Στα ίδια επίπεδα με τρία εκατ. χρόνια πριν η ατμοσφαιρική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα

5 Απριλίου 201910:17

Η τελευταία φορά που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν όσο υψηλά, όσο σήμερα ήταν πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK).

Η έρευνα, την οποία αναφέρει σε άρθρο του το CNN, σημειώνει ότι σε εκείνη την περίοδο η Γροιλανδία είχε πυκνή βλάστηση, η στάθμη της θάλασσας ήταν 20 μέτρα υψηλότερη από την σημερινή και στην Ανταρκτική φύτρωναν ακόμη δέντρα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του γερμανικού ινστιτούτου αναφέρουν ότι η σημερινή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι αντίστοιχη με αυτήν στην Πλειόκαινο εποχή, η οποία προσδιορίζεται 2,6 με 5,3 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Το σημερινό επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι «αφύσικο», δήλωσε ο Ματέο Γουίλετ, επικεφαλής της έρευνας στο CNN.

Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν, το επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα θα έπρεπε να είναι περίπου 280 ppm χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ σήμερα είναι 410 ppm και αυξάνονται.

Οι παγκόσμια μέση θερμοκρασία αυξάνεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε εποχή μετά την Πλειόκαινο, πρόσθεσε ο Γουίλετ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr