Το Ρολόι των Νέων: Η ώρα των νέων στην Ξάνθη. Του Μ. Σαμαρά

7 Μαρτίου 201621:00

                                            Το Ρολόι των Νέων: Η ώρα των Νέων στην Ξάνθη. Του Μ. Σαμαρά

 

12376302_609337605887334_3762366431833456036_nΚάθε σοβαρός Δήμος που θέλει να σέβεται την νεολαία του θα πρέπει να δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή να μην φιμώνεται, αλλά να εκφράζετε ελεύθερα και δημοκρατικά.

Όχι ελεύθερα Ή δημοκρατικά, αλλά ελεύθερα ΚΑΙ δημοκρατικά ταυτόχρονα. Τονίζω αυτές τις δύο, βαρείες σε περιεχόμενο, αρχές και αξίες, όχι για να «λαϊκίσω», αλλά για να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα του 2016 έχουν υποστεί βίαιη κατάχρηση, φθορά και το πιο ανησυχητικό είναι πως τα τελευταία έξι χρόνια όλο και περισσότερο αντικαταστάθηκαν από μισαλλοδοξία και μίσος.

Αποφεύγοντας να ακούσεις το νέο, το φρέσκο, το καινοτόμο, το προοδευτικό κλείνεις τα μάτια στο πρόβλημα. ‘’ ΄Αστο μωρέ… ΄Αστο για αργότερα… Εγώ να είμαι καλά’’, αυτό λέμε! Έτσι όμως δημιουργούμε ‘’φούσκα’’ που κάποτε θα εκραγεί και το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι σαν τις ‘’χρηματιστηριακές φούσκες’’ που θα σκάσουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια φέρνοντας το πρόβλημα κατάματα και τότε μεταμφιεζόμαστε σε πυροσβέστες για να σβήσουμε την πυρκαγιά.

Το ‘’Ρολόι των Νέων’’ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ‘’ανήσυχους’’ νέους της Ξάνθης να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Το ‘’Ρολόι των Νέων’’ δίνει το βήμα στους νέους της πόλης να επαναπροσδιορίσουν τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και το νόημα της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά.

Οι συμμετέχοντες της προσομοίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν μέσα από μια σύγχρονη και επίκαιρη θεματολογία τα καθημερινά προβλήματα ενός φανταστικού Δήμου καθώς και τον τρόπο επίλυσης τους.

Είναι εύκολο να κάνεις κριτική, το δύσκολο είναι να συνδιαμορφώσεις βιώσιμες προτάσεις για τον τόπο σου και μάλιστα με άτομα που δεν ασπάζονται τις ίδιες απόψεις μαζί σου. Έτσι, οι μαθητές/φοιτητές εξοικειώνονται με τους τοπικούς θεσμούς, προάγουν τον υγιή διάλογο και την ιδέα της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Στον ερώτημα πολλών συμπολιτών και φίλων ‘’Γιατί κάνατε Το Ρολόι των Νέων; Τι σκοπεύετε μέσα από αυτό;’’ θα απαντήσω δανειζόμενος μια έκφραση μιας εικοσάχρονης φοιτήτριας σε κείμενο που μας έστειλε. ΄΄ Ένα βήμα, άλμα βασικά, για την πόλη μου. Το γεγονός ότι μετά από τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας όπου διοργανώνονται τέτοιες δράσεις, γίνεται και στην μικρή μας πόλη, αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η Ξάνθη ξεφεύγοντας έτσι από τα όρια της μικρής επαρχίας’’.

Το ‘’Ρολόι των Νέων’’ δεν θα είχε δυναμική εάν δεν υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι να το στηρίξουν, όπως ο Δήμαρχος και ο Προέδρος του Δ.Σ δίνοντας στο Ρολόι την αίθουσα της Ολομέλειας του Δ.Σ. Επίσης ΄΄αφανείς υποστηρικτές΄΄ υπήρξαν και η μείζονα αντιπολίτευση και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δ.Σ., γεγονός που αποδεικνύει ότι το ‘’Ρολόι των Νέων’’ δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στους συμμετέχοντες της προσομοιώσεις.

‘’Αφανείς υποστηρικτές’’ επίσης ήταν και οι τρεις αξιότιμοι Διευθυντές του 1ου,2ου και 3ου Λυκείου Ξάνθης, οι οποίοι άνοιξαν τις πόρτες των σχολείων τους, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα το ‘’Ρολόι των Νέων’’.

Ιδιαίτερη τιμή όμως για εμάς αποτελεί η παρουσία της κα ΠαρούλαςΝάσκου–Περράκη, καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου και adhocδικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία θα παραστεί και τις τρεις ήμερες της προσομοίωσης για να αξιολογήσει τις διαδικασίες, καθώς και θα προεδρεύσει του πάνελ στην ανοιχτή εκδήλωση (Κυριακή 27/3) για τους πολίτες με θέμα ‘’Η Δυναμική της Τοπικής Κοινωνίας – Ξάνθη 2016’’.

Ακόμα ένας σημαντικός άνθρωπος που στάθηκε δίπλα μας ήταν ο Γιώργος Παραστατίδης από το Κοινωνικό Ίδρυμα «Σταύρος Χαλιορής», το οποίο είναι και μέγας χορηγός. Επίσης καταλυτική είναι και η στήριξη από το “Κυβερνείο Café”.

Τέλος, θα ήθελα να αποκαλύψω και να ευχαριστήσω τους ‘’9-10 παρασκηνιακούς ’’ φοιτητές με τους οποίους μοιράστηκα την ιδέα της προσομοίωσης και την ενσάρκωσαν σε λιγότερο από δυο μήνες. Τυπικά οφείλω να τους παρουσιάσω ως Οργανωτική Επιτροπή, αλλά θα προτιμήσω να τους πω αδελφικούς φίλους.

  1. Γιώργος Σπανός: Υπεύθυνος Logistics
  2. Ελισσαίος Ντούβελος: Υπεύθυνος Διαχείρισης Ταμείου
  3. Μαρία Παπαδοπούλου: DelegateService
  4. Γιώργος Κόπανος: Υπεύθυνος Συνεδριακού Χώρου
  5. Αλέξανδρος Αγαθαγγελίδης: Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
  6. Γιώργος Παπαγεωργίου: Υπεύθυνος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
  7. Ζαφείρης Σιδηρόπουλος: Υπεύθυνος Marketing
  8. Γιώργος Μπαλατσούκας: Υπεύθυνος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
  9. Μιχάλης Σαμαράς: Συντονιστής

 

Μιχάλης Σαμαράς

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr