MOUSTAFELOS_FOTEINOPOULOS_ZORMPALA_SARAFIANOS

Συνήγοροι των «2»: “Σκευωρία της Αστυνομίας” (audio)

24 Μαΐου 201119:16

MOUSTAFELOS_FOTEINOPOULOS_ZORMPALA_SARAFIANOSΓια σκευωρία που κατέρρευσε και για κατασκευασμένο κατηγορητήριο έκαναν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης A.Zoρμπαλά και Δ. Σαραφιανός και οι κατηγορούμενοι Π. Μουσταφέλος- Σ. Φωτεινόπουλος, αμέσως μετά την αναγγελία της απόφασης που τους αθώωσε, το βράδυ της Τρίτης στα δικαστήρια της Ξάνθης. 

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Ο Δημήτρης Σαραφιανός ανέφερε ότι πρόκειται για «άλλη μια περίπτωση σκευωρίας εκ μέρους των αστυνομικών αρχών η οποία κατέπεσε με πάταγο για ακόμη μία φορά στα ακροατήρια. Έχει  ιδιαίτερη σημασία η εισαγγελική πρόταση να παραπεμφθεί ο συγκεκριμένος φάκελος για περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν ποιοι από τους αστυνομικούς διέπραξαν ποινικά αδικήματα σε βάρος των φοιτητών. Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι εκτός από τους επικίνδυνους τραυματισμούς στο κεφάλι τριών φοιτητών και ενός δημοσιογράφου, είχαμε ρίψη χημικών εντός του κτιρίου της Νομαρχίας το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρα αποτελέσματα»  ανέφερε Δικηγόρος από την Αθήνα.

Η Αλέκα Ζορμπαλά, επίσης συνήγορος υπεράσπισης, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος σημειώνοντας: «Με την απόφαση του 3μελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης αποδείχθηκε και κατέρρευσε μία μεθόδευση και μία σκευωρία που στήθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Ξάνθης εις βάρος συγκεκριμένων φοιτητών σε μία προσπάθεια οι ίδιοι να αποσείσουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη για τις βάρβαρες πράξεις στις οποίες προέβησαν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων στις 10 Δεκεμβρίου 2008. Η προσπάθειά τους αυτή που είχε και σαν στόχο την ποινικοποίηση όχι μόνο των αγώνων αλλά και της εξέγερσης του Δεκέμβρη έπεσε για μία ακόμη φορά στο κενό», σημείωσε.

Ικανοποίηση για Μουσαφέλο-Φωτεινόπουλο

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Η κρατική καταστολή βέβαια είναι κάτι που έχει παρελθόν και θα έχει και συνέχεια. Αλλά αποτελεί μια μεγάλη νίκη του κινήματος για την Ξάνθη, αλλά και ευρύτερα στα πλαίσια της μη ποινικοποίησης του Δεκέμβρη και την ανάδειξη των κοινωνικών αντιστάσεων στο σήμερα. Στέλνει το μήνυμα ότι η αλληλεγγύη κερδίζει και ότι οι κατηγορίες μπορούν να πέφτουν στα δικαστήρια όσο υπάρχει συνεισφορά όλου του αλληλέγγυου κόσμου μιας περιοχής». ανέφερε ο Παναγιώτης Μουσταφέλος.

Ο συγκατηγορούμενός του Σταύρος Φωτεινόπουλος δήλωσε: «Καταρχάς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την απόφαση. Αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ο Δεκέμβρης δεν είναι ένα κοινωνικό γεγονός που θα κριθεί στα δικαστήρια, είναι μια κοινωνική έκρηξη που δε μπορεί να ποινικοποιείται και δε μπορεί στη βάση αυτής της κοινωνικής έκρηξης να κατασκευάζονται ένοχοι, ψευδείς κατηγορίες και στημένα κατηγορητήρια. Για μια ακόμη φορά και το ευρύτερο αγωνιστικό κίνημα απέδειξε τη δυναμική του στην Ξάνθη αλλά και γενικότερα και η αλληλεγγύη νίκησε».

Το παρασκήνιο της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 είχε υπάρξει ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των Αστυνομικών της Ξάνθης εναντίον των συγκεντρωμένων, ενώ αντίστοιχα οι φοιτητές και οι πολίτες (οι περισσότεροι από τους οποίους κατέθεσαν ως μάρτυρες) είχαν απαντήσει με δική τους ανακοίνωση γύρω από το περιστατικό.

Είχε ακολουθήσει η δήλωση συγνώμης του τότε Αστυνομικού Διευθυντή Π. Μητσέλου για το Δημοσιογράφο Σαμή Καραμπουγιούκογλου κάτι που φέρεται ότι ενόχλησε τους άνδρες της Αστυνομίας που είχαν εμπλακεί. Η φήμη που πλανάται, αλλά διαψεύδεται όλο αυτό το διάστημα, είναι πως μεταξύ των ανδρών της Αστυνομίας και του Αντιεξουσιαστικού χώρου υπήρξε μια άτυπη βεντέτα ενώ η δικογραφία εναντίον των δύο νεαρών σχηματίστηκε μετά από μερικούς μήνες, γεγονός που επεσήμαναν αρκετές φορές οι δύο κατηγορούμενοι. Πάντως, πρόσφατα ο Αστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Γκοδοσίδης επανέλαβε ότι δεν υφίσταται θέμα οποιασδήποτε διαμάχης με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr