ΠΟΥ: Κατάθλιψη η συχνότερη αιτία ασθένειας στους εφήβους

15 Μαΐου 201409:02

Η συχνότερη αιτία ασθένειας και ανικανότητας στους εφήβους παγκοσμίως είναι η κατάθλιψη, ενώ η αυτοκτονία είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση του ΠΟΥ, η οποία συγκέντρωσε δημοσιευμένα στοιχεία, σε συνδυασμό με μαρτυρίες εφήβων από 10 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αξιολογήσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Να σημειωθεί πως οι μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μισοί από εκείνους που εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τα 14 χρόνια τους, με την έγκαιρη φροντίδα αυτών των εφήβων να είναι ικανή να αποτρέψει μελλοντικούς θανάτους.

Εξάλλου, η έκθεση εξέτασε μία σειρά ζητημάτων όπως: καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, ο ιός του AIDS, τραυματισμοί, ψυχική υγεία, διατροφή, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και βία. Μετά την κατάθλιψη, η δεύτερη συχνότερη αιτία ασθένειας ή ανικανότητας ήταν οι τραυματισμοί σε τροχαία με τα αγόρια να έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από αυτό σε σχέση με τα κορίτσια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια έφηβοι πέθαναν το 2012, σύμφωνα με την έκθεση, με συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τους τραυματισμούς σε τροχαία, τον HIV και το AIDS, και την αυτοκτονία.

Ο HIV ήταν η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου των εφήβων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος εκτιμά ότι τα ποσοστά των θανάτων εφήβων από αυτή την αιτία αυξάνονται κυρίως στην Αφρική, σε μία περίοδο πάντως κατά την οποία οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώνονται σε όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Άλλες μολυσματικές νόσοι παραμένουν σημαντικές αιτίες θανάτου, παρά τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί, όπως η μείωση κατά 90% του ποσοστού των θανάτων και της ανικανότητας από ιλαρά στην Αφρική κατά την τελευταία δεκαετία χάρις στον εμβολιασμό των παιδιών.
Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι η αντιμετώπιση κοινών μολυσματικών νόσων οι οποίες πλήττουν τα παιδιά, όπως η διάρροια και οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, που καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τέταρτη αντίστοιχα συχνότερη αιτία θανάτου εφήβων από 10 έως 14 ετών.

Τέλος, σε συνδυασμό με την μηνιγγίτιδα, αυτές οι παθήσεις αντιστοιχούν στο 18% όλων των θανάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ποσοστό που σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά από το 2000.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr