Προσοχή από το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου

8 Δεκεμβρίου 201518:00

Χριστούγεννα προ των πυλών και οι ετοιμασίες ξεκινούν. Πρώτα απ΄όλα το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Όμως, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το δέντρο μπορεί να είναι η αιτία για εμφάνιση αλλεργιών.

Πρόκειται για το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου και προκαλείται από διάφορα είδη μούχλας που αναπτύσσονται πάνω του. Η μούχλα αυτή υπάρχει εκ φύσεως στο δέντρο, αλλά αναπαράγεται ταχύτατα μόλις το δέντρο βρεθεί μέσα στα σπίτια που έχουν κεντρική θέρμανση. Επίσης πολλά δέντρα αναπτύσσουν μούχλα = και μαζεύουν σκόνη στις βελόνες τους από τα μέρη που αποθηκεύουν πριν τα πουλήσουν.

Επίσης κόκκοι γύρης, όχι απαραίτητα από το ίδιο δέντρο αλλά από άλλα φυτά συνήθως είναι συγκεντρωμένοι στο φλοιό του δέντρου.

Όλα αυτά αρκούν για να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα σε κάποιον.

Όμως ακόμη και τα ψεύτικα δέντρα μπορούν να σας κάνουν να φτερνίζεστε. Εάν μάλιστα είναι ένα από αυτά που το είχατε αποθηκεύσεις από πέρυσι τότε να είστε βέβαιοι πως όλη η σκόνη που έχει μαζευτεί επάνω του θα απελευθερωθεί στο περιβάλλον μόλις το ανοίξετε.

Όπως δημοσιεύει η daily mail, περίπου το 35% των ανθρώπων σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν τα χριστούγεννα από κάποιου είδους αλλεργία, συνήθως αλλεπάλληλα φτερνίσματα και η αιτία αποδίδεται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα, κυρίως τα αληθινά.

Το σύνδρομο αυτό έγινε γνωστό έπειτα από έρευνα το δρ. Λώρενς Κερλάντσκυ, ο οποίος θέλησε να διερευνήσει γιατί υπάρχει αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Έτσι, ζήτησε από συναδέλφους του στο πανεπιστήμιο ( Upstate Medical University) στη Νέα Υόρκη να του φέρουν δείγματα από τον φλοιό και τις βελόνες των χριστουγεννιάτικων δέντρων που είχαν στα σπίτια τους.

Αυτό που ο δρ. Κερλάντσκυ και οι συνεργάτες του βρήκαν ήταν 53 διαφορετικά είδη μυκήτων μούχλας σε μόλις 32 δείγματα.

Το 70% από αυτά είναι του είδους που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κρίσεις άσθματος, φτέρνισμα και μύτη που τρέχει.

Μάλιστα μερικά από τα είδη μούχλας που εντοπίστηκαν μπορεί να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα πνευμονολογικά προβλήματα, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

«Πριν από την έρευνα του νομίζαμε ότι έφταιγε η γύρη ή τα ζιζανιοκτόνα που μπορεί να είχαν ψεκάσει το δέντρο αλλά τώρα ξέρουμε ότι είναι η μούχλα» δηλώνει ο δρ. Άριαν Μόρις.

Αυτά τα είδη μούχλας είναι υπεύθυνα για το ξέσπασμα αλλεργιών και περίπου ένα 10% που έχουν αλλεργικό άσθμα υποτροπιάζει την εορταστική περίοδο. Μάλιστα όπως λέει, ένας από τους αερογενείς σπόρους μούχλας , το κλαδοσπόριο, ευθύνεται για τις κρίσεις άσθματος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως από τη στιγμή που ένα χρισοτυγεννιάτικο δέντρο παραμένει στο σπίτι για 15 ημέρες, ο αριθμός των αερογενών σπόρων της μούχλας αυξάνεται από 800 ανα κυβικό μέτρο σε 5.000.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη υψηλή ποσότητα αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζονται μόνο 50 αερογενή σπόρια για να προκληθεί μία κρίση αλλεργικής ρινίτιδας.

Έτσι τώρα γνωρίζετε εάν φτερνίζεστε ενώ είστε κοντά σε ένα χριστουγεννιάτικα δέντρο σε τι οφείλεται.

Μια λύση είναι ένα πλαστικό δέντρο, καθαρίζετε τη σκόνη και είσαστε εντάξει. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε και το καραβάκι που μπορούμε να στολίσουμε.

Καλές γιορτές.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr