«Πράσινα» καύσιμα από αέρα «κοπανιστό» απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα

9 Φεβρουαρίου 201616:00

Διάφορες τεχνολογίες για την συλλογή, την αποθήκευση και την ενεργειακή εκμετάλλευση του διοξειδίου του άνθρακα που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα έχουν προταθεί κατά καιρούς.

Μια νέα καινοτομία έρχεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) που κατάφεραν να συλλέξουν διοξείδιο του άνθρακα και να το μετατρέψουν απευθείας σε μεθανόλη, ένα καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμων ως «πράσινο» υποκατάστατο σε μηχανές εσωτερικής καύσης ή σε εργασίες μεταποίησης που βασίζονται στη χρήση πετροχημικών ουσιών.

Σύμφωνα με το USC «οι ερευνητές φύσηξαν φυσαλίδες αέρα μέσα σε ένα υδατικό διάλυμα πεντααιθυλενοεξαμίνης (ΡΕΗΑ), προσθέτοντας και έναν καταλύτη ώστε το υδρογόνο να προσκολληθεί στο διοξείδιο του άνθρακα υπό συνθήκες πίεσης. Στη συνέχεια θέρμαναν το διάλυμα μετατρέποντας ποσοστό 79 τοις εκατό του διοξειδίου του άνθρακα σε μεθανόλη. Παρότι αναμεμειγμένη με νερό η μεθανόλη μπορεί εύκολα να αποσπαστεί με τη μέθοδο της απόσταξης».

Η μεγάλη καινοτομία των επιστημόνων του USC είναι ότι σε αντίθεση με άλλες ενεργοβόρες μεθόδους, πέτυχαν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να αναπτύξουν υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς να διαθέτουν διοξείδιο του άνθρακα σε υψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία τους μπορεί να τροφοδοτηθεί από κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ).

Έτσι, το παραγόμενο καύσιμο είναι πολύ πιο βιώσιμο τόσο χάρη στην παραγωγική διαδικασία όσο και λόγω του γεγονότος ότι απομακρύνει κλιματικούς ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σύστημα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα σε πέντε ως δέκα χρόνια, παρότι δεν αναμένεται να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου έχουν πάρει την κατιούσα.

Πηγή: econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr