“Έγκλημα η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Λειβαδίτη” καταγγέλουν φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής

5 Απριλίου 202120:15

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο της Ξάνθης και των γειτονικών νομών, με εμβληματική αυτού δίπλα από τον Λειβαδίτη, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης εξέδωσε μια ανακοίνωση τονίζοντας τα εξής:

“Όταν οι μεγάλες δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης στην αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο δεν αξιοποιούνται για να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ανθρώπων αλλά για να κερδοσκοπούν επιχειρηματικοί όμιλοι, έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Αυτό ακριβώς βλέπουμε εδώ και χρόνια σε όλη τη χώρα, μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση σε κάποιες περιοχές όπως την Εύβοια, με την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή, όχι για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, να έχουμε φθηνό ρεύμα ή να προστατεύεται το περιβάλλον αλλά για να κερδοσκοπούν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα επιδοτούνται κι από πάνω. Την ίδια ώρα εμείς πληρώνουμε το «πράσινο τέλος» για αυτούς κι όταν η ανεργία και η απλήρωτη εργασία μας οδηγούν στο να μην μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, βλέπουμε να μας κόβουν το ρεύμα. Παράλληλα, προκλητικό είναι το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν τους κατοίκους των περιοχών που καταστρέφονται σαν ιθαγενείς που τους δίνουν για καθρεφτάκια «αντισταθμιστικά οφέλη» για να εξασφαλίζουν τη συναίνεσή τους στο έγκλημα.

Δεν θέλουμε να δούμε κατεστραμμένα τα βουνά της Ξάνθης, ούτε το υπέροχο φυσικό τοπίο στον  Λειβαδίτη, ούτε το Αχλαδόβουνο, ούτε τις περιοχές του Δήμου Μύκης σε Σάτρες και Θέρμες.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε συλλόγους και σωματεία της περιοχής μας, να συντονίσουμε την δράση μας για να αποτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα που ετοιμάζεται. Να απαιτήσουμε:

  • Να σταματήσει η καταστροφή της οροσειράς της Ροδόπης! Καμιά νέα άδεια για αιολικά πάρκα!
  • Απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Να γίνει χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
  • Να εκπονείται συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων σε μια περιοχή και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κ.ά.).
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο «πράσινο τέλος» και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
  • Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την ενέργεια και αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Καλούμε συλλόγους και σωματεία της περιοχής μας να συμμετέχουν με αντιπροσώπους, έτσι ώστε να μπορούν να τηρηθούν και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σε σύσκεψη την Παρασκευή 9/4 στις 6μμ απέναντι από τον ΑΟΞ για να συντονίσουμε την δράση μας απέναντι στο νέο έγκλημα που ετοιμάζεται.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr