Πως να προστατέψετε το κινητό σας από τις παρακολουθήσεις

8 Ιουνίου 201411:50

Οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών, είναι ένα σημείο των καιρών μας, κάτι που φάνηκε τόσο από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, όσο και από την παραδοχή της Vodafone περί παρακολουθήσεων συνομιλιών.

Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι ασφαλείς, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάποιο νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων «σκάει».

Ωστόσο υπάρχουν μερικά κόλπα, τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν σε κάποιο βαθμό το απόρρητο της επικοινωνίας. Βασική συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, είναι να μην «κατεβάζουμε» από τα smartphones οποιαδήποτε εφαρμογή υπάρχει εάν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της, αλλά και να μην μας παραπλανούν οι διάφορες διαφημίσεις, καθώς μπορεί να κρύβουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Πως να αφαιρέσετε τον κοριό που «κολλήσατε» από το Διαδίκτυο

Ενα από τα μεγάλα προβλήματα, είναι οι κοριοί και τα λογισμικά παρακολούθησης που υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, η συμβουλή των ειδικών είναι απλή: Κάντε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος και είανι διαθέσιμα σε όλα τα τηλέφωνα. Αποτέλεσμα είναι το κινητό σας να γυρίσει στην κατάσταση που ήταν όταν το αγοράσατε, με αποτέλεσμα να «σβήσει» το κακόβουλο λογισμικό.

Αλλη μια έξυπνη λύση είναι και η ενημέρωση του λειτουργικού σας συστήματος, το οποίο θα αφαιρέσει το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Πως θα καταλάβετε ότι σας παρακολουθούν

Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν μερικές ενδείξεις οι οποίες θα πρέπει να σας θορυβήσουν, ειδικά εάν το κινητό σας είναι κλειστό. Εάν το κινητό σας έχει «περίεργη» συμπεριφορά, όπως εάν η οθόνη ενεργοποιείται μόνη της, ή εάν η μπαταρία είναι ζεστή, θα πρέπει να ανησυχήσετε, καθώς ενδέχεται να «τρέχει» κάποιο κακόβουλο πρόγραμμα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κλήσης εάν ακούτε περίεργους ήχους, τότε θα πρέπει να θορυβηθείτε.

Πως θα προφυλαχθείτε

Είναι σημαντικό να υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην πρόσβαση που έχουν τρίτοι στο κινητό σας, είτε από κοντά είτε μέσω Ιντερνετ. Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην κατεβάζετε αρχεία στο κινητό σας, να συνδέεστε μόνο από ασφαλή Wi-Fi, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να έχετε ανοιχτό το GPS και το Bluetooth εάν δεν υπάρχει λόγος, καθώς έτσι δίνετε «βοήθεια» σε όσους -πιθανώς- σας παρακολουθούν.

Τέλος, η εγκατάσταση ενός antivirus θα σας διευκολύνει να προστατευτείτε από χάκερς.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr