Πολλές οι αλλαγές στις Πανελλήνιες

5 Φεβρουαρίου 201719:52

Μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις για πολλές κατηγορίες υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές, όπως από ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, αποφοίτους παλαιότερων ετών που θέλουν να καταθέσουν μόνο το μηχανογραφικό δελτίο (κατηγορία 10% των θέσεων) αλλά και για πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες που μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις συμπεριέλαβε το υπουργείο Παιδείας σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα συγκρότησης κοινής ομάδας τμημάτων σχολών ΤΕΙ, Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών και Ακαδημαϊκών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και αντίστοιχης ομάδας τμημάτων για τα πανεπιστήμια, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι-απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, ανεξάρτητα από τον τομέα που ακολούθησαν.

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και άλλες διατάξεις» το υπουργείο ρυθμίζει και άλλα επείγοντα θέματα για τις Πανελλαδικές.

Αναφορικά με τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, επαναφέρεται παλαιότερη ρύθμιση για ξεχωριστό ποσοστό θέσεων εισαγωγής 1% των κατόχων απολυτηρίου εσπερινών ΕΠΑΛ, ώστε να δοθούν ανάλογες ευκαιρίες πρόσβασης στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ θα μπορούν να επιλέξουν τη συμμετοχή τους στις ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε μαζί με τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ είτε μόνο με το ειδικό ποσοστό θέσεων.

Χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων, εκτός από τους υποψηφίους που ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες που προβλέπονται στον Ν. 3794/2009, και υποψήφιοι και άλλων κατηγοριών όπως: όσοι πάσχουν από συγγενή αιμολυτική αναιμία λόγω έλλειψης πυρουβικής κινάσης, από αναιμία Diamond Blackfan, πάσχοντες από το σύνδρομο Klipper Trenaunay-Weber κ.ά.

Τέλος, ιδρύονται δύο νέα Τμήματα, Τουριστικών Σπουδών (Πειραιάς), και Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Παν. Αιγαίου.

Πηγή:  iPaideia.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr