«Σωτήρια» ακτινοθεραπεία εφαρμόζουν Έλληνες ειδικοί

13 Ιουλίου 201412:42

Στις αρχές Ιουλίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας είχε συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα των ακτινολόγων και ακτινοθεραπευτών των πανεπιστημιακών και δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με την ευκαιρία του 20ού συνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Το ότι το θεσμικό όργανο της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας -που έχει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου- θα απένειμε μεταξύ άλλων τιμητικές διακρίσεις σε μέλη του προφανώς δεν αποτελεί είδηση καθώς συνηθίζεται σε ανάλογες διοργανώσεις. Το ότι όμως αυτήν την τελετή βράβευσης στη Γερμανία έτειναν να… μονοπωλήσουν Έλληνες γιατροί είναι είδηση που προσλαμβάνει όχι μόνο σημαντική επιστημονική αλλά και εθνική διάσταση.

Τρεις Έλληνες ακτινολόγοι κλήθηκαν να παραλάβουν τα βραβεία τους. Οι κ.κ. Νίκος Ζαμπόγλου, καθηγητής και διευθυντής της Ογκολογικής και Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής στο νοσοκομείο του Οφενμπαχ και Δήμος Μπάλτας, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής και Μηχανολογίας του Ακαδημαϊκού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης τιμήθηκαν για τη προσφορά τους στο πεδίο της Ακτινοθεραπευτικής -και οι δύο εργάζονται επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες στο γερμανικό σύστημα υγείας και επέτυχαν τη βελτιστοποίηση της ακτινοθεραπείας μέσω απεικόνισης αλλά και της κλινικής εφαρμογής της σε καρκινοπαθείς.
Έλληνας ο ανερχόμενος επιστήμονας της χρονιάς στη Γερμανία

Άρωμα Ελλάδας είχε όμως και το σημαντικό βραβείο που δόθηκε για τον νέο, ανερχόμενο επιστήμονα στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο καθώς στο βήμα ανέβηκε να το παραλάβει μετά επαίνων και χειροκροτημάτων ο Κρητικός Βασίλειος Ασκοξυλάκης, λέκτορας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. «Το βραβείο αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση αλλά και επιπλέον κίνητρο για περισσότερη και εντατικότερη δουλειά. Είμαι ευγνώμων απέναντι σε όσους με στήριξαν στην πορεία μου» λέει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Ασκοξυλάκης, από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ όπου βρίσκεται με υποτροφία του Γερμανικού Ιδρύματος Έρευνας. Συγκινημένος δηλώνει όμως και επειδή «μοιράστηκα τις διακρίσεις αυτής της διοργάνωσης με δύο τόσο καταξιωμένους Έλληνες γιατρούς που αποτελούν πρότυπα για τους νεότερους επιστήμονες».
Η «σωτήρια» ακτινοθεραπεία που εφαρμόζουν οι Έλληνες ειδικοί

Την επιστημονική προσφορά των καταξιωμένων γιατρών κ.κ. Ζαμπόγλου και Μπαλτά έχουν «εισπράξει» χιλιάδες ασθενείς στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες. Η τρισδιάστατη βραχυθεραπεία, η ακτινοθεραπευτική μέθοδος που οι δύο καθηγητές με τους συνεργάτες τους ανέπτυξαν, συνίσταται στο εξής: ο καρκίνος ακτινοβολείται στην καρδιά του όγκου χάρη σε ένα σύμπλεγμα από βελόνες-καθετήρες, μέσω των οποίων εισέρχεται η ακτινοβολία στα επιθετικά, «κακά» κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα «καλά». Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το θεραπευτικό όφελος, ενώ παράλληλα να μειώνονται οι παρενέργειες.

Η βράβευση από τη γερμανική Εταιρία Ακτινολόγων – Ακτινοθεραπευτών τους αιφνιδίασε ευχάριστα αλλά σίγουρα δεν τους ξένισε. Διότι οι διακεκριμένοι επιστήμονες γνωρίζουν πια, έπειτα από τη μακρόχρονη σταδιοδρομία τους στη Γερμανία, ότι οι γερμανοί αναγνωρίζουν την εργατικότητα και την απόδοση. Και στα συγκεκριμένα πεδία οι δύο Έλληνες ξέρουν πως έχουν λάβει άριστη βαθμολογία.

«Δεν ήταν απολύτως απρόσμενη αλλά σίγουρα ήταν συγκινητική η βράβευσή μας. Οι Γερμανοί δεν είναι συμπλεγματικοί με τους ικανούς, τους ταλαντούχους, τους εργατικούς. Προσωπικά το αισθάνομαι και το εισπράττω χρόνια τώρα, ότι ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν έναν ικανό άνθρωπο, ότι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα υποδομών μέσα στο οποίο μου επέτρεψαν να ξεδιπλώσω τις όποιες ικανότητές μου» λέει στο protothema.gr ο κ. Ζαμπόγλου.
Η Εθνική Γερμανίας το έκανε όπως το… γερμανικό ΕΣΥ

Γλαφυρός και μέσα στο πνεύμα του Μουντιάλ ο καθηγητής παραλληλίζει τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα υγείας με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας: «αυτό που είδε όλος ο πλανήτης στο Μουντιάλ με την Εθνική ομάδα της Γερμανίας στους αγώνες της και κυρίως σε εκείνον με τη Βραζιλία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς προγραμματίζουν, δουλεύουν, αποδίδουν. Δεν βασίζονται μόνο σε μεμονωμένους ανθρώπους, σε χαρισματικά άτομα. Έχουν σύστημα, μεθοδικότητα και πειθαρχία, επάνω σε αυτά χτίζουν την εμφάνισή τους».

Η πειθαρχία και η εργατικότητα χαρακτηρίζει πάντως και τους Έλληνες γιατρούς που έχει στην κλινική του – από τους 17 γιατρούς οι 10 είναι Έλληνες στην Ογκολογική κλινική. Μάλιστα, στην εθνικότητα των γιατρών οφείλεται και η ανεπίσημη ονομασία της κλινικής: την ονομάζουν «Γκρίχενμπαχ Κλίνικουμ» κατά παράφραση του «Οφενμπαχ Κλίνικουμ». Σημαντικό αριθμό Ελλήνων συνεργατών έχει και ο κ. Μπάλτας, έχοντας μετατρέψει κι αυτός με τη σειρά του το τμήμα του σε ένα επιστημονικό φυτώριο Ελλήνων και όχι μόνο ειδικών. Για τον κ. Μπάλτα η ελληνική παρουσία στην αλλοδαπή τα τελευταία χρόνια γίνεται συνώνυμη της κρίσης: «πληθώρα νέων συναδέλφων επικοινωνούν μαζί μου στην προσπάθειά τους να βρουν πρόσβαση στη γερμανική αγορά εργασίας, σε πανεπιστημιακούς και κλινικούς χώρους Φυσικής Ιατρικής, ακόμη και στη βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας. Όλοι αυτοί μου μεταφέρουν την Ελλάδα της κρίσης» είχε πει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η παλαιά γενιά μεταναστών συνομιλεί με τους νέους επιστήμονες

Το μεγάλο επιστημονικό και κλινικό ενδιαφέρον των Ελλήνων για τη μέθοδο της βραχυθεραπείας που εφαρμόζεται στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία στο νοσοκομείο του Όφενμπαχ , ώθησε τον κ. Ζαμπόγλου και στην αναζήτηση τρόπου εφαρμογής της θεραπείας και στην Ελλάδα. Όμως δεν υπήρχε απόλυτη… αμοιβαιότητα με την ελληνική πολιτεία. Πλέον ο καθηγητής αναζητεί τρόπο για την εφαρμογή της θεραπείας στην Κύπρο – σύμφωνα με δικούς του ανθρώπους αποτελεί όνειρο ζωής για τον κ. Ζαμπόγλου η δημιουργία ενός κέντρου ακτινοθεραπείας στη γενέτειρά του από όπου έφυγε το 1966 για σπουδές.

Τόσο ο κ. Ζαμπόγλου όσο και ο κ. Μπαλτάς αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες μιας άλλης γενιάς και εποχής, μετανάστες της λογικής και όχι της καρδιάς που έμενε πάντα στην πατρίδα τους. «Συμπληρώνω 48 χρόνια στη Γερμανία αλλά δεν ήμουν ποτέ απών από την πατρίδα μου» λέει με περηφάνια ο κ. Ζαμπόγλου. «Οι άνθρωποι της γενιάς μου φύγαμε με μια ταυτότητα που στη μία πλευρά της είχε τον «ήλιο τον ηλιάτορα» και στην άλλη μία Καρυάτιδα. Αν και αυτή η ταυτότητά μας έχει λήξει, την κρατάμε ακόμη στην τσέπη μας» δήλωνε ο κ. Μπάλτας παλαιότερα, ζητώντας όμως τώρα από τους Έλληνες να πορευτούν στον παγκόσμιο χάρτη με «άνοιγμα της καρδιάς και της σκέψης για να χαράξουμε δημιουργικά μια νέα οδό, δίχως προκαταλήψεις και βασισμένη στη συλλογικότητα και την επιχειρηματικότητα».

protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr