματα.
 • Η αύξηση των αποδοχών του νέο-διορεισθέντος Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. κ. Στ. Τσοτσορού από τις 170.000 στις 280.000 Ευρώ ετησίως λίγες μόλις μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών και ενώ η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κρατικής χρεοκοπίας.
 • Η τοποθέτηση του κ. Γ. Μπενίση, συντρόφου της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρ. Δούρου, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, δίχως μάλιστα να πληροί τα προβλεπόμενα επιστημονικά και αξιοκρατικά προσόντα.
 • Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος δίνει στη δημοσιότητα λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ με ονόματα προσώπων και φορέων που χρηματοδοτήθηκαν από αυτό για δράσεις καταπολέμησης της γρίπης δίχως, όπως ο ίδιος αναφέρει να υπάρξει έργο, αλλά απέφυγε να απαντήσει εάν το ποσό των 85.000 Ευρώ, που εμφανίζεται στη λίστα, αφορά στον βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Ν. Νικολόπουλο.
 • Η υπόθεση του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, ο οποίος διόρισε μητέρα, αδελφό και φίλη σε θέσεις μετακλητών, έως και στο Μαξίμου.
 • Συζύγος της βουλευτού, Χαράς Καφαντάρη, ως επικεφαλής σε νέα ΔΕΚΟ που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά δεν έχει αντικείμενο.
 • Ο διορισμός του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα σε θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών ή της Πέτης Πέρκα, συντρόφου του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα σε θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείο Μεταφορών. Επίσης, ο διορισμός της Ιφιγένειας Καμτσίδου, συντρόφου του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου στη θέση της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
 • Η επιλογή του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου από τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη στη θέση του επικεφαλής της «Αττικό Μετρό ΑΕ».
 • Οι χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι του Γιάνη Βαρουφάκη, με κορυφαίο όλων τον Κορεάτη, Γκλεν Κιμ των σχεδόν 125.000 ευρώ το μήνα, τον οποίο έχει «φορτωθεί» σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όλα αυτά συνοψίζονται στα παρακάτω στοιχεία που δημοσίευσε ο κ. Καρκατσούλης σύμφωνα με τα οποία:

«Μέσα σε ένα χρόνο, αυτή η κυβέρνηση, έκανε 27.700 προσλήψεις, εκ των οποίων, το υπουργείο Εσωτερικών, επίσημα εμφανίζει μόνο, 8.473 άτομα»

«Ρωτάμε που είναι οι υπόλοιποι και μας απαντούν δεν ξέρουμε- Πρέπει να βρίσκονται εκεί που είναι το όργιο το μεγάλο, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που δεν ξέρει κανείς τι είναι- Αυτοί οι 27.700 άνθρωποι, κοστίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο, 415,5 εκατομμύρια ευρώ, το χρόνο, δηλαδή το μισό ΕΚΑΣ και τα διπλάσια από τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες- Από τους 27.700, μόνο 768, προσλήφθηκαν στον τομέα υγείας, όχι γιατροί, αλλά νοσηλευτές- Οι περισσότεροι δεν έχουν κάποια ειδικότητα και είναι στους ΟΤΑ, ή διοικητικό προσωπικό υποστήριξης σε διάφορα υπουργεία- 1.534.000, κοστίζουν μόνο τα πολιτικά γραφεία του Μαξίμου. Δικοί τους, δηλαδή- 7.500.000 κοστίζουν οι 4 γραμματείες που στηρίζουν τον κ. Πρωθυπουργό- Άγνωστες ειδικότητες στο Δημόσιο: παγιδοθέτης, σπερματεγχύτης, στασιάρχης, κατασκευαστής ιχναρίων».

ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

 • Ο αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας φαίνεται ότι, ενώ είχε ήδη αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, μετέφερε χρήματα σε τράπεζα του εξωτερικού.
 • Ο τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, ουδέποτε σχολίασε, πόσο μάλλον διέψευσε, την ενοικίαση της εξοχικής κατοικίας της συζύγου του προς 5.000 Ευρώ την εβδομάδα, καθώς και του διαμερίσματος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δίχως να φέρουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ (παράβολα, δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, κλπ).
 • Το «ξεχασμένο» εκατομμύριο του Γιώργου Σταθάκη.
 • Η υπόθεση με την τεχνική εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη.
 • Τα 200 χιλιάρικα ανάληψης της μητέρας της Νάντιας Βαλαβάνη, λίγες μόλις μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών – έστω και αν σήμερα η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη Λαϊκή Ενότητα.
 • Το «μαύρο» ταμείο που είχε δηλώσει ο ίδιος ο σημερινός υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ότι είχε ως δήμαρχος στα Σφακιά.

  ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 • Η Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αφροδίτη Σταμπουλή καταγγέλει απίστευτο φαγοπότι 750.000 ευρώ για την υπόθεση του διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο ΚΕΓΕ Σερρών.
 • Ο διαγωνισμός κατασκευής του hot spot, δόθηκαν 1,277 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του συγκεκριμένου hot spot, από τη στιγμή που: η έκταση παραχωρήθηκε από το Δήμο, ο εξοπλισμός και τα κοντέινερ που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες διατέθηκαν από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα κρεβάτια μεταφέρθηκαν από τις στρατιωτικές μονάδες και την φροντίδα των 30 στρεμμάτων είχαν φαντάροι. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, διάρκειας μίας μόνο ημέρας, είχε προϋπολογισμό 1.229.477 ευρώ και τον κέρδισε εταιρεία από την Αργυρούπολη με προσφορά 853.984 ευρώ. Είκοσι μέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών βγήκε συμπληρωματική δαπάνη για την «έντεχνη ολοκλήρωση του έργου» προϋπολογισμού 423.183 ευρώ. Οι εργασίες έγιναν από την ίδια εταιρεία και τελικά το έργο στοίχισε συνολικά 1.277.167 ευρώ – πολύ κοντά στον αρχικό προϋπολογισμό.
 • Ο κ. Βουδούρης με την παραίτηση του μας αποκάλυψε ότι το κόστος ανά μετανάστη για την Ελλάδα είναι 15,200 ενώ στην Νορβηγία 12,000 ευρώ.

Εάν πάρουμε ότι το κόστος είναι ανά μετανάστη που εισέρχεται και φεύγει και όχι που παραμένει εδώ και υπολογίζοντας μόνο την διαφορά που είναι 3,200 σε σχέση πάντα με την Σουηδία και σύμφωνα με το κ. Βουδούρη, Γ.Γ. ήταν ο χριστιανός κάτι ξέρει. Έχουμε τα εξής:

 1. Το 2015 από την Ελλάδα πέρασαν 805.000 περίπου μετανάστες:
  805,000 Χ 3,200 = 2,576 Δις ευρώ. Όσο είναι το συνολικό κόστος του ΕΝΦΙΑ.
 2. Εάν πάρουμε ότι το κόστος είναι ανά μετανάστη που μένει τελικά στην χώρα, που μέσος ορός είναι κοντά στις 55,000 και όχι τώρα που ξεπέρασαν τις 60,000 Έχουμε τα εξής:

55,000 Χ 3,200 = 176 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα! Κοντά όσο θα πάρουμε περίπου από τις πολυπόθητες άδειες σε δυο χρονιά κοινώς τα 2/3 των 246 μυρίων από τον εξορθολογισμό του τοπίου, για να τα δώσουμε στις ευπαθείς ομάδες όπως είπε ο ΠΘ.

Δεν θέλω να διανοηθώ καν ότι ισχύει το πρώτο σενάριο, οπότε λογικά ισχύει το δεύτερο. Επίσης είναι απαραίτητο να υπογραμμίσω ότι σύμφωνα με την λογική, επειδή στην Ελλάδα εξυπηρετούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από την Νορβηγία, επομένως το κόστος ανά μετανάστη, έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερο από τις 12,000, για το Ελληνικό Κράτος, όχι υψηλότερο.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 • Τον Απρίλιο του 2014 μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους, η αξία των Συστημικών Ελληνικών Τραπεζών ανερχόταν στα 31 δις και η αξία των μετοχών του δημοσίου στα 18,5 δις.
 • Το Νοέμβριο του 2015 η αξία των Τραπεζών είναι στα 11,5 δις (στο 1/3 Δηλαδή) και το Δημόσιο κατέχει κατά μέσο όρο στο Σύνολο μόνο το 21% .
 • Με μόνο 5,5 δις οι Ξένοι επενδυτές αγόρασαν τις Ελληνικές Τράπεζες.
 • Από τα 25 δισ. που ήταν η αρχική επένδυση, η σημερινή αξία των μετοχών που κατέχει το κράτος είναι κάτω από 500 εκατομμύρια, δηλαδή πάνω από 98% απώλεια. Για να το βάλουμε σε μία σχετική κλίμακα, το κράτος συλλέγει από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 2.5 δισ. το χρόνο. Δηλαδή θα πληρώνουμε για τα επόμενα 10 χρόνια ΕΝΦΙΑ μόνο και μόνο για να καλύψουμε τη ζημιά της ανακεφαλαιοποίησης.
 • Η ανακεφαλοποίηση του 2014 έγινε σε τιμές που αντιστοιχούσαν μία φορά στη λογιστική αξία των τραπεζών, η νέα έγινε στο 0,35 της λογιστικής αξίας! Για να καλύψουν τα ποσά που ζητούσαν οι τράπεζες εξέδωσαν υπερπληθώρα μετοχών, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές (από 0,3 ως 4 λεπτά του ευρώ) και έτσι εξαερώθηκαν οι παλαιοί μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο.
 • Ως αποτέλεσμα το Δημόσιο σήμερα, μετά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και ενώ έχει βάλει περί τα 31 δισ. ευρώ, ελέγχει περίπου το 25% του κλάδου, τη στιγμή που οι ιδιώτες, οι οποίοι έχουν βάλει 12 δισ. ευρώ, ελέγχουν το υπόλοιπο 75%, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε επιθετικά hedge funds.
 • Η κυβέρνηση έκανε δύο τραγικά και αδικαιολόγητα λάθη. Πρώτον, αποδέχτηκε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση άμεσα χωρίς κάποιο όριο στην τιμή ή πιθανότητα αναβολής της. Δεύτερον, αποδέχτηκε να μη συμμετέχουν στη διαδικασία ούτε το Δημόσιο ούτε οι εγχώριοι επενδυτές και μικροεπενδυτές, αλλά μόνο ξένοι.
 • Τελος, η περίπτωση της Attica bank όπου το ΤΣΜΕΔΕ και άλλα Ταμεία και ΔΕΚΟ καθ΄ υπόδειξη της κυβέρνησης συμμετείχαν σε μια αύξηση κεφαλαίου στην οποία ήταν δεδομένο ότι θα χαθούν πολλά εκατομμύρια. Ήδη οι μέτοχοι της Attica bank μετρούν ζημίες κοντά στα 800 εκατ ευρώ, η οποία είναι λογιστική αλλά και υπαρκτή. Γεγονότα και καταστάσεις τα οποία συνδέονται και με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, τον οποίο τον εξετάζουμε παρακάτω.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Ότι αποτέλεσε σημαία της κυβέρνησης όλη αυτή την περίοδο, όλες οι παθογένειες της κυβέρνησης αυτής και όλες οι ιδεοληψίες της, είναι συνωστισμένες εδώ. Σας τα αναφέρουμε επιγραμματικά:

 • Τραγελαφική διαδικασία του διαγωνισμού, με διεθνή χλευασμό και με εξίσωση ακόμα, από τα διεθνή ΜΜΕ, του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.
 • Ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει από το πιστωτικό ίδρυμα Τραπεζα Αττικης 127,6 εκατομμύρια ευρώ, με τα 77,6 εκατ. να τα λαμβάνει αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
 • Πατέρας και υιός Καλογρίτσα φέρονται να ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
 • Η μια δικογραφία που αφορά τον Χρήστο Καλογρίτσα και εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών αφορά φοροδιαφυγή ύψους περίπου 27,5 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και βρίσκεται στο στάδιο παραπομπής σε δίκη, καθώς εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων από τον έλεγχο στις λίστες φοροδιαφυγής.
 • Ο Ιωάννης -Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα και υπερθεματιστή μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην περίπτωση αυτή το ποσό της φοροδιαφυγής αναπροσαρμόστηκε προς τα κάτω μετά από προσφυγή του ελεγχόμενου στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ πληρώθηκε στο ελληνικό Δημόσιο από τον ελεγχόμενο και πλέον οι τραπεζικοί του λογαριασμοί έχουν ξεμπλοκαριστεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
 • Η εταιρία «ΑΓΥΙΑ» του Σπύρου Καραμπάτσου έχει σε οριστική καθυστέρηση μη εξυπηρετούμενο δάνειο ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο είχε βάλει ενέχυρο το διαβόητο οικόπεδο των 5.000 στρεμμάτων στην Ιθάκης! Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω οικόπεδο είχε παραχωρήσει ο κ. Καραμπάτσος στον κ. Καλογρίτσα και εν συνεχεία εμφανίστηκε με εκτιμώμενη αξία 100 εκατ. ευρώ στο πόθεν έσχες του.

Είναι όντως η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, ποτέ σε τόσο μικρό διάστημα κανένας άλλος, δεν κατάφερε τόσα πολλά.

Δεν γνωρίζω εάν το ηθικό πλεονέκτημα, έγινε μειονέκτημα. Γνωρίζω όμως, ότι ανεξάρτητα από πως θέλει να το χαρακτηρίσει κάποιος, ένα πράγμα, έχει εξαφανιστεί τελείως, η ΗΘΙΚΗ!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr