Σε πτώση για 5η συνεχόμενη χρονιά η αγορά των PC

18 Φεβρουαρίου 201712:21

Τα πράγματα δεν φαίνονται να παρουσιάζουν βελτίωση για την αγορά των PC. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τις εταιρείες ερευνών IDC και Gartner, μέσα στο 2016 η αγορά ακολούθησε καθοδική πορεία για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι IDC και Gartner είχαν εκτιμήσει ότι η πτώση στην αγορά των PC είναι 1.6% και 3.7%, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι δυο εταιρείες έχουν ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την Gartner, μέσα στο 2016 πουλήθηκαν 269.7 εκατ. υπολογιστές και στο τελευταίο τρίμηνο ο αριθμός ήταν στα 72.6 εκατ. Αυτό σημαίνει 6.2% πτώση από το 2015 και κάνει το 2016 την 5η συνεχόμενη χρονιά που ακολουθείται καθοδική πορεία. Τα δεδομένα της IDC δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 1.6% από την ίδια περίοδο το 2015, ενώ στο σύνολο, οι ετήσιες αποστολές έπεσαν κατά 5.7%.

Συγκριτικά, το 2011 οι πωλήσεις των PC ήταν στα 365 εκατομμύρια. Τα 269.7 εκατ. που εκτιμάται ότι απεστάλησαν το 2016, δείχνουν μια διαφορά 100 εκατ. μέσα σε 5 χρόνια.

Αναλυτής της Gartner εκτιμά ότι οι βελτιώσεις της τεχνολογίας δεν ήταν επαρκείς για να δώσουν στην αγορά των PC σημαντική ώθηση. Αναφέρεται επίσης ότι κατά την διάρκεια των γιορτών οι πωλήσεις ήταν αρκετά «αδύναμες λόγω της θεμελιώδους αλλαγής στην αγοραστική συμπεριφορά των PC».

Η Lenovo παρέμεινε στην ηγετική θέση στις συνολικές αποστολές PC, HP και Dell ακολούθησαν στην δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Η πρώτη τριάδα κέρδισε μερίδιο αγοράς, ενώ Asus και Acer σημείωσαν πτώση.

Οι κατασκευαστές PC βάζουν τα δυνατά τους για να κερδίσουν το ενδιαφέρον των χρηστών, κάτι που φάνηκε και από την CES 2017 όπου είδαμε καλές προτάσεις, όμως αν θα τα καταφέρουν μένει να φανεί στο μέλλον.

Πηγή: techblog.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr