Σύσκεψη φορέων για την αποτροπή εγκατάστασης αιολικών πάρκων στον Λειβαδίτη

14 Απριλίου 202111:42

Σε συνέχεια της δημόσιας ένστασής τους σχετικά με την δημιουργία αιολικών πάρκων στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, και ειδικότερα στον Λειβαδίτη, τα μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης κάλεσαν σε σύσκεψη τις τελευταίες ημέρες συλλόγους και φορείς της περιοχής μας.

Στη κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μέλη των ΔΣ των: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, ΕΛΜΕ Ξάνθης, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης, Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Γενισέας, Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης, Ενιαίος Σύλλογος μελών ΔΕΠ, Σύλλογος Αναβίωσης Παλιάς Πόλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης «ΒΑΤΡΑΧΟΙ», Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου, χαρτογραφική ROUTE maps, αγώνας δρόμου WΑVE running, δημιουργώντας έτσι εναν πυρήνα για το εγχείρημα της αποτροπής δημιουργίας των αιολικών πάρκων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και προτάθηκαν τρόποι, έτσι ώστε να αναδειχθούν στα μέλη των ξανθιώτικων συλλόγων και στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης οι καταστροφικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών σταθμών, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην ποιότητα ζωής αλλά και την οικονομία  των περιοχών αυτών.

Η επίκληση αυτή σχετίζεται με την αποδεδειγμένη εμπειρία σε μια σειρά περιοχές όπως η Εύβοια, όπου εδώ και χρόνια υπάρχει -σύμφωνα με τον Σύλλογο των Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υπ. Διδακτόρων, “άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή, όχι για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, να έχουμε φθηνό ρεύμα ή να προστατεύεται το περιβάλλον αλλά για να κερδοσκοπούν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα επιδοτούνται από όλους εμάς με το «πράσινο τέλος» που πληρώνουμε σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος”.

Με δήλωσή τους, οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας τόνισαν πως δεν δαιμονοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά θεωρούν ότι για να συμβάλλουν πραγματικά στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα πρέπει να το καταστρέφουν. Θεωρούν επίσης πως οι μεγάλες δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης στην αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, πρέπει να  χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Από την σύσκεψη αποφασίστηκε καταρχάς ο κάθε σύλλογος που είχε πάρει απόφαση για συμμετοχή σε αυτή να σχεδιάσει την ενημέρωση των μελών του μέσα από εκδηλώσεις και συζητήσεις. Παράλληλα όσοι εκλεγμένοι σε ΔΣ συμμετείχαν χωρίς να έχει παρθεί συλλογική απόφαση θα θέσουν το ζήτημα στα ΔΣ που συμμετέχουν τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να πάρουν αποφάσεις.

Τέλος αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες σε τόπο και ώρα που έγκαιρα θα ανακοινωθεί να προχωρήσουν σε νέα συνάντηση, καλώντας και τα υπόλοιπα σωματεία και συλλόγους, ώστε να συγκροτηθεί μια συντονιστική επιτροπή συλλόγων, σωματείων και φορέων για τα αιολικά πάρκα στα βουνά της Ξάνθης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr